Akvaryum Balıklarından Bize Hastalık Bulaşır Mı? Balık Beslemek Riskli Mi?

Merhabalar, uzun yıllarıdır akvaryum sahibiyim ve çeşit çeşit balıklar besledim. Şuanda da 2 tankım var ve 7-8 tür balığım var. Sürekli akvaryumun suyuyla ve ekipmanlarıyla temas halindeyim. Şu günlerde bir balığımın hastalanması üzerinde bir karantina akvaryumu oluşturdum ve orada yoğun bakım altına aldım :) Doğrusu  karantina akvaryumuna temas etmemeye çalışıyorum. Aklıma gelen "bize hastalık bulaşır mı" sorusunu internette biraz araştırdım ve bu yazıyı paylaşmaya karar verdim.

Aklımızdan çıkarmamamız gereken nokta aslında şu; akvaryum ve ekipmanlarıyla temas haline girmeden önce ellerimizi yıkamalıyız. Eğer sabunla yıkadıysak iyice durulamalıyız ki elimizde kalan sabun artığı gibi şeyler akvaryum suyuna bulaşmasın. Akvaryumla temasa geçtikten sonra elimizdeki akvaryum suyunu yüzümüze gözümüze bulaştırmadan işimizin sonunda mutlaka sabunla yıkamalıyız.. Gözümüzle göremediğimiz bu bakterileri ancak sabunla uzaklaştırabiliriz. Dikkatli olursak sorun olacağını sanmıyorum.

Balıklarımızda hastalık gibi bir durum sezdiğimizde müdahale etmeden iyi bir araştırma yapmalı, petshopla görüşmeliyiz. Karantina akvaryumlarıyla fazla temas halinde olmamalı ve hasta balığımız iyileştiğinde karantina akvaryumunu tuzlu suyla yıkayıp güneşte kurutmayı deneyebiliriz.

Aşağıda paylaştığım bilgiler bilimsel değil, tecrübeye dayalı alıntılardır. Bildiklerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Sağlıklı günler diliyorum.

12 Yaşımdan beri yaklaşık 30 yıldır bu hobi ile başbaşayım. Zaman zaman suyunu yanlışlıkla yutmakda dahil her türlü pisliğini yaşamışımdır ama bu güne kadar çevremdeki bu konuda yıllarca uğraşmış arkadaşlarda dahil Allaha şükür ki bir hastalığını kapmadık!

Ama bu hobinin kendisi bir hastalık zaten bunun da kurtuluşu yok! Özellikle de suyunu yutanlar kurtulamıyor, bunu bilin!

Ama tabii ki her konuda olduğu gibi rikler var! Özelliklede 'canlı kurt!' tabir edilen tubifex kurtlarından uzak durduğunuz sürece bir sıkıntı yaşıyacağınızı düşünmüyorum. Ancak tubifex kurtlarının yaşama alanları nedeni ile ( Lağımların döküldüğü çaylarda yaşarlar! ) özellikle bundan sakınmanızı öneririm! ( Ve temiz kurt diye birşey kesinlikle yoktur. Bu kurtlar organik atıklar olmadan zaten yaşayamaz ve çoğalamaz!!!

Ancak bunları kültür kurtları olan beyaz kurt ( White worm! ), grindal kurt veya kan kurtları ile karıştırmayınız. Tubifex piyasada canlı olarak satılan ve bolca bulunan akvaryumculara 'kurt varmı!?'' diye sorduğunuzda hemen bulabileceğiniz bir tür toprak solucanının incesi şeklinde bir kurt türüdür!

Bunlardaki risklerde saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Hem balıklarınız ve hemde sizler için!

Onun haricinde ise yine doğadan toplanmış her türlü canlı risk oluşturur. Özellikle doğal sularda bulacağınız hiçbir canlıyı akvaryumunuza gerekli dezenfeksiyonu yapmadan koymamanız gerekir!

Başka bir konuda yine doğal alanlarda yaşayan bir tür salyangozda konakçı bir devre geçiren bir parazit sözkonusu fakat bu kültür ortamında yetişmiş salyangozlarda olmaz!

Diğer taraftan hasta balıklar risk oluşturur mu diye soruyorsanız eğer! Benim bildiğim kadarıyla sadece bir tür 'balık veremi' nin risk oluşturabildiği raporlanmış Dünya üzerinde. Onda da zaten genelde akvaryum balıkları haricinde genelde kültür balıklarında ve doğadaki balıklarda rastlanıyor. Akvaryum balıklarında da görüldüğünde tüm balıkların aşırı zayıflayarak öldüğü ve iskelet yapılarında da bozulmalar olduğu şeklinde bir belirtisi var! Eğer böyle bir hastalığa rastayan olursa hiç tedavi ile uğraşılmaması bulaşmış olan tüm balıkların 'itlaf!' edilmesi ve temasta bulunanların doktor muayenesinden geçmesi tavsiye ediliyor! Ama buda yine genelde açık alanlarda üretim yapılan balık üretim çiftliklerinde görülebiliyor ! Yada büyük oranda üretim yapılan kapalı ortamlarda. Ve çok hızlı olarak yayıldığından ve tedavi ile kurtarmak mümkün olmadığından tüm sistemin baştan dezenfeksiyonu öneriliyor!

Tüm bunları söylediğimizde biraz ürkebilirsiniz fakat şunuda düşünün bu risklerin daha da fazlası doğadan yakalanmış veya kültür ortamlarında besiciliği yapılan tüm balıklarda da vardır. Bunlarla temas daha fazla olduğundan ( yemek için eve getirdiğiniz bir balığa elle temasta bulunduğunuz gerçeğini hatırlayın! ) Veya pişirerek yediğinizde parazitlerin ne kadarını etkisiz hale getirebiliyorsunuz!?

Dolayısıyla belirli bir risk zaten var!
Ancak riske karşı önlemlerinizi alır, dikkatli davranırsanız; balıklar evde besleyebileceğiniz tüm 'pet' lerden daha risksizdir!

Önlem olarakda; akvaryumunuzla ilgilenmeden önce ellerinizi güzelce yıkarsanız ( Bu balıklarınızın sağlığı için, onlarıda düşünmek durumundayız değilmi? ) Ve akvaryumunuzla ilgilendikten sonrada tekrar ellerinizi güzelce yıkarsanız, ( buda sizin ve yakınlarınızın sağlığı için. ) yeterli olur diye düşünüyorum. Yani kısaca genel hijyen kurallarına herzaman dikkat etmek gerekiyor!

Sizin balıklarınızın durumuna gelince; kısa tarifinizden zannediyorum bir tür zehirlenme yaşıyorsunuz! Büyük akvaryumunuzun silikonunun akvaryum silikonu olup olmadığına emin misiniz bilemiyorum? Bir neden bu olabilir!

( Akvaryumunuzu kullanalı ne kadar oldu? )

Veya akvaryum içerisine süs diye koyduğunuz bir madeni cisim varmı?

Bana sanki bir zehirlenme vakası gibi geldi!

İçten bir kanlanmadan sözediyorsunuz çünki!

Eğer zehirlenme değilse içten bir parazit olması gerekir ama üç balığın aynı gün benzer belirtilerle ölmesi bu anlamda pek akla yatkın değil!

Balıkların şu anki durumları ile ilgili biraz daha bilgi ve/veya eğer imkan varsa bir fotoğraf koyabilirseniz belki daha iyi bir gözlem yapma imkanı olur. Hatta eğer başka ölen olursa onun da fotğrafı çok daha fazla yardımcı olabilir!

Umarım balıklarınız sağlıklarına biran önce kavuşur ve sizde bu hobinin tadını keyiflice yaşarsınız.

Kadir ÇETİNTAŞ


Japon beslediğim zaman balıklarımda oluşan bir hastalığı araştırırken okuduğum kadarıyla Kadir Bey' in de dediği gibi balık veremi balıklardan insanlara bulaşabilen bir hastalık ve bu hastalığa yakalanmış olan balığın tedavi etmeye çalışmaksızın itlaf edilmesi gerekiyor. Ancak bu hastalığın belirtileri arasında özellikle yüzgeçlerde çıkan çıbanımsı sivilceler göze çarpıyor. Ben de japonlarımın bu hastalığa yakalanmış olmasından korkmuştum ama neyse ki yanılmışım. Umarım sizin akvaryumunuzdaki sorun bu değildir.

SEYLAN DOĞRU



Etiketler: Akvaryum Hastalık

5 yorum

  • Yorumunuz en az 30 karakter olmalıdır. (0)
    Tüm Yorumlar
    • Gamze
      Ben iki tane japon baligi besliyorum. Baligimin birinde kafasinda beyaz benek olusmus ne diger baligimda hicbir sey yok. Yem attigimda gayet ikiside yiyorlar ama benekli baligimi nasil iyilestirebilirim yardimci olabilir misiniz

      Yanıtla

    • Master Admin Yorum: 1182 Forum Mesaj: 295

      @ furkan:


      Bu kadar balığı kaybettiğinize göre yolunda gitmeyen bir şeyler var. Fotoğraflarını çekip bir petshop'a uğrayın ve yardım alın...

      Yanıtla

    • furkan

      @ Master:

      Benim balıklarımın 10 lepsitesim vardı ama 7 balığm öldü ve iki tane albino vatosum öldü ve kanıydı bitanede beta balığım öldü ölmeden önce kuyrukları yosun tutmuş gibidi kuyrukları yenilmişti nolur bi cevap ne yapmam gerekir

      Yanıtla

    • Master Admin Yorum: 1182 Forum Mesaj: 295

      Merhaba, size bulaşma riski yok. Rahatsızlığın sebebi büyük ihtimalle dış parazit. Petshop'tan dış parazit ilacı alıp tedavi edebilirsiniz.

      Yanıtla

    • Esma

      Benim baliklarimin uzerinde kucuk beyaz hava kabarcigina benzeyen seyler var.Ne yapacagimi bilmiyorum ve banada bulasirlarmi?

      Yanıtla

Sitede Ara
  • Açıköğretim Aöf Dönem Ücretleri 2024 - 2025 Güncel Öğretim Giderleri Tablosu
    Okumuyorum ve kayıt yenilemiyorum. Nokta....
  • Islets Oyunu Türkçe Yama (Epic ve Steam)
    Rar şifresi nedir? şifreyi belirymemişsiniz...
  • ECA Kombi Aşırı Isınma Arızası Arıza Kodu 6 Nedir Nasıl Çözülür - Pompa Çalışmıyor Olabilir Mi?
    bu hata kodu çıkıyordu kombimizde tarif ettiğiniz şekilde pompayı harekete geçirdik ve sorun çözüldü si...
  • Çiklet (Prenses) Balıklarındaki Ürkeklik ve Korkaklık
    Ben çok uzun süre sp, bp ile frenatus besledim hiç bir sorun yaşamadım. Çok uyumlulardı. Renk katıyor a...
  • Genel İşletme 1. Dönem Vize Soruları
    soru 3 yanlıs bence"...
  • CS 1.5 ve CS 1.6 İçin Sağlam Bir CFG (cengaver.cfg)
    bozuk bu cfg kullanmayın derim ...
  • Türkiye'de Hangi Burçtan Kaç Kişi Var?
    Akrep burcu olan var mı ben akrep burcu olarak hiç akrep burcu bulamıyorum....