Genel ─░┼čletme 1. D├Ânem Vize Sorular─▒

A├ž─▒k├Â─čretim Fak├╝ltesi

Genel ─░┼čletme Dersi

1. D├Ânem Vize S─▒nav Sorular─▒ (├ç─▒km─▒┼č Sorular)

1) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi mal ve hizmet ├╝retimi i├žin kullan─▒lan y├Ântemleri ifade eder?
A) Emek
B) Sermaye
C) Teknoloji
D) ├ťretim
E) Giri┼čimci

2) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi ├╝retimi i├žin hi├žbir ├žaba ve ├Ârg├╝tlenme gerektirmeyen do─čada haz─▒r bulunan mallar─▒ ifade eder?
A) Dayan─▒kl─▒ mallar
B) Serbest mallar
C) ├ťretim mallar─▒
D) Dayan─▒ks─▒z mallar
E) T├╝ketim mallar─▒

3) ─░nsan gereksinimlerini kar┼č─▒layan ancak somut olmayan ara├žlara ne ad verilir?
A) Mal
B) T├╝ketim
C) Ekonomik mal
D) Ekonomik olmayan mallar
E) Hizmet

4) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi iki veya daha fazla say─▒da i┼čletmenin ayn─▒ kaynaklara veya m├╝┼čteri kitlesine y├Ânelmesi durumunda ortaya ├ž─▒kan kaynaklardan veya pazarlamadan daha fazla pay alma ├žabas─▒d─▒r?
A) ├ľzel m├╝lkiyet
B) Se├žme ├Âzg├╝rl├╝─č├╝
C) Kâr elde etme
D) Serbest rekabet
E) Pazarlama faaliyeti

5) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi i┼čletmelerin temel ama├žlar─▒n─▒ kapsar?
A) Kârlılık / Büyüme
B) Kârlılık / Toplumsal sorumluluk
C) Kârlılık / Topluma hizmet
D) B├╝y├╝me / Topluma hizmet
E) Toplumsal sorumluluk / Topluma hizmet

6) Bir ├Âzel i┼čletmenin bir├žok amac─▒ vard─▒r, ancak di─čer ama├žlar─▒n─▒ ger├žekle┼čtirebilmek i├žin a┼ča─č─▒daki ama├žlardan hangisini ├Âncelikle ger├žekle┼čtirmesi gerekir?
A) K├ór sa─člama
B) Topluma hizmet
C) Toplumsal sorumluluk
D) Uzun d├Ânemli b├╝y├╝me
E) ├çal─▒┼čanlara uygun ├╝cret verme

7) ─░┼čletmenin ├Âz varl─▒─č─▒n─▒ sa─člayan i├ž ├ževre fakt├Âr├╝ A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisidir?
A) Y├Ânetim bi├žimi
B) Sermaye sahipleri
C) ├ľrg├╝t k├╝lt├╝r├╝
D) Rekabet
E) Teknoloji

8) Sermayesinin tamam─▒ ya da b├╝y├╝k ├žo─čunlu─ču devlete ya da kamu t├╝zel ki┼čisine ait olan i┼čletmeleri A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi ifade eder?
A) End├╝stri i┼čletmeleri
B) Hizmet i┼čletmeleri
C) Ticaret i┼čletmeleri
D) ├ľzel kesim i┼čletmeleri
E) Kamu kesimi i┼čletmeleri

9) N├╝fusun yo─čun oldu─ču yerler bir├žok i┼čletme i├žin kurulu┼č yeri karar─▒nda hangi nedenle ├Ânem ta┼č─▒r?
A) Ula┼čt─▒rma
B) ─░┼č g├╝c├╝
C) Pazara yak─▒nl─▒k
D) Hammadde
E) ─░klim ko┼čullar─▒

10) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi kurulacak i┼čletmenin de─či┼čmez de─čer yat─▒r─▒m maliyetleri ile d├Âner sermaye gereksiniminin belirlenmesi, gelir ve gider tahminlerini yapan ara┼čt─▒rmad─▒r?
A) Ekonomik ara┼čt─▒rmalar
B) Teknik ara┼čt─▒rmalar
C) Finansal ara┼čt─▒rmalar
D) Yasal ara┼čt─▒rmalar
E) ├ľrg├╝tsel ara┼čt─▒rmalar

11) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi projenin gerektirdi─či her t├╝rl├╝ somut ├žal─▒┼čmalar─▒n bitirilip i┼čletmeye ge├ži┼č i├žin haz─▒rl─▒─č─▒n yap─▒ld─▒─č─▒ a┼čamad─▒r?
A) Projenin uygulanmas─▒
B) Fizibilite ara┼čt─▒rmas─▒
C) ├ľn proje
D) Kesin proje
E) ├ťretime ge├ži┼č

12) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi i┼čletmelerin b├╝y├╝me nedenleri aras─▒nda say─▒lamaz?
A) B├╝y├╝mede ├ževresel nedenler
B) B├╝y├╝mede finansal nedenler
C) B├╝y├╝mede ├╝retime ili┼čkin nedenler
D) B├╝y├╝mede pazarlamaya ili┼čkin nedenler
E) B├╝y├╝mede etik nedenler


13) Otomobil ├╝reten i┼čletmenin otomobil lasti─či ├╝reten i┼čletme ile birle┼čmesi A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisine ├Ârnek olarak verilebilir?
A) Yatay birle┼čme
B) Geriye do─čru dikey birle┼čme
C) ─░leriye do─čru dikey birle┼čme
D) ─░├ž b├╝y├╝me
E) Geriye do─čru dikey b├╝y├╝me

14) ─░┼čletmeler kendi i├ži kaynaklar─▒ yeterli olmad─▒─č─▒ zaman, d─▒┼č kaynaklardan yararlanarak b├╝y├╝me yoluna gider yarg─▒s─▒ a┼ča─č─▒daki hangi b├╝y├╝me t├╝r├╝n├╝ a├ž─▒klar?
A) D─▒┼č b├╝y├╝me
B) ─░leriye do─čru dikey b├╝y├╝me
C) Dikey birle┼čme
D) Yatay birle┼čme
E) Geriye do─čru dikey b├╝y├╝me

15) A┼ča─č─▒daki kartel t├╝rlerinden hangisinde, ├╝retim s─▒n─▒rland─▒rmas─▒na gidilerek fiyat─▒n belli seviyenin alt─▒na d├╝┼čmemesi sa─član─▒r?
A) Miktar karteli
B) Fiyat karteli
C) Kartel
D) Konsern
E) B├Âlge karteli

16) ─░┼čletmelerin ayn─▒ ├╝retim dal─▒nda faaliyet boyutlar─▒n─▒ geni┼čletmesine ne ad verilir?
A) Dikey b├╝y├╝me
B) D─▒┼č b├╝y├╝me
C) ─░├ž b├╝y├╝me
D) Yatay birle┼čme
E) Yatay b├╝y├╝me

17) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi i┼čletmelerde etik a├ž─▒dan sorgulanacak davran─▒┼člardan birisi de─čildir?
A) Denetim d─▒┼č─▒ davran─▒┼č
B) G├Ârevde hatal─▒ davranma
C) G├Ârevi k├Ât├╝ye kullanma
D) G├Ârevi bilin├žle s├╝rekli k├Ât├╝ye kullanma
E) Denetim i├ži davran─▒┼č

18) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi yasalarda belirtilmeyen ancak bir i┼čletmeden toplumun bekledi─či davran─▒┼člar ve eylemlerdir?
A) Toplumsal sorumluluk
B) Ekonomik sorumluluk
C) Etik sorumluluk
D) G├Ân├╝ll├╝ sorumluluk
E) Hukuksal sorumluluk

19) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisinde temel politik karar organlar─▒nda ve hiyerar┼čik yap─▒daki kademelerde uzmanl─▒k ve yetenek esas─▒na g├Âre se├žilen ki┼čiler bulunur?
A) Klasik y├Ânetim
B) Siyasal y├Ânetim
C) Neo klasik y├Ânetim
D) Ailesel y├Ânetim
E) Profesyonel y├Ânetim

20) Y├Ânetici, ┼čirketi geli┼čtirme, geni┼čletme ve benzeri i┼člemleri yerine getirmeye ├žal─▒┼č─▒rken a┼ča─č─▒dakilerden hangi rol├╝ yerine getirir?
A) Giri┼čimci rol├╝
B) Kaynak da─č─▒t─▒c─▒ rol├╝
C) S├Âzde mevki sahibi rol├╝
D) Uyu┼čmazl─▒klar─▒ ├ž├Âz├╝mleyici rol├╝
E) M├╝zakerecilik rol├╝

21) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi ├╝retim s├╝re├žlerinin planlanmas─▒ ve kontrol├╝ ile ├╝retim art─▒┼č─▒n─▒ ama├žlam─▒┼č ve bunun i├žinde zaman et├╝d├╝ ├žal─▒┼čmalar─▒ yapm─▒┼čt─▒r?
A) Klasik y├Ânetim teorisi
B) Neoklasik y├Ânetim teorisi
C) Bilimsel y├Ânetim teorisi
D) Y├Ânetsel teori
E) B├╝rokrasi modeli

22) ─░┼č analizleri, i┼č tan─▒mlar─▒ ve i┼č gerekleri ile ilgili faaliyetler A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangi i┼člevle ilgilidir?
A) Planlama
B) Koordinasyon
C) De─čerlendirme
D) Yeti┼čtirme / Geli┼čtirme
E) End├╝stri ili┼čkileri

23) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi daha ├žok ilk basamak y├Ânetim kademesinde ihtiya├ž duyulan yetenek t├╝r├╝d├╝r?
A) Be┼čeri ili┼čkiler yetene─či
B) Y├Ânetsel yetenek
C) Teknik yetenek
D) Fonksiyonel yetenek
E) Kavramsal yetenek

24) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi olaylar─▒ tek bir a├ž─▒dan ve ├ževre ┼čartlar─▒ndan kopuk olarak incelemek yerine, her olay─▒ belirli bir ├žer├ževede, ba┼čka olaylarla ili┼čkili olarak incelemeye ├žal─▒┼čm─▒┼čt─▒r?
A) Bilimsel teori
B) Neo klasik teori
C) Modern teori
D) Klasik teori
E) Y├Ânetsel teori

25) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi planlama s├╝recinin son a┼čamas─▒d─▒r?
A) ├ľrg├╝tsel ama├žlar─▒n belirlenmesi
B) Ko┼čullar─▒n irdelenmesi
C) Alternatiflerin geli┼čtirilmesi
D) Personelin se├žilmesi
E) Planlar─▒n eyleme ge├žirilmesi

26) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi politikay─▒ uygulamak i├žin ayr─▒nt─▒lara a─č─▒rl─▒k vererek politikalar─▒n nas─▒l ve ne yoldan uygulanaca─č─▒n─▒ g├Âsterir?
A) Taktik planlar
B) Politikalar
C) Kurallar
D) Geny├Ântemler
E) S├╝rekli planlar

27) ├ľrg├╝tlerde s─▒k s─▒k tekrarlanan rutin i┼člerin alt kademe y├Âneticileri taraf─▒ndan y├╝r├╝t├╝lmesine, stratejik ve genel nitelikli karar ve i┼člerin ├╝st kademenin sorumlulu─čunda olmas─▒ a┼ča─č─▒daki ilkelerden hangisi ile ifade edilir?
A) Basamaklar ilkesi
B) Ayr─▒l─▒k g├Âzetme ilkesi
C) Y├Ânetim birli─či ilkesi
D) Komuta birli─či ilkesi
E) Y├Ânetim alan─▒ ilkesi

28) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi insan kaynaklar─▒ y├Ânetiminin ana konusunu olu┼čturur?
A) Giri┼čim
B) Do─čal Kaynaklar
C) Emek
D) Sermaye
E) M├╝te┼čebbis

29) Bir organizasyonda ba─č─▒ms─▒z bir insan kaynaklar─▒ b├Âl├╝m├╝ ne zaman kurulmal─▒d─▒r?
A) ├ťst y├Ânetim g├╝├žlendi─činde
B) ─░nsan kaynaklar─▒ i┼člevleri b├Âl├╝m y├Âneticilerinin ├žok zaman─▒n─▒ almaya ba┼člad─▒─č─▒nda
C) ├çok iyi insan kaynaklar─▒ y├Âneticisi bulundu─čunda
D) ├çal─▒┼čanlar sendikal─▒ olup kendi haklar─▒n─▒ koruyabildi─činde
E) ─░┼čletmenin pazar pay─▒ k├╝├ž├╝ld├╝─č├╝nde

30) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi y├Ânetim i┼člevlerinden birisi de─čildir?
A) Planlama
B) ├ľrg├╝tleme
C) B├╝y├╝me
D) Y├Âneltme
E) Denetim

31) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi bi├žimsel ve bi├žimsel olmayan gruplar, ileti┼čim yo─čunlu─ču ve ├Ânderlik ile ilgilidir?
A) Bireysel nitelikler
B) ├ľrg├╝tsel ├Âzellikler
C) D─▒┼č kaynaklar
D) ─░┼č nitelikleri
E) Bireyleraras─▒ ili┼čkiler

32) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi kurmay yetkinin ├Âzelliklerinden biri de─čildir?
A) Uzmanl─▒k yetkisidir
B) Yapt─▒r─▒m g├╝c├╝ yoktur
C) Uygulay─▒c─▒ bir yetkidir
D) Di─čer y├Âneticileri y├Ânlendiremez
E) Di─čer y├Ânetim i┼člevlerine y├Ânelik dan─▒┼čmanl─▒k yapar

33) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi i┼čletmenin personel arz─▒n─▒ nitelik olarak irdeleyen bir ├žal─▒┼čmad─▒r?
A) Delphi Tekni─či
B) ─░leriye D├Ân├╝k Kestirim
C) ─░┼čg├╝c├╝ Envanteri
D) Kantitatif Teknik
E) ─░ndeks Hesab─▒

34) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi i┼če almada kullan─▒lan do─čru i┼člerde do─čru ki┼čilerin ├žal─▒┼čt─▒─č─▒n─▒ g├Âsteren e┼čitliktir?
A) Maliyet = Fayda
B) ─░┼čin gerekleri = Personelin nitelikleri
C) ─░┼č analizi = ─░┼č ├Âl├ž├╝m├╝
D) ─░┼č gerekleri = Personelin ├╝creti
E) ─░┼č tan─▒m─▒ = Personelin nitelikleri

35) A┼ča─č─▒daki ┼č─▒klardan hangisi personelin i┼činde g├Âsterdi─či ba┼čar─▒ derecesinin saptanmas─▒d─▒r?
A) ─░┼č analizi
B) ─░┼čg├Âren analizi
C) ─░┼čg├╝c├╝ envanteri
D) Performans de─čerleme
E) ─░┼če al─▒┼čt─▒rma


36) ─░┼čletmede yap─▒lan birbirinden farkl─▒ i┼člere y├Ânelik bilgilerin tek tek toplanmas─▒, de─čerlendirilmesi ve yorumlanmas─▒na ne ad verilir?
A) ─░┼č analizi
B) ─░┼č tan─▒m─▒
C) ─░┼č gerekleri
D) ─░┼č g├╝c├╝ envanteri
E) ─░┼č g├╝c├╝ devir oran─▒

Genel ─░┼čletme Ara S─▒nav Sorular─▒ Cevap Anahtar─▒:
1) C 2) B 3) E 4) D 5) C 6) A 7) B 8) E 9) C 10) C 11) A 12) E 13) B 14) A 15) A 16) E 17) E 18) C 19) E 20) A 21) C 22) A 23) C 24) C 25) E 26) D 27) B 28) C 29) B 30) C 31) E 32) C 33) C 34) B 35) D 36) A



─░lk yorumu siz yaz─▒n !..

  • Yorumunuz en az 30 karakter olmal─▒d─▒r. (0)