Close

Somut bilgiler artık Facebook'da

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ PRATİK SORU ÇÖZÜM — Açıköğretim — Somut.NET

aöfMatik | Açıköğretim Kategorisi
Uygulamayı İndir
aöfMatik Nedir?

eKamp » Açıköğretim » ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ PRATİK SORU ÇÖZÜM... (Buradasınız)

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ PRATİK SORU ÇÖZÜM



GFBİbrahim

04.04.2013 03:56

aöfMatik




GFBakif

1-) Aşağıdakilerden hangisi örgütü oluşturan değişkenlerin ortaya çıkardığı önemli faktörlerden biri değildir? A) Birey B) Kategori C) Grup D) Örgüt E) Çevre --------------------------------------------------------------------------------2-) Aşağıdakilerden hangisi Henry Fayol'un yöneticilerde öngördüğü temel fonksiyonlardan biri değildir? A) Planlama B) Organize etme C) Koordinasyon D) Kontrol E) Pazarlama --------------------------------------------------------------------------------3-) Bir örgüt içinde çalışan insanların davranışlarını anlamaya, geleceğe dönük tahminler yapmaya ve insanların davranışlarını kontrol etmeye ilişkin disiplin aşağıdakilerden hangisidir? A) İleriye dönük kestirim B) Psikoloji C) Antropoloji D) Örgütsel davranış E) Yönetim bilimi --------------------------------------------------------------------------------4-) Örgüte başkanlık etme, örgütü tanıtma, diğer şirketlerle ilişkileri düzenleme, çalışanları işe alma, eğitme ve cezalandırma gibi fonksiyonları olan yönetici rolü aşağıdakilerden hangisidir? A) Karar verme rolü B) Bilgi rolü C) İnsanla ilgili rol D) Bireyler arası rol E) Teknik rol --------------------------------------------------------------------------------5-) Aşağıdakilerden hangisi örgütsel araştırmalarda yaygın olarak kullanılan veri toplama tekniklerden biri değildir? A) Vaka etüdü B) Monografi C) Saha araştırması D) Labaratuvar deneyi E) Saha deneyi --------------------------------------------------------------------------------6-) Aşağıdakilerden hangisi bilimsel yönetim yaklaşımına katkıda bulunanlar arasında yer almaz? A) Frank Gilberth B) Henry Gantt C) Herrington Emerson D) F.W. Taylor E) Elton Mayo --------------------------------------------------------------------------------7-) Aşağıdakilerden hangisi Weber bürokrasisinin temel niteliklerinden biri değildir? A) İleri bir işbölümü B) Merkezi bir otoritenin varlığı C) Rasyonel bir personel yönetimi D) Bürokratik kaide ve kurallar E) Yöneticilerin planlayıcı ve koordinatör olmaları --------------------------------------------------------------------------------8-) X ve Y kuramı aşağıdakilerden hangisine aittir? A) Gregor B) Mayo C) Taylor D) Hogo E) Follet --------------------------------------------------------------------------------9-) Örgütteki yönetsel davranışları belirleyecek bir takım kuralların olmadığını öne süren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? A) Durumsallık Modeli B) İnsan İlişkileri Modeli C) İnsan kapitali yaklaşımı D) Sistem Yaklaşımı Modeli E) Klasik yaklaşım modeli --------------------------------------------------------------------------------10-) Çalışanların geniş bir perspektif içinde karar almalarını kolaylaştırma, riske girmelerini ve bundan korkmamalarını sağlama çalışmaları aşağıdakilerden hangisi ifade eder? A) Örgütün uygun büyümesi ve küçülmesi B) Çalışanların güçlendirilmesi C) Performansa göre ücret D) Öğrenen organizasyonlar E) Personel eğitimi --------------------------------------------------------------------------------11-) Bireyin belirgin, kolay değişmeyen ve tutarlı olan özelliklerinin tümüne ne ad verilir? A) Norm B) İnanç C) Kişilik D) Kültür E) Tutarlılık --------------------------------------------------------------------------------12-) Aşağıdakilerden hangisi kişilik ve iş uyumu konusundaki kuramıyla büyük ilgi çekmiştir? A) Holland B) Taylor C) Piaget D) Freud E) Erikson --------------------------------------------------------------------------------13-) Bireyin diğer insanlarla benzer oluşunu tayin eden ve etkileyen faktöre ne ad verilir? A) Sosyal faktörler B) Kültürel faktörler C) Çevresel faktörler D) Biyolojik faktörler E) Psikolojik faktörler --------------------------------------------------------------------------------14-) Bireyin herhangi bir davranışın ortaya çıkmasında veya sonuçlarında kendisinin belirli bir katkısının olduğuna inanmasını aşağıdakilerden hangisi ifade eder? A) Makyavellenizm B) Otoriter kişilik C) Kendini yansıtma D) Kendine güvenme E) Kendilik kontrolü --------------------------------------------------------------------------------15-) Aşağıdakilerden hangisi temel kategorideki duygularımızdan biri değildir? A) Kızgınlık B) Sevgi C) Süpriz D) Keder E) Düşünce --------------------------------------------------------------------------------16-) Aşağıdakilerden hangisi bir çeşit inanç olup insanların iyiyi, doğruyu ve güzeli tanımlamak için koymuş olduğu ölçütler veya standartlardır? A) Kişilik B) Değer C) Treyt D) Tutum E) Duygu --------------------------------------------------------------------------------17-) Başarılı, istekli, otoriteden hoşlanmayan, kariyerine bağlı, baskın değerleri olan işgücü aşağıdakilerden hangisidir? A) Gaziler B) X nesli C) Gelecek nesil D) Hamleciler E) Z nesli --------------------------------------------------------------------------------18-) Aynı anda sahip olunan bilişlerin ya da biliş ile davranış arasındaki tutarsızlığın ortaya çıkardığı güdüsel duruma ne ad verilir? A) Bilişsel tutarsızlık B) Duygusal tutarsızlık C) Bilişsel bileşen D) Değer yargısı E) Tutum sistemi --------------------------------------------------------------------------------19-) Bireyin davranışlarında meydana gelen uzun süreli değişmelere ne ad verilir? A) Öğrenme B) Refleks C) Güdü D) Taklit E) Algı --------------------------------------------------------------------------------20-) Aşağıdakilerden hangisi doğrudan gözlemle ve deneyimle kazanılır? A) Tecrübî bilgi B) Deneysel bilgi C) Açık bilgi D) Kapalı bilgi E) Tutumsal bilgi --------------------------------------------------------------------------------21-) Davranışın gelecekte tekrarlanma olasılığını arttıran ve davranışın devam etmesini sağlayan şart veya faktörlere ne ad verilir? A) Olumlu pekiştirme B) Olumsuz pekiştirme C) Ceza D) Sönme E) Pekiştirme --------------------------------------------------------------------------------22-) Parçabaşına ücret sistemi aşağıdakilerden hangisine örnektir? A) Sabit zamanlı B) Değişken zamanlı C) Sabit oranlı D) Değişken oranlı E) Tam zamanlı --------------------------------------------------------------------------------23-) Aşağıdakilerden hangileri işletme kültürünü "iş yapma ve yürütme biçimi" olarak tanımlar? A) Parsons B) Deal ve Kennedy C) Peters ve Waterman D) Somuelson E) Max Weber --------------------------------------------------------------------------------24-) Örgüt içinde çalışanların bir kültürü öğrenip, diğerlerine aktarması sürecine ne ad verilir? A) Başkalaşım B) Örgütsel toplumsallaşma C) Örgütle karşılaşma D) Örgüte bağlanma E) Örgütten ayrılma --------------------------------------------------------------------------------25-) Örgütün birçok üyesi tarafından paylaşılan temel değerlere ne ad verilir? A) Baskın kültür B) Alt kültür C) Örgüt kültürü D) Kuvvetli kültür E) Zayıf kültür --------------------------------------------------------------------------------26-) Aşağıdaki hangi kültür ihtisaslaşmış işler, iyi bir biçimde tanımlanmış ilerleme ve devamlı bir eğitim ile kendini belirgin kılar? A) Akademi kültürü B) Kale kültürü C) Kulüp kültürü D) Takım kültürü E) Baskın kültür --------------------------------------------------------------------------------27-) "Grup, iki veya daha fazla insanın birbirlerini etkilemesi ve birbirlerinden etkilenmesi sonucunda oluşan birleşmelerdir" şeklinde grup tanımı yapan aşağıdakilerden hangisidir? A) Marvin Shaw B) Ouchi C) Peters D) Waterman E) Parsons -------------------------------------------------------------------------------28-) Aşağıdakilerden hangisi grubun başarısını etkileyen faktörlerden biri değildir? A) Grubun kompozisyonu B) Grubun büyüklüğü C) Grubun normları D) Grubun motivasyonu E) Grubun bağlılık düzeyi --------------------------------------------------------------------------------29-) Üyeler birbirinden farklı özelliklere sahip ise bu tür gruplara ne ad verilir? A) Homojen B) Heterojen C) İlgi D) Emir E) Görev --------------------------------------------------------------------------------30-) Aşağıdakilerden hangisi informel grupların üyelerine sağladığı avantajlardan biri değildir? A) Üyelerinin belirli işi yerine getirip istedikleri zaman ayrılabilmesi B) Üyelerine daha fazla bilgi aktararak onları kolay yönlendirmesi C) Üyelerini bir arada tutan sosyal değerleri bütünleştirmesi ve pekiştirmesi D) Üyelerine rehberlik ederek grup normlarını öğretmesi E) Üyelerine sosyal tatmin imkanı sağlaması

1-) B 2-) E 3-) D 4-) D 5-) B 6-) E

7-) E 8-) A 9-) A 10-) B 11-) C 12-) A

13-) D 14-) E 15-) E 16-) B 17-) D 18-) A

19-) A 20-) A 21-) A 22-) C 23-) B 24-) B

25-) A 26-) A 27-) A 28-) D 29-) B 30-) A 1-) Aşağıdakilerden hangisi davranış bilimlerini etkileyen temel disiplinlerden biridir? A) Sosyoloji B) Mantık C) Matematik D) Tarih E) Felsefe --------------------------------------------------------------------------------2-) Çalışanları güdüleyip, en uygun iletişim kararları ile yönetme ve sorunları çözme yöneticinin hangi fonksiyonunu ifade eder? A) Planlama B) Liderlik etme C) Organizasyon D) Kontrol E) Koordinasyon --------------------------------------------------------------------------------3-) Aşağıdakilerden hangisi örgütsel davranışı oluşturan dört temel faktörden veya parametreden biri değildir? A) Birey B) Grup C) Çevre D) Doğa E) Örgüt --------------------------------------------------------------------------------4-) Aşağıdakilerden hangisi örgütsel davranışın konularından biri değildir? A) Yönetim sürecinin içinde yer aldığı örgüt veya örgüt kapsamı B) Örgüt süreci içinde işleyen çalışma düzeni C) Örgüt dışında yer alan çevre ile örgütün etkileşimi D) İnsanların davranışları E) Örgüt süreci içinde yer alan cinsiyet ayrımcılığı --------------------------------------------------------------------------------5-) Aşağıdakilerden hangisi anket ve mülakat tekniklerinin birlikte kullanılmasıyla uygulanır? A) Labaratuvar deneyi B) Vaka etüdü C) Saha araştırması D) Saha deneyi E) Katılımsız gözlem --------------------------------------------------------------------------------6-) "Bilimsel Yönetimin İlkeleri" adlı kitap aşağıdaki araştırmacılardan hangisine aittir? A) Mayo B) Weber C) Taylor D) Gantt E) Emerson --------------------------------------------------------------------------------7-) Çalışma koşullarını düzeltmiş, çocukların en düşük hangi yaşlarda çalıştırılabileceğini araştırmış ve işçilere yiyecek vererek, haftalık çalışma sürelerini azaltmış olan yönetim bilimci aşağıdakilerden hangisidir? A) Maslow B) Gregor C) Owen D) Follet E) Weber --------------------------------------------------------------------------------8-) Aşağıdaki kuramlardan hangisi bireylerin nasıl seçilip, nasıl açıklanıp, çeşitli durumlarda nasıl değişeceği üzerinde durmaktadır? A) Durumsallık yaklaşımı B) Etkileşimcilik modeli C) Sistem yaklaşımı D) Bürokrasi modeli E) Klasik örgüt kuramı --------------------------------------------------------------------------------9-) İnsan ilişkileri yaklaşımına katkıda bulunan bilim adamı kimdir? A) Weber B) Maslow C) Taylor D) Urwick E) Fayol --------------------------------------------------------------------------------10-) Aşağıdakilerden hangisi bir işletmenin sürekli olarak yaşadığı olaylardan sonuç çıkarması, bunun değişen çevre koşullarına uymakta kullanılması, personelini geliştirici bir sistem yaratmasıdır? A) Örgütün uygun büyümesi ve küçülmesi B) Çalışanların güçlendirilmesi C) Performansa göre ücret D) Öğrenen organizasyonlar E) Farklılaşmış işgücü --------------------------------------------------------------------------------11-) Aşağıdakilerden hangisi Freud'un kişilik dönemlerinden biri değildir? A) Latens B) Oral C) Fallik D) Anal E) Somut işlemsel --------------------------------------------------------------------------------12-) Bireyin başkalarının davranışlarına benzer olan davranışları benimsemesine ne denir? A) Kendine güven B) Kendini yansıtma C) Makyavellenizm D) Riske girme eğilimi E) Başarı yönelimi --------------------------------------------------------------------------------13-) Kişiliğin oluşumunda Freud'un bilinçaltı güdüleri kadar bilişsel yapılarında önemli olduğunu söyleyen davranış bilimci aşağıdakilerden hangisidir? A) Eric Ericson B) Jean Piaget C) Freud D) Holland E) Allport --------------------------------------------------------------------------------14-) Aşağıdakilerden hangisi Erikson’un kuramına göre bireyin “temel güven ve güvensizlik” kazandığı kişilik dönemidir? A) Yetişkinlik B) Ergenlik C) Lokomotor-Jenital D) Kas-Anal E) Oral-Duyusal --------------------------------------------------------------------------------15-) Aşağıdakilerden hangisi objelere, kişilere veya olaylara yönelik olan bir hazır oluş durumunu ifade eden hislerimizdir? A) Korku B) Sevgi C) Kişilik D) Algı E) Duygu --------------------------------------------------------------------------------16-) Aşağıdakilerden hangisi bir kişinin yaşam boyu ulaşmak istediği amaçlardır? A) Değerler B) Sonul değerler C) Tutumlar D) Araçsal değerler E) Duygular --------------------------------------------------------------------------------17-) Çalışkan, tutucu, uyumlu, örgütüne bağlı değerlere sahip olan işgücü aşağıdakilerden hangisidir? A) Gaziler B) X nesli C) Gelecek nesil D) Hamleciler E) Z nesli --------------------------------------------------------------------------------18-) Pasif olarak şartların daha da kötüleşmesine izin verme şeklinde tanımlanan tatminsizlik biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) Kaçış B) Sesini yükseltme C) Bağlılık D) Kayıtsızlık E) İşi terketmek --------------------------------------------------------------------------------19-) Aşağıdakilerden hangisi insanın kazandığı deneyimler sonucu gerçekleşen ve yaşam boyu süren bir davranış değişimidir? A) Öğrenme B) Refleks C) Güdü D) Taklit E) Algı --------------------------------------------------------------------------------20-) “Bir davranışı olumlu bir ödül veya deneyim takip ediyorsa genelde bütün davranışları yeniden yaparız, ama davranışın sonucunda olumsuz bir olay veya tecrübe yaşamışsak bir daha bunu yapmayız veya davranışı tekrarlamayız.” düşüncesi aşağıdaki hangi kanunu ifade eder? A) Etki kanunu B) Tepki kanunu C) Somut kanunu D) Soyut kanunu E) Statik kanunu --------------------------------------------------------------------------------21-) Bir sonucun ortadan kaldırılması ile davranışın tekrarlanma olasılığı artıyorsa veya davranış devam ediyorsa aşağıdakilerden hangisi söz konusudur? A) Olumlu pekiştirme B) Olumsuz pekiştirme C) Ceza D) Sönme E) Pekiştirme --------------------------------------------------------------------------------22-) Satış elemanları aşağıdaki pekiştirme tarifelerinden hangisiyle ödüllendirilir? A) Sabit zamanlı B) Değişken zamanlı C) Sabit oranlı D) Değişken oranlı E) Tam zamanlı --------------------------------------------------------------------------------23-) "AGIL" modeli aşağıdakilerden hangisi tarafından geliştirilmiştir? A) Parsons B) Max Weber C) Ouchi D) Durkheim E) Waterman --------------------------------------------------------------------------------24-) Örgüt üyelerinin organizasyonlarına ait mitleri, sembolleri, kahramanları kutladıkları özel olaylara ne denir? A) Ayinler B) Lisan C) Seremoniler D) Mitler E) Hikâyeler --------------------------------------------------------------------------------25-) Kültürel değerleri ve normları yerleştirmeye yönelik düzenli olarak yapılan hareketlere, törenlere ve seremonilere ne ad verilir? A) Seremoni B) Tören C) Hikaye D) Mit E) Ayin --------------------------------------------------------------------------------26-) Aşağıdakilerden hangisinde ortak bir yaşam, birliktelik en kritik konuyu oluşturmaktadır? A) Akademi kültürü B) Kale kültürü C) Kulüp kültürü D) Takım kültürü E) Baskın kültür --------------------------------------------------------------------------------27-) Örgütün kendisi tarafından üretilen ve belli işleri yerine getirmek amacıyla oluşturulan gruplara ne denir? A) Biçimsel B) İnformel C) Biçimsel olmayan D) İlgi grubu E) Arkadaş grubu --------------------------------------------------------------------------------28-) Örgüt tarafından bir amacı gerçekleştirmek için kurulan süreklilik arzetmeyen gruplara ne ad verilir? A) Görev B) İlgi C) Arkadaşlık D) Emir E) İnformel --------------------------------------------------------------------------------29-) Aşağıdakilerden hangisi büyük grupların özelliği değildir? A) Etkileşim sınırsızdır. B) İletişim resmi kanallara bağlıdır. C) Toplantılar protokollere dayalıdır. D) Her bireyin konuşmalara katılması sınırlıdır. E) Alt grupların oluşumu sözkonusudur. --------------------------------------------------------------------------------30-) Aşağıdakilerden hangisi daha büyük, benzerlik göstermeyen, nispeten geçici gruplardır? A) Birincil grup B) Resmi grup C) İkincil grup D) Referans grubu E) Üyelik grubu --------------------------------------------------------------------------------

1-) A 2-) B 3-) D 4-) E 5-) C 6-) C

7-) C 8-) B 9-) B 10-) D 11-) E 12-) B

13-) B 14-) E 15-) E 16-) B 17-) A 18-) D

19-) A 20-) A 21-) B 22-) D 23-) A 24-) C

25-) E 26-) B 27-) A 28-) A 29-) A 30-) C 1-) Aşağıdaki disiplinlerden hangisi insanın yarattığı kültürü konu olarak ele alır? A) Psikoloji B) Sosyoloji C) Antropoloji D) Ekonomi E) Yönetim --------------------------------------------------------------------------------2-) Yöneticinin bilgi rolüne “Monitoring Roles” adını veren aşağıdakilerden hangisidir? A) Mintzberg B) Fayol C) Taylor D) Mayo E) Weber --------------------------------------------------------------------------------3-) Aşağıdakilerden hangisi örgütün amaçlarını belirleme ve tanımlama, stratejiler oluşturma çeşitli faaliyetleri yapmak için planlar yapma fonksiyonudur? A) Organizasyon B) Koordinasyon C) Planlama D) Kontrol E) Liderlik etme --------------------------------------------------------------------------------4-) Yöneticinin, yatırım yapma, kaynak ayırma, görüşme yapma ve sorun çözme gibi fonksiyonları yerine getirmesi, örgüt içindeki hangi rolünü ifade eder? A) Karar verme rolü B) Kontrol etme rolü C) Bireyler arası rolü D) Liderlik rolü E) Bilgi rolü -------------------------------------------------------------------------------5-) Aşağıdakilerden hangisi örgütsel davranışın beş temel bağlacından biri değildir? A) Rasyonel yöntem bağlacı B) Disiplinlerarası bağlaç C) Durumsallık bağlacı D) Çok yönlü analiz bağlacı E) Açık sistem bağlacı --------------------------------------------------------------------------------6-) Bürokrasi modeli aşağıdaki klasik kuramcılardan hangisine aittir? A) Weber B) Urwick C) Fayol D) Taylor E) Emerson --------------------------------------------------------------------------------7-) Hawthorne çalışmalarının öncüsü aşağıdakilerden hangisidir? A) Owen B) Taylor C) Weber D) Mayo E) Merton --------------------------------------------------------------------------------8-) Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramında en altta bulunan ihtiyaç hangisidir? A) Fizyolojik B) Güvenlik C) Sosyal D) Saygınlık E) Kendini gerçekleştirme --------------------------------------------------------------------------------9-) Aşağıdakilerden hangisi Mc Gregor’un (x) kuramındaki ifadelerden biri değildir? A) Çalışanlar bencildir. B) Çalışanların çoğu işlerini sevmezler. C) Çalışanlar tembeldir. D) Çalışanlar değişime direnç gösterir. E) Çalışanlar işi,oyun oynamak gibi doğal görürler. --------------------------------------------------------------------------------10-) Aşağıdakilerden hangisi zamanla örgütlerin kadınlardan, azınlıklardan ve yabancı kökenli işçilerden oluşacağını ve bu farklı işgücünü başarılı bir şekilde işletmeye çeken örgütlerin rekabette başarılı olacağını savunur? A) Houghton B) Weber C) Mayo D) Deming E) Taylor --------------------------------------------------------------------------------11-) Freud'un beşli dönemsel gelişimine yetişkinlik, olgunluk ve yaşlılık dönemlerini de ilave ederek kişilik oluşumunda ömür boyu süren bir gelişimden söz eden aşağıdakilerden hangisidir? A) Erikson B) Piaget C) Holland D) Mayo E) Taylor --------------------------------------------------------------------------------12-) Psikoanalitik kuramın kurucusu aşağıdakilerden hangisidir? A) Freud B) Erikson C) Piaget D) Holland E) Taylor --------------------------------------------------------------------------------13-) Kişinin belirli kişilik özelliklerinin (karakteristikleri) bir çok durumda aynı şekilde devamlılık göstermesini aşağıdaki hangi kavram ifade eder? A) Kendilik kontrolü B) Kendine güvenme C) Kendini yansıtma D) Başarı yönelimi E) Treyt --------------------------------------------------------------------------------14-) Duygudan ziyade düşünmeyi, koordinasyonu, anlayışı gerektiren işlere uygun olan tip ve bu tipe uygun olan meslek aşağıdakilerden hangisidir? A) Gerçekçi tip - Ormancılık B) Araştırıcı tip - Muhabirlik C) Sosyal tip - Dış ilişkiler D) Geleneksel tip - Muhasebe E) Girişken tip - Hukuk --------------------------------------------------------------------------------15-) Nefret, haset, dargınlık, şiddet ve işkence aşağıdaki hangi duyguya gösterilen tepkidir? A) Kızgınlık B) Korku C) Memnuniyet D) Sevgi E) Keder --------------------------------------------------------------------------------16-) İş ve aile yaşamı dengeli, takıma bağlı, kurallardan hoşlanmayan, ilişkilerine değer veren işgücü aşağıdakilerden hangisidir? A) Gaziler B) X nesli C) Gelecek nesil D) Hamleciler E) Z nesli --------------------------------------------------------------------------------17-) Aşağıdaki tutum bileşenlerinden hangisi bireyin tutum nesnesi hakkındaki inançlarından oluşur? A) Duygusal bileşen B) Değersel bileşen C) Bilişsel bileşen D) Tutumsal bileşen E) Davranışsal bileşen --------------------------------------------------------------------------------18-) Aşağıdakilerden hangisi iş tatmini veya iş tatminsizliğini yaratan bireysel faktörlerden biridir? A) İhtiyaçlar B) Politikalar C) Yükselme olanakları D) Danışmanın tutumu E) Çalışma şartları --------------------------------------------------------------------------------19-) Aşağıdakilerden hangisi organize edilebilen ve bir bireyden diğerine iletişim yoluyla aktarılan bilgidir? A) Tecrübi bilgi B) Deneysel bilgi C) Açık bilgi D) Kapalı bilgi E) Tutumsal bilgi --------------------------------------------------------------------------------20-) Aşağıdakilerden hangisi bir davranışın gelecekte tekrarlanma olasılığını tayin eden etkendir? A) Olumlu pekiştirme B) Olumsuz pekiştirme C) Ceza D) Sönme E) Pekiştirme --------------------------------------------------------------------------------21-) Amerika’da her haftada bir veya iki haftada bir, Türkiye’de ise 30 günde bir ücret alınması aşağıdakilerden hangisine örnektir? A) Sabit zamanlı B) Değişken zamanlı C) Sabit oranlı D) Değişken oranlı E) Tam zamanlı --------------------------------------------------------------------------------22-) Geribildirimin en kısa sürede verildiği ve aradan zaman geçmemesinin önem taşıdığı geribildirim aşağıdakilerden hangisidir? A) Belirgin geribildirim B) Yeterli sıklıkta geribildirim C) Zamanlı geribildirim D) Güvenilir geribildirim E) Çapraz geribildirim --------------------------------------------------------------------------------23-) “Z” teorisinin mucidi aşağıdakileden hangisidir? A) Parsons B) Waterman C) Ouchi D) Peters E) M. Weber --------------------------------------------------------------------------------24-) Aşağıdakilerden hangisi Peters ve Waterman'a göre örgütü başarıya götüren temel değerlerden biri değildir? A) Hem gevşek hemde birbirine bağlı sıkı organizasyon B) Sadece en iyi yapılan işe bağlı kalıp onunla ilgilenmek C) Yalın biçim az kurmay D) Yöneticilerin işin yapılışıyla ve bölümlerle yakın ilgisi E) Üretimi iyi makina kullanarak arttırmak --------------------------------------------------------------------------------25-) Aşağıdakilerden hangisi örgüt kültürü tanımının kapsamına girmez? A) Örgüt içindeki hikayeler, inançlar, sloganlar ve masallardan meydana gelmiş bir yapı. B) İnsan davranışlarını anlamaya ve geleceğe dönük tahminler yapmaya ilişkin bir yapı C) Örgüt içinde çalışan grupların keşfettiği, geliştirdiği temel fikir ve düşünceler. D) Baskın ve paylaşılan değerlerden oluşan bir yapı E) İş yapma ve yürütme biçimi --------------------------------------------------------------------------------26-) Aşağıdakilerden hangisinde şirkette uzun yıllar çalışmanın, insanların sosyal açıdan yaptıkları işe uygunluğunun ve gruba bağlılığın ve sadakatin önem taşıdığı ve bu tür kültürel değerlerin öne çıktığı bir yapı vardır? A) Akademi kültürü B) Kale kültürü C) Kulüp kültürü D) Takım kültürü E) Baskın kültür --------------------------------------------------------------------------------27-) Arkadaş grupları aşağıdaki grup türlerinden hangisine örnek olarak verilebilir? A) Resmi gruplar B) Biçimsel grup C) Formel grup D) İnformel grup E) Görev grubu --------------------------------------------------------------------------------28-) Aşağıdakilerden hangisi örgütlerde emir gruplarında yer alan ve benzer teknik yeteneklere sahip grupları ifade eder? A) İlgi grubu B) Arkadaşlık grubu C) Görev grubu D) Heterojen grup E) Homojen grup --------------------------------------------------------------------------------29-) Bireyin örnek aldığı, kararlarından etkilendiği, onun fikirlerini tayin eden ve nasıl davranacağını belirleyen gruplara ne ad verilir? A) Üyelik grupları B) Çalışma grupları C) Referans grupları D) İlgi grupları E) Görev grupları --------------------------------------------------------------------------------30-) İş grupları ile iş takımlarının karşılaştırılmasında aşağıdakilerden hangisi iş takımlarının özelliklerinden biridir? A) Pozitif sinerji B) Bilginin paylaşımı C) Bireysel sorumluluk D) Nötr sinerji E) Çeşitli beceriler --------------------------------------------------------------------------------

1-) C2-) A3-) C4-) A5-) A6-) A7-) D8-) A9-) E10-) A11-) A12-) A13-) E14-) B15-) A16-) B17-) C

18-) A19-) C20-) E21-) A22-) C23-) C24-) E25-) B26-) C27-) D28-) E29-) C30-) A







öznur

04.04.2013 17:51

aöfMatik

 

Merhaba bu sorular yeni sistemdeki konularla mi ilgili acaba?




yediyildiz

07.04.2013 15:37

aöfMatik

 

bakalim tek dersim orgutsel davranislar kaldi ins. veririzde biter bu cile




Mesaj gönderebilmek için Android işletim sistemli bir cihazınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayın ve uygulamayı ücretsiz indirin.
Kısa bir süre sonra sitemiz üzerinden üye olabilecek ve buradan da aöfMatik uygulamasına katılabileceksiniz...