Programlama Nedir ?

Bu yazı programlama hakkında hiç bilgisi olmayanlar için bir başlangıç olması düşünülerek yazılmıştır.


Program kelimesi sözcük kaynağı olarak belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelmekte ve ayrıca izlence olarak tanımlanmaktadır. Program kelimesi hakkında detaylı bilgi için şu linke bakabilirsiniz.


Programlama da program ortaya çıkarma işidir ve burada program kelime anlamıyla bire bir aynı kalır.


Belirli şartlara ve düzene göre çeşitli işlemler gerçekleştirmekte hayatı kolaylaştırmak için gereklidir. Çeşitli problemlerin aşılmasında programlar olmazsa olmazlardır.


Bilgisayar teknolojisinden faydalanarak yazılan programlarda da şartlar ve düzenler gözönüne alınır ve bilgisayarların hız ve veri saklama yeteneklerinden faydalanılır.


Örnek olarak 25!(25*24*23*22*...1) işleminin sonucu normal bir insan tarafından bie anda söylenemezken yazdığımız basit bir programla bu işlem bilgisayara çok hızlı ve hatasız olarak yaptırılabilir.


Programlamaya başlayacak kişinin ilk önce sorunu, şartları, çözüm yollarını, yöntemleri en iyi şekilde sınıflayabiliyor olması beklenir. Büyük projelerde analiz dediğimiz bu ilk kısım ve daha sonrasındaki kodlama(Programlama diye daha çok bu kısım bilinir.) ve test farklı kişiler veya gruplarca gerçekleştirilir.


Bilgisayar programların(yazılımlar) ortaya çıkarılmasında değişik programlama yöntemleri kullanılır. Yukarıdaki faktöriyel örneği gibi basit problemlerin çözümünde yapısal programlama, gerçek hayat problemlerinde(gerçek hayattaki gibi nesneler kullanmak mantıklı olacağından) nesneye yönelik programlama, çözümü imkansız gibi gözüken; çözüme giden yolda da yeni çözümler üretecek yeni yazılımların oluşturulması ve çalıtırılması gereken durumlarda da yapay zeka programlama kullanılır.


Bahsettiğimiz her yöntem için ayrı programlama dilleri mevcuttur. Bir programlama diliyle her aşamada program yazma diye birşey yoktur.


Örnek olarak yapısal programlama yapılabilecek bir dil C (ki çok önemlidir), nesneye yönelik programlama yapabileceğimiz diller(java, c++), son olarak yapay zeka programları yazılabilecek prolog yüzlerce _ binlerce programlama dillerinden sadece bir kaçıdır.



İlk yorumu siz yazın !..

  • Yorumunuz en az 30 karakter olmalıdır. (0)
İlginizi çekebilir...
Sitede Ara
  • ECA Kombi Aşırı Isınma Arızası Arıza Kodu 6 Nedir Nasıl Çözülür - Pompa Çalışmıyor Olabilir Mi?
    bu hata kodu çıkıyordu kombimizde tarif ettiğiniz şekilde pompayı harekete geçirdik ve sorun çözüldü si...
  • Çiklet (Prenses) Balıklarındaki Ürkeklik ve Korkaklık
    Ben çok uzun süre sp, bp ile frenatus besledim hiç bir sorun yaşamadım. Çok uyumlulardı. Renk katıyor a...
  • Genel İşletme 1. Dönem Vize Soruları
    soru 3 yanlıs bence"...
  • CS 1.5 ve CS 1.6 İçin Sağlam Bir CFG (cengaver.cfg)
    bozuk bu cfg kullanmayın derim ...
  • Türkiye'de Hangi Burçtan Kaç Kişi Var?
    Akrep burcu olan var mı ben akrep burcu olarak hiç akrep burcu bulamıyorum....
  • Papağan Bakımı Banyo Yaptırma Yıkama
    pakistan pağına sirkeli su ile yıkanırmı...
  • Müzik Notaları İçin A4 Kağıda Porte Çıktısı Alma
    SEN NE KRAL ADAMSIN!! VALLA ÇOK SAĞOL...