Çiklet Malawi Balıkları Üreme | Kusturma ve Yavrular

Çiklet Malawi Balıkları Üreme | Kusturma ve Yavrular

Malawiler genelde 8 aydan itibaren cinsel olgunluğa ulaşır ve çiftleşmeye başlarlar. Aynı türden 1 erkek 1 dişi malawi 8 ayını doldurduklarında çiftleşeceklerdir. Öncelikle bunu bilelim, sabırsız olmayalım. Yavru almak için 3 şeye ihtiyacınız var, çok fazla şey değil. Misal Sarı Prenses'lerden yavru almak için gerekenler.

  • 1-) 1 erkek 1 dişi, 8 ayını tamamlamış Sarı Prensesler.
  • 2-) Akvaryum
  • 3-) Sabır.

Ne dekora ihtiyacımız var ne de başka bir şeye. Yemlememizi yapacağız, su değişimleri ve filtre temizliklerinizi ihmal etmeyeceğiz, hepsi bu.

Soru ; Balığımın ağzında yumurta olup olmadığını nasıl anlarım?

Cevap ; Eğer balığınız yem yemiyorsa, ağzı biraz şişkince ise ve geviş getirir gibi yapıyorsa ağzında yumurta var demektir. Ağzı dolu (malawi) beyaz prenses ve sarı prenses resimleri.

ağzı dolu sarı prenses

Soru : Balığım ağzına yumurta aldı, ne yapmalıyım?

Cevap : Öncelikle tebrikler. Yapabilecekleriniz aşağıda ki gibidir. Bir malawinin ortalama kuluçka süresi (Yumurtaların ağzında yavru olmaları için gereken süre) 20-25 gündür. Önünüzde bazı seçenekler var, isterseniz bu seçenekleri ele alarak avantaj ve dezavantajlarına birlikte bakalım ve siz imkanlarınız ve yapabilecekleriniz dahilinde kararınızı verin.

1-) Balığınızı kusturarak yavruları alabilirsiniz.

Kusturmanın amacı balığın fazla aç kalmasını engellemekle birlikte daha fazla yavru sahibi olabilmektir. Anne kuluçka döneminde az da olsa yumurtalarından yiyerek beslenir. Ne kadar önce kusturulursa o kadar çabuk kendini toparlayarak bir sonraki kuluçka dönemine erişir ve çıkan yavru sayısı doğal olarak fazla olur. Bu nedenlerle eğer kusturma yapılacaksa 28 derece akvaryum sıcaklığında 12-13 günler geçirilmemelidir. Geçirildiğinde kusturma işlemi amacından sapmış olur. Tecrübe kazanılmışsa 8 günde dahi bu işlem belli şartlar sağlanarak yapılabilir. Normal bir yavrulukla 10-12. günlerde yavruları alabilirsiniz (sıcaklık 28 derece), egg thumbler kullanarak, 3. günden itibaren yavruları alabilirsiniz. Tavsiye edilen ise ilk deneyiminiz ise 14-15. günlerdir. Bu günlerde yumurta keseleri ya tamamen kaybolmuştur, ya da kaybolmak üzeredir. Egg thumbler yani kuluçka aparatları aslında yavrularını tüküren, ağzı sıkı olmayan, az ve iri yumurta veren (Frontosa, tropheus v.b.) türler için geliştirilmiştir. Tecrübeli değilseniz ve amacınız üretim değilse malawiler için kullanmanız zorunlu değil, tercih meselesidir. Asla ilk yavrulaması olan balığı kusturmayınız, ileride yumurtalarını gerektiği gibi sahiplenmemesine, üreme isteksizliğine v.b. sebep olabilirsiniz. Bu linkte 8 günlük kusturduğum yavrularımın resimlerini görebilirsiniz, şu an o resimdeki balıklardan yavru (Torun) sahibi olmak üzereyim.

Soru : Kusturma işlemini nasıl yapacağım?

Cevap ; Alttaki linke tıklayarak bu işlemi anlatan videolara youtube'dan ulaşabilirsiniz.

Çiklet (Sarı Beyas Prenses Kusturma Videoları

Balığı ürkütmeden yakalayın ve maşrapaya yahut uygun bir kaba alın. Videolarda da izleyeceğiniz gibi fazla bastırmadan kesik kesik solungaçlarına baskı uygulayın. Bir kaç kez bunu yaptığınızda anne ağzını açacak ve yavrular dışarı çıkmaya başlayacaklardır. Ağzını açması için ucu sivri olamayan kürdan yada parmağınızı kullanabilirsiniz… Sakin ve soğuk kanlı olmaya çalışınız. Kusturma süresini uzun tutmayınız [2dk.'yı aşmayın] Eğer bu sürede yavruları almayı beceremezseniz balığı daha fazla hırpalamayın, ölümüne neden olabilirsiniz.

2-) Balığınızı yavrularını kendisinin bırakması için ayrı bir akvaryuma ayırabilirsiniz.

Özellikle balığınızın ağzına ilk yumurta alışı ise bu yöntemi uygulayınız. Ağzına yumurta aldıktan 2.gün sonra ayırabilirsiniz.
Soru; Balığı nasıl ve hangi şartlarda ayıracağım? Cevap; Öncelikle ayıracağınız akvaryumu ana tankınızdan alacağınız su ile doldurun, ısıtıcı ile ısısını ayarlayın. İç filitre ya da hava motoru ile akvaryuma hava sağlayın. Balığın saklanması ve kendini rahat hissetmesi için akvaryumun bir kaç noktasına kaya koyun. Akvaryuma kum koymayın.
Balığı ayıracağınız akvaryum balık boyuna da bağlı olmak üzere minimum 20 litre olsun, ilerde yavrularınıza bu akvaryumda bakacağınızı düşünürsek minimum 70 litre hatta imkanınız nispetinde mümkün olduğu kadar büyük bir akvaryum tercih edin. Mümkünse ışıkları kapatıp yarım saat kadar uyumalarını bekleyin. Sonrasında ışığı açarak ağzı dolu olan balığınızı yakalayın ve hazırladığınız akvaryuma alın. (Burada amaç hem balığın daha az strese girmesini sağlamak hemde balığı daha kolay yakalayabilmektir.) Bu aşamadan sonra size beklemekten başka bir şey kalmıyor. Balığınız bu dönemde yemde yemediği için bırakın ne hali varsa görsün. Hatta bu akvaryumu evin sakin bir yerinde loş bir ortama koyarsanız daha iyi olur. Kuluçka süresini tamamladığında yavrularını bırakacaktır.

Hayırlı olsun.

Soru ; Anne yavrularını bıraktı, peki yarularını yer mi? Anneyi yavrulardan ne kadar sonra ayırmalıyım?

Cevap ; Anne yavrularını yemez. Anne dışında diğer balıklar yeni doğmuş yavruları yiyeceklerdir. Anne yavrularını ayırdığınız tankta kendisi bıraktıysa 3-4 gün süreyle bu muhteşem manzarayı izleyebilirsiniz. Bu süre içerisinde de anneyi sıkı besleyerek kaybettiği formunu geri kazandırırsınız. Bu süre sonunda anneyi tekrar ana tanka alıp yavruları yanlız bırakınız. Kusturduysanız bu şansınız olmayacak, anneyi yavrularından ayırmalısınız. Aksi takdirde anne yavrularını yemeyecek ama ağzına geri toplayacaktır, sizde kusturduğunuzla kalırsınız.

Soru ; Diyelim ki başka bir akvaryuma ayırdığım dişi yavrularını ağızdan bıraktı ve 2-3 gün sonra dişiyi yavrulardan ayırdım. Fakat yeni bir dişi ağzına yumurta aldı. Peki ilk yavrular ayırma tankında serbest, ben yeni dişiyi bu yavruların yanına eklersem, yavrular için sorun olmaz mı?

Cevap ; Eklediğiniz dişinin ağzı dolu olduğu sürece diğer yavrulara zarar veremez, fakat kendi yavrularını bıraktığında ilk yavruları tehdit olarak görecektir ve zarar verir.

Bu sorunu şu yöntemlerle aşabilirsiniz;

a-) Mevcut yavrular için ve olası ihtimal zamanla eklenecek bir sürü yavru için mümkün olduğunca büyük bir yavru akvaryumu alabilirsiniz. (Sadece yavruların bulunacağı.) Sorun kökten çözüme kavuşur.

b-) Mevcut yavruları bol bol linkini verdiğim pet şişe yavruluğa diğer anne yavrularını bırakana kadar ayırabilirsiniz.

c-) Yeni dişiyi ayırmadan, günü geldiğinde pet şişe yavruluğa kusturabilirsiniz. Bu yavruluğu da ana tanka yüzer halde bırakırsınız.

Soru ; Yavrularım doğdu nasıl besleyeceğim?

Cevap ; Doğan yavrularınızı eğer kusturduysanız vucudlarına yapışık halde ve top şeklnde yumurta keseleri olabilir. Takribi ilk iki gün bu keselerinden beslenirler ve yem yemezler. Bu keselerin indiğini ve yok olduğunu gördüğünüzde anaçlara verdiğiniz tetra bits türevi yemleri ufalayarak verebilirsiniz. Ben masraftan kaçınmam, canım da uğraşmak istiyor. Daha iyi büyümelerini istiyorum diyorsanız onlar için artemia hazılayabilirsiniz. 1 aylarını doldurduklarında ise tubifex gibi canlı yemler verebilirsiniz. Risklidir ama ben balıklarıma verdim, veriyorum. Canlı yemler balıkları daha iyi geliştirir, su pireleri, beyaz kurtlar bilinen en yaygın ve kolay bulunur alternatiflerdir.
 

Soru ; İlk yavrularım (Misal) 1 aylık oldular ama tanktaki bir başka dişinin yavruları doğmak üzere ne yapabilirim? Yahut yeni yavrularla eskileri aynı yere koyabilir miyim?

Cevap ; Bu durumlarda yeni doğan ünitesi (Yavruluk) her daim şarttır. Yüzebilen yavruları büyüklerle karıştırmanız da sorun yok. Yeni doğanları ise yavrulukta bir miktar büyütmelisiniz. Çünkü yeni doğdukları bu dönemde vücutları hassas olur, büyük yavrulardan kaçamayacakları için tırtıklanarak öldürülebilirler. Gerekli çevikliğe ulaştıklarında diğerleri ile karıştırabilirsiniz. Ben 200 litrelik bir yavru akvaryumu alıp sorunu çözmüştüm. 1-2 cm'i aşan tüm yavruları bu tanka alıyordum. 1-2 cm'den 7 cm'e kadar irili ufaklı yavrular bu tankta idi. Yeni doğanları 1-2 cm olana kadar yavru tankı içerisinde pet şişe yavruluklar da tutuyordum. Anlattığım sistemi fazla yavru alıyorsanız ve düzeniniz oturmuşsa ileride yahut şimdiden, mecburen kurmak durumunda kalacaksınız. Sistemi anlatma çabamı bir resim ile destekleyeyim, bahsettiğim yavru akvaryumunun resimlerini bulamadım ama sistem bu olacak.

 

çiklet yavruları sarı beyaz prenses

Yeni doğanlar resimdeki yavrulukta, diğer boylanmış yavrular tankta. 1-2 cm'i yaklaşık 1 ay içerisinde geçerler ve diğer yavrularla karıştırabilirsiniz

yavru çikletler.     yavru balıklar

 

Soru ; Peki yeni doğan yavrular, en erken ne zaman ana tanka alınabilirler?

Cevap ; Yeni doğan yavrular anaç boyları ve ana tanktaki balık sayısı, saklanma yerleri gibi etkenler düşünülürek ana tanka en kötü koşullarda 2.5-3 cm olduklarında alınabilir. Yavrular için gerekli saklanma alanları ve yem yiyebilmeleri için yeterli yemlemeyi yapıyorsanız bu boy 1.5-2 cm'e kadar düşebilir. Mesela tankımın şartlarına bağlı olarak yavru akvaryumundan ana tankıma ayırdığım yavrularımın resimleri.

yavruluk ve sarı prensesler

Bu yavrular 2-3 cm boya geldiklerinde anaçlarla ana tankta karıştırıldılar.

Ulvi Özgenç



Etiketler: Balık Akvaryum

81 yorum

  • Yorumunuz en az 30 karakter olmalıdır. (0)
    Tüm Yorumlar
    • irfan şimşek
      aklımdaki bütün soruların cevabı var emeğinize sağlık

      Yanıtla

    • Karaca
      Sayin admin balik agzina yumurtalari aldi ve 2.gun kusturdum kuluckaya aldim olusma ihtimaleri cok mu dusuk yoksa hicmi erken mi olus

      Yanıtla

      hasan
      selam karaca 2. gün kusturdugun yumurtalarda sorun oldu mu ? bende şuan 2. günün gecesinde kusturdum merak edıyorum
    • Cüneyt UÇ
      Gerçekten harika bir yazı olmuş. Özellikle işin kilit noktalarına, benin gibi acemi bir hobicinin aklında ki tüm soruları tek tek cevaplamışsınız. Çok teşekkür ederim.

      Yanıtla


    • çok güzel ve faydalı bilgiler vermişsiniz çok teşekkürler bende doğumhane işleri başlamıştı çok işime yaradı k.g ;)

      Yanıtla

    • Aliş
      Slm mavi prenses ler kaç ayda bir yavru yapar?

      Yanıtla

    • erman

      yunus agzına yumurta aldı.baska tanka aldım.on gun sonra sarı p. yumurta aldı onuda yunusun yanına koydum.sarı yumurtayı bıraktı.yunus sarının yumurtalarını agzına aldı.simdi yunus tasıyı yumurtaları ama kendi yumurtalaıda vardı.ne yapmalıyım

      Yanıtla

    • Serkan

      merhaba ben akvaryumu kaldırmıştım yine kurdum iki sp var ikisindede arka kuyruklarında beyaz benekler var bi yerde kız demek diyodu ama birinin  yüzgeci sivri diğerinin değil bu da cinsiyet sanırım cevap veirirseniz kesin bide biri diğerinin dudağını ısırıyo problem olur mu çiftleşmek isteği anlamındamı 

      Yanıtla

    • Serhat Ercan Kayıtlı Üye Yorum: 2 Forum Mesaj: 3
      Çok güzel bilgi vermişsiniz. Tebrikler.

      Yanıtla

    • batuhan321 Kayıtlı Üye Yorum: 4

      abi benim tankta 5d 1e var bitanee dişi erkeği kovalıyor neden olabılır erkekten boy olarakta biraz buyuk amacı nedır neden olabılır ?

      Yanıtla

    • halit1974 Kayıtlı Üye Yorum: 4

      sayın admin,

      geçen ay mavi prensesle eşleşen 2 sarı prensesimden 8+24 yavru aldım.8 yavru verenin 4 öldü.diğerleri yaşıyor. şimdilik hepsi sarı görünüyor.24 yavru vereni bugün 14. gününde tekrar kusturdum ve 2-3 tanesi yumurta 18-19 tane keseli yavru kustu.yavruları öyle görünce anacı tekrar ana tanka attım.herhalde ağzında hala yavru var.yem yemedi çünkü.14. gününde bu yavrlar beni çok şaşırttı. melezlerde böyle durumlarla karşılaşılabilirmi. 2saat oldu yumurtalar patlamış gibi diğerleri sinek yavruları gibi kıpırdıyorlar.ana tankta yavrulukta( yeni biolife turbo fx5) duruyorlar.yavrularımın yaşaması için bir önerin varmı.yaşarlarsa yem nezaman vermem gerekiyor

       

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      keseler bitinceye kadar yem vermeniz gerekmiyor. Keseler bittikten sonra haşlanmış yumurtayı aşırıya kaçmadan tırnak ucuyla verin. Yiyebilecekleri kadar olmalı yoksa suyun kalitesini bozar.

    • muhammed

      benim 1sarı prenses+1beyaz prenses+1mavi prenses+2 tane imparator var

      prensesler m seviye imparatorlar L seviye bun ların yanına hangi tür balık gider

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Çok fazla türün bir arada olması hiç bir zaman önerilmez. Şu anki balık sayınız ve çeşidinizde pek uygun olmamış.

      1sp 1 bp 2 imparator yerine

      1 erkek sp 4 dişi sp

      1 erkek bp 5 dişi bp yapabilirdiniz. Türü genişletmek yerine bence dişi sayısını artırın ki doğal dengeniz otursun. Bu şekilde yaptıktan sonra akvaryumunuz büyükse içine cüce vatoz ve frenatus alabilirsiniz. İkisi de çok sevimli balıklardır.

      Vatoz camları parlatır ve frenatus'da akvaryumdaki gerginliği ve ürkekliği alır hareket katar.

       

      frenatus;

      frenatus

    • furkan
      Gardas bende karma bir akvaryum var . iceman beyaz prenses lelupi karisik . 5 6 gün önce ufak bir lelupinjn agziin dolu oldugunu fark ettim ve bir yavruuk alip ayirdim . fakat 2 Gun sonra agzindaku şişlik indi ve ortada yavru falan yok . acaba yavrulari yemiş midir ??

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Sanırım ayırma işlemi onu strese sokmuş ve yavruları yutmuş. İlk kuluçka dönemi en tecrübesiz ve ürkek halidir balıkların o yüzden normal karşılamalısınız.

    • burak

      benim sarı prensimin agızında yumurta var ve ilk yumurtlama anlatıgıma gore ilk yavruluyanları kusturmayın demişsiniz  kustursam ne olur 

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      İlk yavruları kusturmak balığınızda bir davranış bozukluğu yapabilir ve sonraki kuluçka dönemlerinde en ufak bir panik yaşadığında yumurtaları kusabilir. İlk yavrularını doğal yöntemle büyütüp kendisi koruması daha uygun olacaktır.

    • halit1974 Kayıtlı Üye Yorum: 4

      verdiğiniz bilgiler için tşk ederim

      Yanıtla

    • halit

      sayın admin......2sp 3mp 6mücevherim var diye yazmıştım.denemek için yavrularımdan birini ana tanka aldım ve mücevher bir ıstırmada yarısından kopardı .mücevherler agrasifleşince akvaryumdan çıkardım.2 sp birini dişi birini erkek diye vermişti akvaryumcu.aldığımda 2 ay önce dişinin ağzı zaten doluydu ve 15 yavru aldım. 7 kasımda yine yavru aldı.erkek diye bildiğim sp bugün bir baktım ağzı onunda dolu.ikside dişiymiş demekki.peki babaları nerede...:) mp ler 1e 2d herhalde babaları mp in erkeği oluyor.şaştım kaldım. böyle bir durumla karşılaştınızmı.şimdi yavrular sp mi  mp mi olacak. yoksa enbüyük fener mi....:) ben kendim öğretmenim.çocuklarım için almıştım.ben şimdi onlardan daha çok bağlandım balıklarıma. hava makinesiyle ilgili soruma da cevap vermemiştiniz. yardımcı olursanız sevinirim saygılar

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Hocam büyük ihtimalle istenmeyen bir durum oluştu ve balıklarınız melez olacak. Akvaryumlarda en istenmeyen durum farklı türlerin çiftleşmesidir. Ben hiç yaşamadım ama karma akvaryumlarda sık rastlanan bir durum bu.

      Diğer sorunuza gelince;

      Hava motoru yani oksijen konusunda dikkali olmanız gerekiyor. Çiklet türleri oksijen olmadan ancak 5-6 saat hayatta kalabilirler. Elektrik kesilmesine karşı bazı çözümler üretebilirsiniz.

      Sürekli elektrik kesintileri yaşıyorsanız, UPS (kesintisiz güç kaynağı) yada pille çalışan hava motoru alabilirsiniz.

      Ayda yılda bir, kısa süreli kesinti oluyorsa kendiniz çözüm üretebilirsiniz. Bunun için;

      1 balon, 1 hava motoru için kullanılan hortum ve 1 de minik vana ile kendiniz oksijen üretebilirsiniz. Hatta hiç olmadı hızlı bir çözüm için bir maşrapa ile akvaryumdan su alıp biraz yüksekten akvaryuma yavaş yavaş boşaltıp sirkülasyon ve doğal olarak oksijen oluşturabilirsiniz.

      İyi balıklar...

    • yusuf

      arkadaşlar benim akvaryumumda bir dişi bir erkek olmak üzere 2 ciklet balığım var. dşinin ağzında yumurta olduğu belli .peki ben yavruları ayrı bir yere almadan bu akvaryumun içinde besleyebilir miyim?. bir de yavrular iyi yem yiyebir mi?

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Diğer balık ağzı dolu balığı hem rahatsız eder hemde her fırsatta yavruları yer. Kesinlikle ayrı olmalılar.

    • halit

      150 litrelik tankta 2sp 3mp 6mücevher var. mücevherler kur yapmaya başladı.yavruladıktan sonra çok agrasif olduklarını duydum.diğer balıklara zarar verirler mi.(mücevherlerde diğer cikletler gibi kusturulurmu. onların değişik yavruladığını duydum.ayrıca mücevherler tek eşlimidir.) ayrıca 10 litrelik akvaryumda 14 sp yavrusu var.40 günlükler 1.5 cm oldular.gelişimleri normal mi. kaç gün sonra ana tanka alayım.sağlıkları gayet iyi. ayrıca hava motoru arızalanırsa balıklar kaç saat yaşayabilir(gece yattıktan sonra böyle bir durumla karşılaşılabilinir) şimdiden cevaplarınız için tşk ederim

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Halit bey Mücevher çiklet balıkları ile ilgili konuyu inceleyin;

      Mücevher Çiklet Balığı - Cinsiyet üreme ve beslenme

    • faho

      çok sagolun bilgiler  için

      Yanıtla

    • UmuT*

      Balığımı kusturdum , yumurtaları yumurtalık kısmına aldım yumurtadan kaç günde çıkarlar şuan sadece başları gözüküyor. 

      Teşekkürler.

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Kusturma çok önerilen bir yöntem değildir. Doğal haliyle çıkmaları en sağlıklı yöntemdir. Yaptığınız yöntemde 20 -25 gün içinde serbest yüzüşe geçerler.

    • sevinç

      Benim zebra çiklet balıklarım yumurtlayalı 8 gün oldu fakat yumurtaları ağzında topladı.. Ağzında yumurta varken yemek yememesi gerekiyor sanırım ama yemek yiyor acaba yumurtalarını yedimi ?

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Onun bulunduğu yere yem dökmeyin. Ayırmayı deneyebilirsiniz.

      Ramazan Ersoy
      Zebralar yumurtaları ağızda kuluçka yapmaz. Balıklarınız Demasoni olabilir mi?
    • Emrah
      gerçekten bilgisi olan biri varsa bana ulaşabilir mi çok acil 0546 771 58 66

      Yanıtla

    • feyza

      merhaba benim iki yunus ikide sarı prensesim var daha yeni aldım ve erkek sarı prensesin üstünde siyahlıklar vardı dişi sarı prensesimede geçti acaba bu bi sorun olurmu?

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Sorun değil bu kızışma belirtisi olabilir.

    • muhammet danış

      Sayın arkadaş ben balıgı kusturuyorum ondan sonra kuluçkaya koyuorum  fakat 3 güne kadar hepsi beyazlııp kayboluor neden böle oluyor _

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Kuluçka makineniz yeteri kadar su sürkülasyonu sağlamıyor olabilir. Fazla oksijen olmamalı ve hatta yumurtalara hava bile çarpmamalı. Haricinde suyunuzdaki bir bakteride bazen yumurtaları mantarlaştırabilir.

    • naim59 Kayıtlı Üye Yorum: 2

      arkdaşlar benim 2 tane mavi prensesim var biri erkek biri dişi erkek dişiyi kovalıyor bunun nedeni ne olabilir

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Sebebi çiftleşmedir. Üst yanıtta belirttiğim gibi 1e en az da 5-6 dişi olarak balık ekleyiniz.

    • naim

      benim balıklarım mavi prenses 2 tane var erkek olan biraz sert dişi ısırıyor dişiye bişey olur mu

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      En az 4-5 adet daha dişi eklemeniz gerekiyor. Erkekler sürekli olarak çiftleşmek isterler ve dişi balık sayısı yetersiz olunca maalesef ölümle sonuçlanır.

    • ulvi

      ACİL YARDIM LÜTFEN... Mücevher yavruları yumurtadan çıkar çıkmaz anne ve baba yavruları yemeye başladı. Akvaryumda sarı prenseslerde var. anne yavruları başka akvaryuma aldım yemeye devam etti. şimdi yavrular yanlız 3 günlükler çoğu öldü ama 50 kadar canlı var. anneleri olmadan yaşarlarmı nasıl besliycem. normal yemi toz yapıp veriyorum. ama diğer cikletler gibi değiller çok küçükler zor görüyorum yemleri yerlermi. yardımcı olurmusunuz. şimdiden teşekkürler...

      Yanıtla

    • Murat

      Merhaba arkadaslar ben  beyaz prenses balıklarımın agzına  yumurta aldıklarını gördm ve bu ilk defa oldugu için balıgın agzından yumurtaları kusturdum .s  yumartalardan yavru  çıkarabilirmiym yoksa artk  bittimi işleri yumuraların Lütfen Cevap Bkliyorum

      Yanıtla

    • Celal

      Merhaba erkek ve dişi sarı prensesler her çifleştikten sonra kaç günde bir çifleşirler 

      Yanıtla

    • zeki
      slm dun 1gri cikled aldim azi doluydu alirken azinda 3 tane yavru dustü eve getirdim yem yemiyor kustursam bir kola sisesine koysam yasarmi yada siseyi delik yapsam olurmu

      Yanıtla

      orço kamil

      kuluçka makinesi al ona koy yoksa ağzı çap çıkıyor yavruların

       

    • burkay

      benim  2tane sarı pransesim var 2 tanede de yunus cikletim var akvaryum ebatları 36-16 en 24 boy biraz küçük çünkü yavrular içinde bir mercan kayası var srı pranseslerın bırtanesi onun altında gezınıp duruo oburlerını yaklaştırmıyor neden olabilir ? bide akvaryum küçük diye bırbırlerının kuyruklarını yıyorlarmış brinden duymuştım doğrumu acaba ?birde yapma yosun çiçek gibi birşey var içinde balıların sağlığını etkilermi ? 

      Yanıtla

    • yener

      arkadaşlar balığın yavrusu 20 tane çıktı 15 ini kurtardım. küçük cam şişeye koydum mtrsuz yaşarmı tuzunu damlasını attım yaşarmı t kyimmi

      Yanıtla

    • mert

      öncelikle merhabalar bu sabah ciklet balığımı kusturdum bu ilk oluyor iki tane yumurta çıktı yavruların daha oluşmadığını anladığm anda devam etmedim ve anneyi akvaryuma geri saldım bu iki yumurtayı bi kaba koydum acaba bu iki yumurta dışarda gelişimine devam edermi birde diğer yavrulara birşey olmulmudur acil yardım ?

      Yanıtla

      Tarantula Kayıtlı Üye Yorum: 27 Forum Mesaj: 22

      Eğer kuluçka makinanız yoksa yumurtalar çok kısa bir süre içinde mantarlaşıp bozulacaktır. Anacın ağzında kalanlar ise eğer strese sokmadıysanız kalırlar ve gelişmeye devam ederler...

    • Burak

      Arkadaşlar benim balığım yumurta bıraktı bıraktıktan yaklaşık 2 gün sonra yumurtalar hareket etmeye başladı küçük ip gibi kuyrukları bile çıktı sonra annesi onları ağzına aldı ama annenin ağzı pek şişkin değil ağzını rahatca açıp kapatabiliyor kısacası ağzı şişkin değil normal duruyor. Ben yumurtaları yemiş olabileceğinden şüpeleniyorum sizce bu durum neyi gösteriyo lütfen acil yardım edin Gülümseme

       

      Yanıtla

    • Kılıçbalığı Kayıtlı Üye Yorum: 2

      Mrb arkadaşlar sarı prenseste bi sorun var yardımcı olursanız sevinirim.. sarı prensesin göğüs yüzgeci ve ağız cevresinde kızarmalar var granül yem veriyorum ara arada haşlama ıspanak vb şeyler sorun olurmu? bide geçen gün 2 tanesi yumurta dölleme yapıyordu ama 2 side yemlere saldırdı yardımcı olabilecek varsa şimdiden tşkler :)

      Yanıtla

    • burak

      arkadaşlar benim ciklet balığım yumurtladı bende anneyi ve diğer bütün balıkları o akvaryumdan aldım şimdi ne yapmalıyım ne kadar bir sürede yumurtadan çıkarlar ne yerle hiç bir tecrübem yok lütfen bana yardım edin aceleee...

      Yanıtla

    • mevlüt

      Bende cichlid yavruları var. Ben bu cichlid yavrularını en hızlı şekilde daha çabuk hangi yemle büyütebilirim. Cevaplarınız bekliyorum.

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      JBL yada sera'nın baby yemleri. Sık yüzde 10 su değişimi yemin etkisini %100 artırır. Yavrularınız çok hızlı büyürler.

    • MSTAFA

      ARKADAŞLAR 5 TANE MAVİ PRENSESİM VAR.2ERKEK 3 DİŞİ.DÜN 2 AN YENİ DİŞİ ALDIM BİR GÜN SONRA BU İKİ BALIĞIMI  ÖTEKİ ESKİ BALIKLAR SALDIRA ÖLDÜRDÜ.NEDEN AÇABA BANA BU KONUDA LÜTFEN YARDIMCI OLUN.ŞİMDİDEN TŞK..

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Akvaryum hacmi yeterli değilse ve saklanma alanları yetersizse bu kaçınılmazdır.

    • ugur
      ya benim sarı prensesin biri agzına yumurta aldı ama 3 gun icinde agzındaki yumurtalar kayboldu neden olabilir cvp verirseniz sevinirim... bu arada akvaryumda 4 adet buyuk sarı prenses 2 kucuk beyaz 3 kucuk yunus var.. sarı prenseslerden bi tanesi surekli digerlerini kovalıyor.. dişiyi ayırmam mı gerekiyodu??????

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Strese girdiği için yumurtaları yutmuş. Kalabalık olmamalı. Mümkünse ayrı bir akvaryum şart..

    • burak
      mrb ben de yeni aldım prensesleri 3 dişi 1 erkek dìşıler yemi yıyolar ama erkek balık yemıyor bu neyın belırtısıdır

      Yanıtla

    • yasin aytemiz
      2 tane balığım var ciklet 50 lt akyawrumda duruyorlar ve onlarda yavruladı 1 haftayı geçti yani 2 gün oldu yüzmeye başladılar onları nasıl beslemem gerekli ve onları başka akvaryuma taşıma yapmasam ne olur birde motoru çalıştırmıyorum çalıştırırsam iyi olurmu acil bi cevap verirseniz sevinirim daha acemiyim birşey bilmiyorum.. ?

      Yanıtla

    • ahmet
      BEYLER BİRSİ BANA YARDIM EDEBLRMİ BENM MAVİ YUNS BALĞIM VAR YUMURTALRINI ÇIKTII BENDE YAVRULUĞA KOYDUM NE ZMN OLUŞUR O BALIKLAR ? ? LÜTVEN BİRİSİ ACİL CVP VERSİN ?

      Yanıtla

    • ilhan
      selam cikletler var 1 dişi 1 erkek dişi yeni yumurtladı kaç gün içinde yapru olur acaba cvp verirseniz sevinirim...

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Ortalama 20-25 gün ağızda kuluçka süresi var. Ortam müsaitse bu süre sonunda balıkları ağzından serbest bırakır...

    • ersev
      iyi günler benim bi sorum olacakdıda bende ıceman var dişi agzında yavruları var bugün 4 günü dişinin bende bugün yavruluk aldım akvaryuma takıp balıgı onun içinemi atacam? yoksa belli bi gününü doldurdunmu yavrulugun içinemi kusturacam aklım karışık aklımdaki soruyuda yöneltemedim en iyisi bi ana tank var 50 tane balık var ama bi dişi yavru var agzında bide yavruluk aldım kuracam akvaryuma daha başka bişeyim yok ne yapmam lazım? akvaryumda tek başka akvaryumum yok dişiyi yavrulugun içinemi koyacaz?

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Kalabalık bir ortamda dişi yumurtaların çoğunu yutar. Rahatsız edilmeyeceği bir yerde olması gerekiyor. Yaklaşık 20 gün sonra yavruluğa kusturabilirsiniz. Eğer yavruluk tülse ana tank içinde büyük balıklar tarafından yavrular tırtıklanır ve öldürülürler dikkat edin.

    • Madsword
      Merhabalar arkadaşlar ben akvaryumumdaki hava motoruyla kumun altından hava basmak istiyorum acaba bunu kendimmi yapmalıyım yoksa bir ekipmanamı ihtiyacım var bu konuda bilgi verirseniz sevinirim

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Bir hava motoruna, hortuma ve bir de hava taşına ihtiyacınız var. Petshoplardan temin edebilirsiniz. Kendiniz yapmak için uğraşmayın. Çok pahalı değil.

    • 44ekrem44
      h.g demir bey ilk yorumunuzda cikletlerin yavrularınızın ölüm sebebi tahminimce yemlenme sorunu olabilir bence yavrularınızı imkanınız varsa artemia canlı yemi ile besleyin yada anaçlarınıza attığınız yemi toz halinede getirerek verebilirsiniz

      Yanıtla

    • demir
      benim bir çift ciklet zebram var 3_4 kere yavru aldım fakat yaşatamadım ne yapmam lazım şu an yine var ölmelerinden korkuyorum acil yardımlarınızı bekliyorum birde ne kadar zaman sonra yavruları ayırmalıyım . . cöpcü ve vatoz balıgının yavrulara zararı olurmu? yavruları ne kadar zaman sonra ayrı bir akvaryuma alabilirim erkegi yavruları yermi yardımlarınız için şimdiden teşekkürler saygılarımla.......

      Yanıtla

    • 44ekrem44
      Bilginiz için teşekkürler

      Yanıtla

    • 44ekrem44
      Bilginiz için teşekkürler 80-boy 30-genişlik 40cm de yükseklik olan bir akvaryumda kaç sarı p besleyebilirim ?? Yardımcı olursanız sevinirim

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      1 erkek 4 dişi uygun olacaktır...

    • 44ekrem44
      Ulvi bey sarı prensesler için ne boyda bir akvaryum önerirsiniz ölçüleriyle yazarsanız çok sevinirim teşekkürler

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 781 Forum Mesaj: 295

      Balık sayısına göre değişir ama en az 100-150 litre olması gerekir...

    • batuhan
      aradığım ve bulamadıklarımı burda buldum cok sağol ulvi abi

      Yanıtla

    • batuhan
      merhaba ulvi abi ben 14 yaşındayım 1senedir akvaryumumda balık besliyor bir türlü yavru alamıyordum ama sayenizde bende ciklet besleyerek torun sahibi olmak istiyorum elinize dilinize sağlık :))

      Yanıtla

    • mesut atasoy
      teşekkürler... Çok güzel anlatım. Tebrik ediyorum. Eminim benim gibi pek çok kişi de bilgi sahibi olmuşlardır.

      Yanıtla

    • engin
      tesekkurler ben bilgilendım

      Yanıtla

    • Mehmet ali Karamanlı
      Merhaba Ulvi Bey Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sayenizde bu sene 15. günde kusturarak sarı prenseslerden çok yavru aldık. Geçen hafta İzmir Aliağa'da bir pastanede 2.5 metrelik bir akvaryum gördüm. Bakan sahibi orada yoktu. Akvaryumun bitki ile bir başka olduğunu orada gördüm. Sarı prenses, yunus chickled türleriyle gelişebilen bitkiler hakkında bilginiz var ise paylaşabilir misiniz. Saygılarımla Mehmet ali Karamanlı

      Yanıtla

    • cok saolun
      iyi yazmıssınız tesekkurler

      Yanıtla

    • vosvos Kayıtlı Üye Yorum: 2
      anlatımınız cok guzel elinize dilinize sağlık teşekkurler.

      Yanıtla

Yorum Yaz

Sitede Ara
  • ECA Kombi Aşırı Isınma Arızası Arıza Kodu 6 Nedir Nasıl Çözülür - Pompa Çalışmıyor Olabilir Mi?
    bu hata kodu çıkıyordu kombimizde tarif ettiğiniz şekilde pompayı harekete geçirdik ve sorun çözüldü si...
  • Çiklet (Prenses) Balıklarındaki Ürkeklik ve Korkaklık
    Ben çok uzun süre sp, bp ile frenatus besledim hiç bir sorun yaşamadım. Çok uyumlulardı. Renk katıyor a...
  • Genel İşletme 1. Dönem Vize Soruları
    soru 3 yanlıs bence"...
  • CS 1.5 ve CS 1.6 İçin Sağlam Bir CFG (cengaver.cfg)
    bozuk bu cfg kullanmayın derim ...
  • Türkiye'de Hangi Burçtan Kaç Kişi Var?
    Akrep burcu olan var mı ben akrep burcu olarak hiç akrep burcu bulamıyorum....
  • Papağan Bakımı Banyo Yaptırma Yıkama
    pakistan pağına sirkeli su ile yıkanırmı...
  • Müzik Notaları İçin A4 Kağıda Porte Çıktısı Alma
    SEN NE KRAL ADAMSIN!! VALLA ÇOK SAĞOL...