Jako Papağan Nasıl Yıkanır

Bütün hayvanlar için banyo şarttır. Tıpkı insanlar gibi bir çok hayvan türü kendilerini temizlenmek, rahatlamak yada sağlık amaçlı kendilerini temizleme ve yıkanma iç güdülerine sahiptir.

Konumuz Jako papağanı olunca biraz tanımakta fayda var. Kuşların kendilerine bakım yapmaları her türde farklılık gösterir. Bazı papağan türleri yağlama yapar bazıları ise tozlama. Jako (Afrika gri papağanı) Kakadular ve Sultan Papağanları kuru cilde sahiptir (daha doğrusu tüylerini yağlamaz, tozlarlar, bu yüzden daha döküntülüdürler. Bu sebeple kepeklenmemek yada tüylerindeki tozlar sebebiyle mat bir görüntü oluşmaması için banyo yaptırıp onları yıkamak gerekir. Her şeyden önce su bu papağanların tüylerinin rahat çıkması için ve derilerinin rahatlayıp nefes alması için gereklidir.

Jako papağan nasıl yıkanır

jako papağanı tüy temizleme

 

Jako papağanına özel bir yıkama stili yoktur. Genel olarak papağanların hepsi için geçerli kurallar vardır ve bir çok papağan türü için durum aynıdır, yapmanız ve yapmamanız gereken şeyler.

Öncelikle Papağan Nasıl Yıkanır?

ara papağanı banyo

Alıştırma ve Banyoyu Tanıma

En başta suya ve banyoya alıştırmak gerekir. Banyodan önce onunla birlikte banyoyu ziyarete gidin. Banyo içindeyken "-banyo -banyo" diye ona doğru mesaj verin. Elinizdeyken yada omzunuzdayken muslukta yada duş başlığında ellerinizi yıkayın. Sizi izlesin. yine "-banyo - banyo" diye mırıldanın.

Onları yıkarken farklı yolları deneyebilirsiniz. Bu size ve papağanınızın keyfine kalmış bir şeydir. En yaygın ve önerilen şekli spreyleme şişesi (fısfıs) ile banyo yaptırmaktır. Bunun haricinde buhar banyosuda yaptırabilirsiniz. Buhar banyosu siz banyo yaparken onunda duş kabinin üst kısımlarında bir yerde tüneyip sizin buharınızdan nemlenmesidir. Bir diğeri de duş başlığı ile su ısısını ayarlayıp bu şekilde yoğun bir su ile yıkamaktır ki bu yöntemi papağanlar gıdıklandıkları için yada yoğun bir tazyik olduğu için sevmezler.

3-5 ziyaretten sonra sonra bir spreyleme şişesine (fısfıs) ılık su koyun ve ayaklarından yada kuyruk kısmından ona sevgi sözlerinizle birazda şaklabanlık yaparak yıkanmaya ilk adımı atabilirsiniz. Bu esnada yine "-banyo" kelimesini sık sık terkrar etmeyi unutmayın. Banyo demek zorunda değilsiniz. Kendiniz de ona banyo sinyali verecek ve kendisini banyo öncesinde hazırlayacak bir kelime bulabilirsiniz. Mesela "-şap şap" "-çap çap", çipet pet :P  gibi ilginç şeylerde icad edebilirsiniz. :)

Bu kelimelerle ona banyoyu öğrettiğinizde ve banyo öncesinde bu kelimeleri kullandığınızda o banyo yapacağını anlar ve daha keyifli bir banyo seansı geçirir.

Papağanların zekasına inanmazsanız onlarla anlaşamazsınız. Özellikle Jako'larda (Afrika Gri Papağanı) 3-4 yaşındaki çocuğun zekası vardır ve bunu düşünerek hareket edin.

zeki jako yavru emzik

 

Yapılmaması Gerekenlere Bakalım, bunlar;

Asla kimyasal madde kullanmayın. (Şampuan, sabun vb.)

Aşırı suya maruz bırakmayın, burunlarına ve kulaklarına su kaçmamasına dikakt edin.

Çok soğuk ve sıcak su ile yıkamayın.

Yıkama işlemini hayvanınıza alıştıra alıştıra yaptırmalısınız. Hayatında ilk kez bayoya giren bir canlı olarak kendinizi onun yerine koyun. Aşırı derece de ıslatmamaya çalışın ve huzursuz olduğunu hissediyorsanız onunla ilgilenin.Kısa bir spreylemeden sonra onu banyodan çıkarın. Bir iki gün sonra tekrar götürün.

Jakonuz banyo yaparken çok sessiz ve durgunsa bilinki mecburiyetten duruyordur banyoda. Onun bu hali sevdi anlamına gelmez. Normalinde banyoya alışan jakolar yıkanma esnasında ıslık çalar ve hareket ederler. Bir köşeye sinmek sevmek değil aksine kıstırılmaktır.

Banyo gündüzleri yapılmalıdır. Akşam kesinlikle yıkamayın çünkü nemli kalır ve hasta olurlar.

Papağanınıza özel bir havlunuz olsun. Önce bu havluya sarın ve onu hırpalamadan üzerindeki su damlalarını almaya çalışın. Ardından hava soğuksa saç kurutma makinesi ile kurutun. Yaz mevsimiyse güneşte de kurumasını sağlayabilirsiniz. (Aşırı güneşe maruz bırakmayın)

jako gri papagan banyo havlu kurulama

Banyo sıklığı

Ne zaman duş almalı?

Papağanınızı yazın her gün yıkayabilirsiniz. Alıştığında gerçekten çok mutlu olacaktır. Sıcak aylarda en geç 2-3 günde bir mutlaka spreylenmelidir.

Kışın 4-5 günde bir (Üşütmemesi için ortam uygun olmalıdır.)

Bonus olarak aşağıda da sevimli mi sevimli şeker mi şeker 2 yavru jako papağanı paylaşıyorum. Şu iki kardeşin pozlarına da bakın :))

Bu da oyuncaklarıyla oynayan bebek jako :) Minik kuyruk jako

Diğer yavru jako fotoğraflarına bakmak isterseniz alttaki bağlantıya tıklayınız.

Yavru Jako Papağan Resimleri



4 yorum

  • Yorumunuz en az 30 karakter olmalıdır. (0)
    Tüm Yorumlar
    • Sercan Yıldız
      18 Aylık Jako'm Var Kendisi Çok Konuşkan Oyuncu Ele Kola Uçarak Gelen Kendini Sevdiren Oyun Seven Mükemmel Bir Dost Evladım Gibi Seviyorum Hiç Yıkamadım BUndan Sonra Bu Tavsiyenizle Sürekli En Azından Haftada 1 Defa Da Olsa Yapıcam Teşekkür Ederim Bilginiz İçin

      Yanıtla

    • EBUBEKİR77 Kayıtlı Üye

      3 yaşında jako papağanı aldık eve geleli 1bucuk 2 hafta oldu hala düzgün alışamadı hırlıyor kaşıntıları atmaya başladı yıkamak istiyoruz nasıl yapabiliriz?

      Yanıtla

      Master Admin Yorum: 1182 Forum Mesaj: 295

      Strese sokamamaya özen gösterin. Huyundan suyundan giderek önce düşman olmadığınızı hissettirin. Gerisi zaten gelir. Ama zorlamayın...

    • Tarantula Kayıtlı Üye Yorum: 41 Forum Mesaj: 22

      Yan yana duran şu iki yavru jako çok tatlı bir poz vermiş Şımarık sanki elini kardeşinin omzuna atmış gibi Mahçup

      Yanıtla

İlginizi çekebilir...
Sitede Ara
  • Açıköğretim Aöf Dönem Ücretleri 2024 - 2025 Güncel Öğretim Giderleri Tablosu
    Okumuyorum ve kayıt yenilemiyorum. Nokta....
  • Islets Oyunu Türkçe Yama (Epic ve Steam)
    Rar şifresi nedir? şifreyi belirymemişsiniz...
  • ECA Kombi Aşırı Isınma Arızası Arıza Kodu 6 Nedir Nasıl Çözülür - Pompa Çalışmıyor Olabilir Mi?
    bu hata kodu çıkıyordu kombimizde tarif ettiğiniz şekilde pompayı harekete geçirdik ve sorun çözüldü si...
  • Çiklet (Prenses) Balıklarındaki Ürkeklik ve Korkaklık
    Ben çok uzun süre sp, bp ile frenatus besledim hiç bir sorun yaşamadım. Çok uyumlulardı. Renk katıyor a...
  • Genel İşletme 1. Dönem Vize Soruları
    soru 3 yanlıs bence"...
  • CS 1.5 ve CS 1.6 İçin Sağlam Bir CFG (cengaver.cfg)
    bozuk bu cfg kullanmayın derim ...
  • Türkiye'de Hangi Burçtan Kaç Kişi Var?
    Akrep burcu olan var mı ben akrep burcu olarak hiç akrep burcu bulamıyorum....