KPSS Sıkça Sorulanlar Merak Edilenler

29.11.2008 13:53 — Öğrenci İşleri,

Memur Olacak KiÅŸi Ne Yapar Ne Yapamaz?
1 milyon aÅŸkın kiÅŸi memur sınavına girmekte, yüzbinlercesi tercihte bulunmakta, ancak çok az sayıda kiÅŸi memur olarak atanabilmektedir. Ancak, 'memur olarak ÖSYM tarafından bir kamu kurumuna yerleÅŸtirilenler, tam olarak ne zaman memur sayılmaktadır' sorusunun cevabı naklen geçiÅŸlerde veya istifan geçiÅŸlerde oldukça önemlidir.

--------------------------------------------------------------------------------

1- ÖSYM YerleÅŸtimesi
KPSS Tercihleri sonrasında sonuçlar ÖSYM tarafından açıklanmaktadır. Ancak, bu bir atama iÅŸlemi deÄŸildir. ÖSYM, teknik bir kurum olarak kendisine verilen görevi yapmakta, adayları puan ve tercihlerine göre kadro ve pozisyonlara yerleÅŸtirmektedir. Atama ilgili kurumca yapılacaktır. Bir kamu kurumuna yerleÅŸen adayın yapacağı iki ÅŸey bulunmaktadır. Ya kamu kurumunun personel genel müdürlüÄŸüne istenen belgeleri vererek atama sürecini baÅŸlatır yada iç baÅŸvuruda bulunmaz.

2a- Yerleşme sonrası kamu kurumuna başvurulması
Aday, yerleÅŸtiÄŸi kamu kurumuna baÅŸvurarak, hangi belgelerin istendiÄŸini öÄŸrenir ve belgeleri kamu kurumuna verir. Kamu kurumu da, bu belgeler çerçevesinde atama onayı hazırlar. Belgelerin verilmesi ile atama süreci baÅŸlar ve atama onayının alınması ile süreç tamamlanır. KiÅŸi artık göreve baÅŸlasa da baÅŸlamasa da memurdur.

2b- Yerleşme sonrası kamu kurumuna başvurulmaması
Aday, kamu kurumuna yerleÅŸlemesine raÄŸmen hiç baÅŸvuruda bulunmaz, belgelerini vermez. Bu halde memur olma süreci baÅŸlamayacaktır. Bu nedenle bu kiÅŸi hakkında atama onayı da alınmayacaktır. Dolayısıyla kiÅŸi memur deÄŸildir. Memur olmayan bu kiÅŸi yeniden memur yerleÅŸtirmelerine katılabilir.

Ancak, yanlış anlamları önlemek amacıyla "KPSS'de 'İki Kez YerleÅŸememe' Neleri Kapsıyor?" baÅŸlıklı dosyaya bakılması gerekmektedir.

3- Memur olan kiÅŸi istifa ederek baÅŸka bir memuriyete baÅŸlayabilir mi?
Yukarıda 2a'da belirtilen süreç çerçevesinde memur olan kiÅŸi ister müfettiÅŸ, uzman, denetmen yardımcılığı gibi kariyer görevler olsun isterse de normal memurluklar olsun 657'e tabi hiçbir memur kadrosuna istifa ederek geçemez. Zira 657'nin 94'üne göre istifa eden memur, istifa ediÅŸ ÅŸekline baÄŸlı olarak 6 ay ile 1 yıl boyunca yeniden hiçbir memur kadrosuna atanamaz. Peki bu durumdaki kiÅŸi ne yapacaktır. Bu durumdaki kiÅŸi muvafakat alarak geçiÅŸ yapmaya çalışacaktır. Muvafakat verilmemesi halinde, bu iÅŸlem dava edilebilmekle birlikte, naklen geçiÅŸ yapılmayacaktır.

4- Bu açıklamalar hangi statüler için geçerlidir?
Yukarıda 1, 2 ve 3'te belirtilen açıklamalar 657'e tabi bir kurumdan 657'e tabi baÅŸka bir kamu kurumundaki memur kadrosuna yapılacak naklen atamalar için geçerlidir. Ancak Devlette sadece 657 statüsü bulunmamaktadır.

ÖÄŸretim elemanları (AraÅŸ. Gör, ÖÄŸr. Gör, Uzman, EÄŸitici ÖÄŸretici, Yard. Doç., Doç, Prof.) 2914 sayılı Kanuna tabidir.
SaÄŸlık Bakanlığında hem 4924 sayılı Kanuna hem de 657'nin 4/B statüsüne göre sözleÅŸmeli çalıştırılmaktadır.
Milli EÄŸitim Bakanlığında 657'nin 4/C maddesine göre geçici personel çalıştırılmaktadır.
KİT'lerde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında II sayılı cetvele tabi sözleÅŸmeli personel istihdam edilmektedir.
Hakim ve savcılar 2802 sayılı Kanuna ama hakim ve savcı adayları 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmaktadır.
Askeri kurumlarda 657'e tabi memurlar yanında 926 sayılı Kanuna tabi subay, astsubay çalıştırılmaktadır.
Bir çok kamu kurumunda İş Kanununa tabi personel çalıştırılmaktadır.

İşte bir memur yukarıda belirtilen ve 657'e tabi olmayan herhangi bir statüye naklen deÄŸil istifa ederek geçebilmektedir.

Örnek 1: Aday, ÖSYM tarafından Maliye Bakanlığına memur olarak yerleÅŸtirilmiÅŸ olsun. aday, belgelerini verip atama süreci baÅŸlarken de Adalat Bakanlığının Zabıt katipliÄŸini kazanmış olsun. KiÅŸi belgelerini verdiÄŸi için memurdur ve Zabıt katipliÄŸi de memur olduÄŸu için zabıt katipliÄŸine anacak naklen yani kurumlar arası muvafakatla geçebilir.

Örnek 2: KiÅŸi TSK'da VHKİ olarak çalışıyor olsun. Daha sonra da KPSS yerleÅŸtirmeleri ile PTT'ye memur olarak yerleÅŸmeye hak kazansın. PTT bir KİT'tir ve 399 sayılı KHK'ya tabidir. KiÅŸi 657'e tabi olmayan bir göreve hak kazandığı için istifa ederek PTT'deki görevine baÅŸlayabilir.

Örnek 3: KiÅŸi öÄŸretmen olarak atanmış olsun. Bu kiÅŸi daha sonra KPSS yerleÅŸtirmeleri ile Adalet Bakanlığına da öÄŸretmen olarak yerleÅŸmeye hak kazanmış olsun. Åžayet yukarıda 2a'da belirtilen süreç gereÄŸince kiÅŸi memur olmuÅŸ ise bu kiÅŸi Adalet Bakanlığına istifa ederek geçemez. Bu kiÅŸi ancak kurumlar arası muvafakatla geçiÅŸ yapabilir.

Örnek 4: KiÅŸi memur olarak yerleÅŸmiÅŸ ve göreve baÅŸlamış olsun. Bu kiÅŸi daha sonra hakim ve savcı adaylığı sınavını kazanırsa ne olacaktır. Hakim ve savcı adaylığı yukarıda da belirtildiÄŸi gibi 657'e tabidir. Bu nedenle ancak kurumlar arası muvafakatla hakim ve savcı adaylığına geçiÅŸ yapabilir.

Örnek 5: KiÅŸi memur olarak yerleÅŸmiÅŸ olsun. Bu süreçte İŞKUR tarfından bir baÅŸka kamu kurumuna iÅŸçi olarak atanmış olsun. İşçilik 657'e tabi olmadığı için kiÅŸi memuriyetten istifa ederek iÅŸçiliÄŸe baÅŸlayabilir


Yorum Yazın