1) Bir yevmiye kaydında "Olağanüstü Gider ve Zarar" varsa şıklardan ANORMAL FİRE doğru cevaptır.
2) Bir yevmiye kaydında "Diğer Stoklar" varsa şıklardan BOZUK MAMÜL doğru cevaptır.
3) Hesaplanması en zor bütçe DİREKT İŞÇİLİK bütçesidir.
4) Bütün bütçelerin başlangıç bütçesi SATIŞ BÜTÇESİ'dir.
5) Transfer Fiyatlaması; Bir işletmenin bir bölümünün, aynı işletmenin diğer bölümüne sattığı mamül yada hizmet için oluşturulan bir satış fiyatıdır. Transfer fiyatı uygulaması, merkez kaç yönetim anlayışını benimseyen işletmeler için geçerli bir yöntemdir.
6) Transfer Fiyatlama Yöntemleri;
7) Merkezkaç (Yerel) Yönetim; Çeşitli yönetim kademelerine ayrılmış bir işletmede üst yönetim düzeylerinden alt yönetim düzeylerine doğru tüm yönetim birimleerine karar destek yetkisinin verildiği yönetim tarzıdır.
8) Uygulanan finansal performans kriterlerine göre, sorumluluk merkezleri genellikle 4 grupta toplanır.Bunler aşağıdaki gibidir;
9) Makinelarin hiç bozulmadığı, aksama yok ise, %100 verimliyse İDEAL STANDART, aksama varsa, tam kapasiteyle çalışmıyorsa UYGULANABİLİR STANDART 'tır.
10) Safha maliyeti sisteminde eşdeğer birim mamul maliyetinin hesaplanmasında dönem başı yarı mamul stoklarının maliyetinin dikkate alınmadığı yöntem İLK GİREN İLK ÇIKAR(FİFO) yöntemidir, eğer dikkate alınmaz ise ORTALAMA MALİYET yöntemidir.
11) Bir üretim işletmesinde Başabaş Noktası Satış Miktarı artıyor ise Başabaş Noktası Satış Tutarı ve Toplam Sabit Maliyet'te artar.
12) Başabaş Noktası Satış Miktarı = Toplam Sabit Maliyet / (Birim satış Fiyatı - Birim Değişken)
13) Eğer soruda "Bir karar seçeneğinin benimsenmemesiyle kaçırılan net kazanç tutarı" denirse doğru cevap FIRSAT MALİYETİ 'dir. Eğer soruda "Bir Karar seçeneğinin benimsenmemesiyle ortaya çıkan maliyet artışı" denirse doğru ceva EK MALİYET 'tir.
Ders Notları - 2
1) Miktar Farkı = (Fiili Miktar - Standart Fiyat) * Standart Fiyat
Fiyat Farkı = (Fiili Fiyat - Standart Fiyat) * Fiili Miktar
Ücret Farkı = (Fiili Ücret - Standart Ücret) * Fiili Süre
Süre Farkı = (Fiili Süre - Standart Süre) * Standart Ücret
2) Genel Üretim Maliyeti Farkları; Bütçe, verim,hacim ve kapasite olmak üzere 4 tanedir. Bütçe ve verim değişken olup hacim ve kapasite sabittir.
3) Tam Maliyet Satış Maliyeti = Tüm Maliyetler + (Tüm Maliyetler * Kar Marjı)
4) Geçerli Maliyetler ; Bir yönetim kararının alınmasında göz önünde bulundurulması zorunlu olan maliyetlerdir. Bir maliyetin geçerli sayılabilmesi için geleceğe ilişkin olma ve karar seçenekleri arasında farklılık gösterme özelliklerini aynı anda taşıması gerekir. Geçmişteki maliyetler karar almada geçerli değillerdir. Gelecekte alınacak kararlar, geçmişte olmuş maliyetlerin tutarlarını değiştirmez.
Fırsat Maliyeti (Alternatif Maliyet); Bir karar seçeneğinin benimsenmemesi nedeniyle kaçırılan net kazanç tutarı fırsat maliyetidir. Fırsat maliyeti muhasebe kayıtlarında yer almaz ve muhasebeleştirilmez.
5) Üretimdeki kayıplar 4'e ayrılır. Bunlar;
6) Kapasiteki noksanlıktan dolayı mesai yapılıyorsa maliyet Genel Üretim Maliyetinde izlenir. Kapasite tam ve acele bir iş için fazla mesai yapılıyorsa maliyet Direkt İşçilik Giderinde izlenir.
7) Bütçeleme İlkeleri Nelerdir ?
8) Üretim Miktarı = Satış Miktarı+Dön.Sonu Miktarı(Arzu Edilen Mik)-Dön.Başı Miktarı
9) İşletme tarafından engellenebilir bir nedenden boşa geçen süre kaynaklanıyorsa Genel Üretim Maliyetinde izlenir. İşletme tarafından engellenemeyen bir nedenden kaynaklanıyorsa (grev,sel,yangın,enerji kesintisi vb...) Çalışılmayan Kısım Gider ve Zararlar Hesabında izlenir.
İlk yorumu siz yazın !..