Hergün ofislerimizde, çalışma odalarımızda yüzlerce kağıt harcıyoruz, peki onları ne kadar verimli kullanıyoruz?
Bu soru, ilkokuldan beri aklımı kurcalayan en önemli sorulardan biri olmuştur hatta ilkokul öğretmenimizin göz bebeği olmamı sağlayan küçük bir proje bile yaptırmıştır bu soru bir zamanlar. Şimdi ise büyüdük, kullandığımız kağıdın arkasını kullanmak bile ayıp oldu, cimrilik oldu fakat hiçbir zaman kulak asmadım bu sözlere çünkü tasarrufun ve geri dönüşümün önemini gerçekten kavramıştım. Su zengini bir ülke olarak tarif edilen Türkiye’nin başkenti susuzluk çekiyorsa, neden %20-25′i ormanlarla kaplı Türkiye’de kağıt sıkıntısı çekilmesin? O yüzden daha şimdiden tedbir almakta fayda var. Bakalım yedi maddede neler yapabileceğiz:
Tamamen kullanılmış veya işe yaramayan kağıtları teslim etmek için geri dönüşüm tesisi veya şu kağıt toplayan at arabalı çingenelerden bir tane bulmalıyız. En yakın çingeneyi nasıl buluruz bilmiyorum ama en yakın geri dönüşüm tesisi bir şekilde bulunabilir. Bu konuda oluşturulmuş herhangi bir internet sitesi göremedim fakat Google maps api’si kullanılarak çok güzel bir sistem oluşturulabilir amma ve lakin bunu yapmak için yeterli zamanım yok. Şimdilik önerebileceğim en kolay yol google veya yahoo’da “şehir adı + geri dönüşüm” şeklinde bir arama yapmanızdır. (Mesela bu şekilde Eskişehir’de Benli Geri Dönüşüm adında bir şirket buldum.)
Bahsettiğim gibi bu davranış nedense cimrilik olarak algılanıyor, halbuki bu davranış cimri diyen insanın bile geleceğini kurtarıyor. İnanmayacaksınız fakat ünlü Walmart şirketinde kağıtların arkası tekrar kullanılıyor hatta bu yüzüyle yazıcı çıktısı bile alınıyor.
Kütüphanelerde jet hızıyla fotokopi çeken elemanları bilirsiniz, senkronu bozmamak için çoğu zaman kağıtların arkasını kullanmazlar, bir keresinde kavgalık bile oluyorduk biriyle bu yüzden ama benim gibi çok ileri gitmeyin kağıt arkalarını başka amaçlarla da kullanabilirsiniz yeter ki kullanın kağıt bir işe yarasın.
Evde ve iş yerinde büyük boy bir karton kutu koyun ve araya bir karton koyarak ikiye bölün. Bir tarafa geri dönüşüme gidecek kağıtları koyun bir tarafa hala kullanılabilecek kağıtları koyun. Olur da sizin işinize yaramayan bir kağıt başkasının işine yarar. Diğer taraftakileri de size en yakın geri dönüşüm şirketine ulaştırın. (Yanılmıyorsam bazı geri dönüşüm şirketleri orta büyüklükte kağıt yığınlarını almak için kendi arabalarıyla gelebiliyor.)
Üniversite sınavına hazırlanmışsanız bilirsiniz tek bir yaprağa iki sayfa test olayını. Hele bir de fotokopi makinesinin toneri azsa nasıl da çile olur o kağıtlar değil mi? Çok şükür atlattım o dönemi, artık yazıcım var. Toner miktarını, yazı tipini kendim belirliyorum fakat dikkat ettim ki çoğu arkadaşım yazıcısının sahip olduğu bazı özellikleri bilmiyor, mesela nasıl tek yaprakta iki sayfa bastırırız fotokopiciler gibi? dediğimde çoğu zaman yanıt alamıyorum.
En çok kullanılan ofis yazılımı olan Microsoft Office üzerinden anlatırsak: İlk önce yazdır butonuna basıyoruz veya kısaca “ctrl + p” yapabiliriz. Sağ taraftan “Özellikler” bölümüne tıklıyoruz.
Sekmelerden “Son İşlem” bölümüne geliyoruz.(yazıcıdan yazıcıya farklılık gösterebilir) Kağıt başına sayfa seçeneğini arayın, 2′yi işaretleyip biraz öss nostaljisi yapabilirsiniz.
Not: Renkli sekmesinden ise “gri tonlamalı” seçeneğini işaretleyerek siyah beyaz çıktı alabilirsiniz. Böylece renkli tonerden de tasarruf etmiş olursunuz.
Mümkün olduğunca az çıktı almaya çalışın, özellikle yazışma ve e-postalarınızın çıktılarını almamaya çalışın. e-kitap’lar içinse yapabileceğimiz pek bir şey yok, bilgisayar başında okuma yapmak gerçekten kolay iş değil fakat şu yollarla biraz daha dayanmak mümkün:
Özellikle küçük kardeşlerimizi ve konudan bihaber olan yakın arkadaşlarımızı bilinçlendirmek gerekiyor. Geri dönüşüm yapıştırmaları veya küçük broşürler dağıtıp diğer okul arkadaşlarımızı da bilinçlendirebiliriz. Hatta güzel bir tasarruf sloganını e-posta imzamız olarak bile kullanabiliriz…
“İşe yaramak veya yaramamak işte bütün mesele bu” diyorum. Yaptığımız şeylerle yaşarız diyorum. Bu sebeple dönem sonu için güzel bir organizasyon düşündüm. İki gün sürecek bu etkinliğin amacı “not ve kitap değişimi” olacak. İnsanlar işine yaramayan notları ve kitapları getirecek, işine yarayanları götürecek. Böylece gereksiz fotokopiler kısmen önlenmiş olacak. Güzel bir organizasyon olacak sanırım, hemen dekan yardımcısıyla görüşeyim.
Bunların yarısını bile yapabilirsek ne mutlu bizlere, hepimize kolay gelsin.
İyi eğlenceler…
1 yorum
cok guzel
Yanıtla