Adet Döneminde Hamile Kalınır Mı?

Adet dönemi, Regl olmak, Mens Olmak (menstrüasyon), ve Aybaşı Hali. Hepsi aynı anlama geliyor ve kadınların özel günlerini ifade ediyor. Merak edilen ise bu özel günlerde adet halindeyken hamile kalınır mı?

Adet Hali Nedir?

Âdet, hayız, menstrüasyon ya da regl, kadınlarda ve bâzı diğer yüksek dişi primatlarda, rahim iç yüzeyinde oluşan damar ve dokuların kan ile birlikte vücuttan atılması şeklindeki fizyolojik olay. Doğurgan kadınlarda üreme ve döllenme amacıyla meydana gelen değişiklikler için kullanılan bilimsel bir terimdir. Menstrüasyon halk arasında aybaşı olarak da bilinir. Fiil olarak genellikle âdet görmek ya da regl olmak şeklinde kullanılır.

Adet Döngüsü Nedir?

Âdet döngüsü (menstrual siklus) çerçevesinde kadınların ergenliğe erişmesinden menopoza girmelerine kadar yaklaşık her 28 günde bir tekrarlanan bu süreç, sadece gebelik süresince durur.[2] Kadınların çoğu düzenli olarak 28 günde bir âdet görmez; 21-35 günde bir âdet görmek normal kabul edilir.[1] Adet kanamaları azalarak 3 ila 7 gün devam eder. Bu süre zarfında yaklaşık 35-40 ml. kan kaybedilir. Bu miktar çoğu kadında 50 ml'nin altındadır.[1]

Adet Halindeyken Hamile Kalınır Mı?

Ülkemizde çiftler cinsel birlikteliklerini adet dönemine denk getirmemeye çalışır. Bunun birkaç sebebi var;

  • Adetliyken ilişkiye girmek dinen caiz değildir,
  • Adetliyken cinsel ilişki itici ve tiksinçtir,
  • Kadınlar kendilerini iyi hissetmez,
  • Enfeksiyon riski çok fazladır,
  • Erkek veya kadın bu süreçte bir cinsel ilişkinin tiksinme oluşturacağını düşünür.
  • Son olarak da adet döneminde hamile kalınmayacağı düşünülür.

Adet döneminde hamile kalınmayacağı düşüncesi maalesef doğru değildir

Kadınların iki adet arasındaki yumurtlama zamanı, bilindiği üzere en çok hamile kalınan dönemdir. Bu dönemlerde vajinadan gelen her kan, adet kanaması olmayabiliyor. Diğer vajinal kanamalarla karıştırılan adet kanaması, kadınları tereddütte bırakabilir.

Adet dönemlerinde çoğu bayan hamile kalabilir. Hamile kalma olasılığı bir hayli fazla olan adet döneminde hijyene çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü adet dönemlerinde cinsel ilişkiye girmek risklidir ve titiz davranılması gerekir. Bu dönemde iken kadınlar cinsel olarak vajinadan her türlü enfeksiyonu içine alabilir. Bu da kadınlar için oldukça önem taşıyan bir durum olduğundan,  adet döneminde dikkatli olunmaz ise ciddi sorunlara yol açılabilir.

Tıbben adet döneminde bayanların cinsel ilişkiye girmesi sakıncalı görünmez iken İslami açıdan yasaktır. Cinsel ilişki sırasında rahim üzerinde fazla baskı kurmak oradaki kanamayı artırabilir. Kanamaların arttığı görüldüğünde cinsel ilişkiye girmemek, bayanın sağlığı için çok önemlidir.

Uzmanlara göre ovulasyon söz konusu olduğunda yumurtaların yaşama süresi 4-5 gündür. Adetliyken kadın vücuduna giren spermlerin de 4 güne kadar dölleme özelliklerini koruduğu düşünülürse o an olmasa bile ilerleyen günlerde de hamile kalma ihtimaliniz bulunuyor. Nitekim hamilelik hesaplanırken tam olarak hangi gün döllenme olduğunu tespit etmek mümkün değildir. Bu sebeple hamilelik haftası son adet gününün ilk gününden itibaren hesaplanır.

Kadının Adet Hali ve İslami Kurallar

  • Sana kadınların aybaşı hallerini soruyorlar. De ki: O rahatsız eden bir şeydir. Bu sebeple âdet günlerinde kadınlardan ayrı durun, temizlenmedikçe onlarla cinsel ilişkide bulunmayın. İyice temizlendiklerinde onlara Allah’ın emrettiği şekilde yaklaşın. Allah çok tövbe edenleri sever ve içi dışı temiz olanları sever. (Bakara Suresi, 222. Ayet)
  • Kadın, hayız döneminde orgazm olması halinde gusül abdesti alması şart değildir. Adet dönemi bittikten sonra gusül abdesti alabilir.

Adet Halindeyken İlişkiye Girilirse Kefaret Gerekli Midir?

Hanefî, Şafiî ve Malikîlere göre, adetli veya lohusa olan eşiyle cinsel ilişkide bulunan erkeğe keffaret cezası gerekmez. Ancak tövbe ve istiğfar etmesi gereklidir.

Ancak  "Karısıyla hayız halinde, adetin ilk günlerinde ilişkide bulunursa bir dinar, son günlerinde bulunursa yarım dinar sadaka verir." (Nesai, Taharet 182, (1, 153) hadisine göre sadaka vermek iyi olur.

Fıkıh kitaplarında, "Eğer kan kırmızı veya siyah ise bir dinar, sarı ise yarım dinar sadaka vermesi müstehap olur." (Mavsili, el-Ihtiyâr I/28; El-Muhit - Serahsi) denilmektedir. (Bir dînar, yaklaşık 4,5 gr. altın demektir.)



İlk yorumu siz yazın !..

  • Yorumunuz en az 30 karakter olmalıdır. (0)
Sitede Ara
  • ECA Kombi Aşırı Isınma Arızası Arıza Kodu 6 Nedir Nasıl Çözülür - Pompa Çalışmıyor Olabilir Mi?
    bu hata kodu çıkıyordu kombimizde tarif ettiğiniz şekilde pompayı harekete geçirdik ve sorun çözüldü si...
  • Çiklet (Prenses) Balıklarındaki Ürkeklik ve Korkaklık
    Ben çok uzun süre sp, bp ile frenatus besledim hiç bir sorun yaşamadım. Çok uyumlulardı. Renk katıyor a...
  • Genel İşletme 1. Dönem Vize Soruları
    soru 3 yanlıs bence"...
  • CS 1.5 ve CS 1.6 İçin Sağlam Bir CFG (cengaver.cfg)
    bozuk bu cfg kullanmayın derim ...
  • Türkiye'de Hangi Burçtan Kaç Kişi Var?
    Akrep burcu olan var mı ben akrep burcu olarak hiç akrep burcu bulamıyorum....
  • Papağan Bakımı Banyo Yaptırma Yıkama
    pakistan pağına sirkeli su ile yıkanırmı...
  • Müzik Notaları İçin A4 Kağıda Porte Çıktısı Alma
    SEN NE KRAL ADAMSIN!! VALLA ÇOK SAĞOL...