Sıfırdan Web Sayfası Oluşturma

Sıfırdan Web Sayfası Oluşturma

Bu yazı daha önce hiç web sitesi oluşturmamış ve web sayfaları hakkında hiç bilgisi olmayanlara göre yazılmıştır ve rehber niteliğindedir. İleri düzey kullanıcılar içinde ek bilgiler içermektedir.

Bu sayıda adım adım bir web sayfasının oluşturulması, yayınlanması ve temel webmaster bilgilerini paylaşmak istiyorum. Daha sistematik olması için öncelikle başlıklar halinde konuyu görelim ve yazının sonunda isminize ait bir web sayfasını da yayına sokmuş olalım. Buyurun...

@ Web sayfası oluşturmak zor mudur?

@ Blog (kişisel site, günlük) nedir?

@ Arama motorlarında nasıl üst sıralarda yer alır ve nasıl hit alınır?

@ Ücretsiz bir blog hesabı nasıl açılır, ne amaçla kullanılabilir?

@ Blog hesabı açtıktan sonra neler yapılmalı?

@ Bir web sayfasında olmaması gerekenler nelerdir?

@ Sitem üzerinden para kazanabilir miyim?

@ Web sayfalarının çalışma mantığı

@ Profesyonel web sayfalarında işler nasıl yürür?

ücretsiz site yapma

Web Sayfası Oluşturmak Zor Mudur?

Yeni başlayan birisi için  sıfırdan bir site kurmak elbette zordur. Çünkü bu şekilde bir site için bir çok şartı yerine getirmek gerekir. Bir alan adı (Domain), dosyaların barındırılacağı bir hosting ve çalışacak scriptler tecrübe ve programlama bilgisi gerektiren bir iştir. Ama neyse ki bu aşamaların hepsini ücretsiz ve zahmetsiz olarak sunan siteler var. Wordpress, Blogger  gibi ücretsiz hizmet veren siteleri bunlara örnek olarak gösterebiliriz.

 

Blog Nedir?

Blog (Türkçe: ağ günlüğü, günce) veya Weblog (Türkçe: Ağ kütüğü) teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. (Wikipedia)

Sitenizin Bulunabilirliği Ve Ziyaretçiler

Sitelerin en büyük ziyaretçi kaynağı arama motorları ve reklamlardır. Hiç reklam vermeden de yüksek hit almak tamamen sizin elinizdedir. İki sihirli cümle ile aklımıza kazımamız gereken durum vardır. Bunların ilki, “insanların aradığı şeyleri sunmak” ve bir diğer önemli konu ise “özgün bir içeriğe sahip olmak”tır. İnternet sitelerinin büyük bir kısmı yeteri kadar gereksiz bilgilerle dolu olduğu için bunların arasından sıyrılıp yükselmek de kopya içerikten arınıp size özel materyaller barındıran bir siteye sahip olmakla mümkündür.

Sıfırdan Bir (Site) Blog Hesabı Oluşturma

İnternet üzerinde ücretsiz weblog hizmeti sunan çok sayıda alternatif site mevcuttur. Öne çıkan iki örnek; Wordpress ve Blogger'dır. Wordpress ve Blogger arama motoru dostu alt yapılara sahip oldukları için tercih edilmektedirler. Bunların haricinde de birçok farklı seçenek olsa da bu yazıda Wordpress ile blog oluşturmayı örneklendireceğim.

Türkçe ve sağlam bir sisteme sahip olan Wordpress alt yapılı bir siteye sahip olabilmeniz için öncelikle küçük bir kayıt formu doldurmanız gerekiyor. Şu adresi tarayıcınıza yazın " tr.wordpress.com/signup/" ve karşınıza çıkan formu doldurun. Free yazan yerin altındaki “Blog Oluştur” butonuna basın. Formda vermiş olduğunuz e-posta adresine gelen link ile aktivasyon işlemini tamamlayın. Linke tıkladığınız da oluşturmuş olduğunuz sitenin kontrol paneline girmiş olacaksınız ve bu esnada aktivasyon da yapılmış olacak. İlk sayfada tanıtım videosundan yardım alabilir yada Yazılar menüsüne tıklayıp ilk yazınızı oluşturabilirsiniz. Blogger.com içinde işlemler aynıdır ve her ikisi de tamamen gördüğünüz gibi Türkçedir. Bu siteler üzerinden yayınlayacağınız yazıların ve görsellerin bulunabilirliği bir çok ücretsiz hizmet veren alternatiflere göre daha iyidir. Bu sistemler kendilerini ispatladığı için arama motorları tarafından güvenilir kaynaklar olarak kabul edilirler. Yazacağınız özgün ve aranan yazılarda ilk sıralara yerleşmeniz için hiçbir engel bulunmamaktadır.

Bu iki örnekteki servislerden yararlandığınızda site adresiniz şu şekilde olacaktır;

isminiz.wordpress.com

isminiz.blogspot.com

Oluşturmuş olduğunuz bu web sayfalarını istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. İster günlük tarzında kendi yazılarınızı yayınlar, isterseniz uzman olduğunuz konularda paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Bu web sayfalarının her hangi bir ücreti bulunmamaktadır.

Site Hazır, Başka Neler Gerekli?

İlk iş olarak siteye amacına ve ismine uygun yazılar ve fotoğraflar ve varsa videolar yüklemelisiniz. Boş bir site hiç kimsenin işine yaramaz. Sitenizin içeriği zenginleştikten sonra hemen arama motorlarına kayıt yaptırıp varlığınızı hissettirmeniz gerekiyor. Altta ki 3 bağlantı en büyük 3 arama motoruna sitenizi ekleyebileceğiniz küçük formlar sunuyor. Buradan yapacağınız kayıtlardan sonra arama motorlarına ait botlar sitenizin gelip inceleyecek ve onları etkileyecek ne varsa indexleyip arayan kullanıcıların önüne sunacaklar. Bu sebeple önce de söylediğimiz gibi özgün ve aranan konular her zaman size artı sağlayacaktır.

  • Google: www.google.com.tr/intl/tr/add_url.html
  • Yandex: webmaster.yandex.com.tr/addurl.xml
  • Bing: www.bing.com/toolbox/submit-site-url

Bu kayıtlardan sonra düzenli olarak sitenizi güncel tutmanız arama motorlarının gözüne girmeniz demektir. Bir arama motoru bir siteyi ne kadar özgün ve güncel bulursa o derece üst sıralara alacaktır. Üst sıralarda olmak demek popülerlik demektir ve bu da hedefe ulaşmaktır.

Siteleriniz üzerinden para kazanabilirsiniz. Sistem en basit anlamda şöyle işler. Ziyaretçi akınına uğrayan sitenize Google Adsense gibi reklam şirketlerinden reklamlar alırsınız ve sitenize giren ziyaretçiler bu reklamlara tıklar ve tıklandıkça hesabınıza para yatar. Bir başka şekilde de sitenize şirketler direk reklam verirler ve sitenizin bir köşesini onlara para karşılığı kiraya vermiş olursunuz.

Yapılmaması Gerekenler

öneri sorun çözüm

Milyarlarca web sayfası içinde ayakta kalmak elbette büyük emek isteyen bir iştir. Rekabet edeceğiniz çok sayıda web sayfası ve bunların yanında birde yayın kuralları bulunmaktadır. Bunlara ayrıntılı olarak değinmek imkansız fakat bazı temel kuralları sıralayabiliriz.

  • Siteniz alıntılardan ibaret olmamalı
  • Arama motorlarını çekmek için spam kelime yada hileler olmamalı
  • Tek seferde çok sayıda içerik girilmemeli (Botlarla binlerce yazı çekmek gibi)
  • Yasadışı ve ahlaka aykırı içerikler olmamalı
  • Tasarımınız tamamen Flash olmamalı
  • Yazılar resim formatında olmamalı

Örnekler çoğaltılabilir. Site optimizasyon işi başlı başına bir iştir. Zamanla internette araştırmalar yaparak daha ileri seviyelerini araştırabilirsiniz. Daha ciddi projelerinizde konuyla ilgili olarak SEO mantığını araştırabilir yada bir SEO uzmanından destek alabilirsiniz.

Web Sayfalarının Çalışma Mantığı

Siteler çalışmak için en başta internete açık bir sunucuya (Server ) ihtiyaç duyarlar. Bu sunucular 7/24 çalışan ve internet hızları yüksek gelişmiş bilgisayarlardır. Siteye ait materyaller bu sunucu içinde barındırılır (Hosting) ve talep olduğu anda kullanıcıya sunulur. Kullanıcıların bu sitelere erişmesi için bir adrese  ihtiyaç vardır ve buna da alan adı (Domain) denir. Kullanıcı www.alanadi.com ile tarayıcıdan bir siteyi istediğinde server bu dosyaları çalıştırır ve istemcinin tarayıcı ekranına yansıtır. Web sayfaları alt yapısı çok komplike ve her bir alt konusu bir uzmanlık gerektiren network ve server tabanlı sistemlerdir.

Profesyonel Web Sayfaları Nasıl İşler

Bu siteler için de bahsettiğimiz bir çok şey aynen geçerlidir. Farkı ise www.sizeaitadres.com şeklinde bir domain ve tamamen size ait bir hosting, reseller yada tam kontrollü bir sunucu vardır.  Siteye ait çalışan scriptler tarafınızca programlanır – programlatılır yada hazır scriptler (Wordpress, Joomla, vbulletin) kullanılır. Aylık yada yıllık sunucu giderleri tarafınızca karşılanır ve siteniz sürekli yayında olur. Sorun çözümünde ise bir çok zaman kodlarla müdahaleler gereklidir. Yeni başlayan Webmaster’ların ilk etapta yazımızdaki örneklerden başlaması en doğru seçenek olacaktır.

İl Özel İdare Dergisi Sayı 7



İlk yorumu siz yazın !..

  • Yorumunuz en az 30 karakter olmalıdır. (0)
İlginizi çekebilir...
Sitede Ara
  • Açıköğretim Aöf Dönem Ücretleri 2024 - 2025 Güncel Öğretim Giderleri Tablosu
    Okumuyorum ve kayıt yenilemiyorum. Nokta....
  • Islets Oyunu Türkçe Yama (Epic ve Steam)
    Rar şifresi nedir? şifreyi belirymemişsiniz...
  • ECA Kombi Aşırı Isınma Arızası Arıza Kodu 6 Nedir Nasıl Çözülür - Pompa Çalışmıyor Olabilir Mi?
    bu hata kodu çıkıyordu kombimizde tarif ettiğiniz şekilde pompayı harekete geçirdik ve sorun çözüldü si...
  • Çiklet (Prenses) Balıklarındaki Ürkeklik ve Korkaklık
    Ben çok uzun süre sp, bp ile frenatus besledim hiç bir sorun yaşamadım. Çok uyumlulardı. Renk katıyor a...
  • Genel İşletme 1. Dönem Vize Soruları
    soru 3 yanlıs bence"...
  • CS 1.5 ve CS 1.6 İçin Sağlam Bir CFG (cengaver.cfg)
    bozuk bu cfg kullanmayın derim ...
  • Türkiye'de Hangi Burçtan Kaç Kişi Var?
    Akrep burcu olan var mı ben akrep burcu olarak hiç akrep burcu bulamıyorum....