.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
RC Model Nedir?
İlk olarak RC kısaltmasının anlamına bakalım. RC "Remote Control" kelimelerinin kısaltılmış halidir. Yani uzaktan kumanda anlamına gelmektedir. RC bir çok model için kullanılan bir ibare olsa da biz konumuz itibariyle burada sadece helikopterlerden bahsedeceğiz. RC helikopterler oyuncak ve model olarak 2 ana kategoride incelenirler. 3 ve 3.5 kanal helikopterler oyuncak grubunda yer alır. 4 kanal ve üstündeki helikopterler ise profesyonel model olarak ifade edilirler.
Helikopterlerde Kanal (Channel) Ne Anlama Geliyor?
Kumandadan helikoptere gönderilen sinyal sayısı olarak ifade edebiliriz. Kanal sayısı helikopterinizdeki Servo (motor) sayısıyla yakından ilgilidir. 3. ve 3.5 kanallı helikopterlerde 3 servo, 4 kanallı da 4 servo ve 6 kanallılarda 3 Cyclic, 1 Motor 1 Gyro ve 1 tanede Rudder için servo bulunmaktadır. 3 ve 3.5 kanallı helikopterlerde aslında kanal sayısı sabittir, yani 3 kanallıdır. 3.5 kanal Gyro (jiroskop)la alakalı bir pazarlama tekniğidir. Jiroskop olan helikopterlere 0,5 bir değeri ekleyip kullanıcılara ulaştırırlar. 4 kanllı modeller oyuncak grubundan çıkar ve kullanımı 3.5 kanallılara göre biraz daha zor ve daha keyiflidir. Genel anlamda hobiciler 4 kanal ile başlayıp kendilerini eğittikten sonra 6 kanallı 3D uçuşlara geçerler.
Model Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Helikopter almadan önce alacağınız modelin yaygın kullanımı en çok dikkat etmeniz gereken unsurdur. Tıpkı gerçek araçlar gibi kaza yapacağınızı, bozulabileceğini ve kırım sonrası parça değişimi gerektiğini unutmayın. Büyük modellerde kırımlar (kazalar) 2-3 bin TL'yi bulabilmektedir. Ortalama fiyatı 6-7 bin TL olan modellerin kazalarıda tıpkı bir otomobilin kazası kadar maddi hasar verir. Bu sebeple büyük yada küçük model farketmez siz alırken yedek parça sıkıntısı olmayan ve yaygın kullanılan modelleri tercih ediniz. Şayet mikro modellerde çarpmalar ve düşmeler sonucu bazı basit arızalar meydana gelir, bu tür sorunları kendi başınıza halletmek bazen imkansızdır ama çok tercih edilen bir modelin ustası çoktur ve internette yardım almanız mümkündür.
RC Helikopter Hobisine Nereden Başlamalıyım?
Eğer hiç deneyiminiz yoksa 3.5 kanallı bir helikopter ile başlayabilirsiniz. Oyuncak grubundaki bu modelleri kontrol etmek gerçekten çok kolaydır. Yetişkin birinin 3 gün sonra keyif alamayacağı kadar basit olan bu helikopterlerin fiyatları 40TL'den başlamaktadır. Alttaki helikopterler buna örnektir.
Marka Model: Winyea Sport 3.5 Kanal
Açıklama: Kullanımı oldukça basit ve sakin bir helikopterdir. Kumandadaki kontrollere tepkisi çok agresif olmadığı için, hiç tecrbüesi olmayanlar tercih edebilir.
Yedek Parça : Yok
Ortalama Piyasa Fiyatı : 50TL
Marka Model: Techtoys HRX-60G - 3.5 kanallı Gyro'lu
Açıklama: Büyük boy bir helikopterdir. Metal malzemeler kullanılmıştır ve göz doldurucu bir tasarıma sahiptir. 3.5 kanallı olması sebebiyle kullanımı basittir ve maalesef 42 cm olan bu helikopterde oyuncak grubundadır. Yedek parça sıkıntısı yaşamanız olasıdır. Düşürmemek ve çarpmamak için elinizden geleni yapmalısınız. Bu helikopterin çabuk arızalanan kısmı main shaft (ana şaft) kısmıdır. Büyük pallerin etrafa çarpması sonucu alt pallerin olduğu vida diş sıyırıp geri atmaktadır ve doğal olarak helikopter havalanamamaktadır. Palleri oldukça güçlüdür ve kırmanız neredeyse imkansızdır.
Yedek Parça : Yok
Ortalama Piyasa Fiyatı : 110TL
Marka Model: WL-Toys V911 4 Kanal Mikro Model Helikopter
Açıklama: Hobiye başlayanların ve her hobicinin evinde bulundurduğu başlangıç helikopteri. Bir nevi eğitim helikopteri de diyebilirz. Yaygın olarak tercih edilen bu modelin, tamiri ve parça sorunu yoktur. En hassas noktası anakart üzerindeki kablolar ve pallerdir. Kanopisiz kullanmamaya ve çarpmalara karşı dikkatli olmak gerekir.
Yedek Parça : Var
Ortalama Piyasa Fiyatı : 100TL
Marka Model: WL-Toys V922 6 Kanal Mikro Flybarless Helikopter
Açıklama: 6 Kanallı helikopterlerin en küçük bireylerinden biridir. Bu model Flybarless sisteme sahiptir ve üstteki örneklerden farklı bir sisteme sahiptir. Bir çok 6 kanallıda olmayan ekstra bir özellik olan flybarless özelliği sayesinde gyroya ihtiyaç duymadan daha stabil uçuşlar gerçekleştirmek mümkündür. Flaybarless yukarıdaki v911 pallerinin üstünde gördüğünüz FlyBar'ın olmadığı anlamına gelen bir sistemi ifade eder yani Flaybar'sız demektir. Modeli incelediğinizde daha hoş bir görünüme sahip rotor sistemi mevcuttur. Sadece pallerden oluşan bir sistemi görmeniz mümkündür.
Yedek Parça : Var
Ortalama Piyasa Fiyatı : 300TL
Altta görmüş olduğunuz Turnigy FBL100 ve Hisky FBL100 modelleri de V922 ile birebir aynı özellikleri taşımaktadır. Bu modeller biraz daha pahalı oldukları için Türkiye'de bulabilmek biraz zordur.
Marka Model: Walkera 4F200LM 6 Kanal Helikopter
Açıklama: Tasarım açısından en beğendiğim ama bazı dezavantajları olan model. Fiyatı ve ülkemizde pek fazla tercih edilmiyor olması dezavantajları. Fiyatına göre pahalı olan bu modelin parçaları ve tamiri bulunabiliyor ama 6 kanal olmasına rağmen 3d uçuşlara pek müsait bir yapıya sahip değil. 3D uçuş özelliği var gösterilerek satılan bu model akrobasi uçuşuna pek imkan tanımıyor. Yedek parçalarının pahalı olması ve bu fiyat aralığında daha akrobatik helikopterlerin olması sebebiyle sadece tipine hayran kalanların tercih etmesi gereken bir helikopter diye düşünüyorum. Tabi bunlar benim şahsi fikrim. Yurtdışından ülkemizdekinin yarı fiyatına sipariş verebilirsiniz. Sağlam bir satıcı bulmanız ve şansınızın yaver gitmesi önemli bir konu :)
Yedek Parça : Var
Ortalama Piyasa Fiyatı : 1200TL
Marka Model: Align T-Rex 450
Açıklama: Hobicilerin yine en çok tercih ettiği en sağlam modellerden birisidir. Trex 100'den Trex 800 modeline kadar onlarca seçenek mevcuttur ve bütçenize uygun olanı tercih edebilirsiniz. Align T-Rex bu hobide en bilinen ve kaliteli ürünler üreten firmaların başında gelir. T-Rex modelleri içinden birini seçmek tamamen bütçenizle ilgilidir.
Yedek Parça : Var
Ortalama Piyasa Fiyatı : 1500TL
Yakıtlı helikoptere bir örnek
3 yorum
Kolay gelsin helikopter sarj ediyorum calistiriyorum pervaneler ilk basta iyi donuyo gucu arttirdim kendi kendi duruyo acaba ne sorunu olabilir pil bitik olabilirmi daha hic kulanamadim helikopteri yardimci olursaniz sevinirim
Yanıtla
Elinize saglik cok guzel anlatmissiniz. Hicbir bilgisi olmayan bana cok yardimci oldunuz. Tesekkurler...
Yanıtla
firmanıza teşekkürler, beni baya bilgi sahibi yaptınuz .
Yanıtla