Merhabalar,
Erik Başlı Paraketler (Plum Headed Parakeet) ülkemizde yeni yeni biliniyor. Hakkında pek fazla bilgi bulunmayan bu tür hakkında merak ettiğiniz bir çok soruya bu sayfadan yanıt bulabilirsiniz.
Erik başlı paraketler papağan familyasından gelmektedir ve literatürde Paraket olarak anılmaktadır.
Paraket nedir?
Paraket uzun kuyruk tüylerine sahip orta boylardaki papağan türlerine denir.
Bu sevimli hayvanların ana vatanı Hint Yarımadasıdır.
Cinsiyet
Erkek Erik Başlı Paraket'in çoğunlukla ense ve baş kısmı mavi-mor karışımı kırmızıdır. Yeşil gövdesini başıyla siyah bir çizgi ayırır. Kanatlarının üst kısmında kırmızı lekeler bulunur. Üst gaga sarı ve alt gagası siyah ve karanlık bir görüntüye sahiptir.
Dişi Erik Başlı Paraket'in başı genelde gridir. Yeşil gövdesiyle başını ayıran şerit ve sırt kısmında kırmızı leke yoktur.
Yeni doğmuş bir erik başlı paraketin başı gövdesiyle aynı renkte yani yeşildir. Alt ve üst gagası sarıdır.
Erik Başlı Paraket'in Özellikleri ve Evcilleştirme
Boyları 22cm'dir ve kuyrukla birlikte 33cm'ye kadar uzayabilmektedir. Sultan Papağanlarına kıyasla biraz daha ürkektirler. Islık ve tiz sesleri taklit edebilirler fakat çok iyi bir konuşmacı değildirler. Meyve yemeyi çok sevdikleri için evcilleştirme sürecinde bu sizin için büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Yeni aldığınız bir kuşu ilk günlerde kafesinde kendi haline bırakın ve 10 gün kadar kafesinden dışarı salmayın. Bu süreçte yemin haricinde elma yada bu tür kuru meyve verin. Daha sonra kafesin kapağını açın ve özgürce dolaşmasını sağlayın. Eğer kafesine girmezse kovalamaca yapmadan kafesin üzerine küçük bir parça elma ve kafesin için biraz daha büyük bir parça elma koyun. Kendisi girecektir. Bu şekilde onu eğitebilirsiniz.
Beslenme
Hububat, meyve ve sebze ile besleyebilirsiniz.
Üreme - Çiftleşme
Dişiler yılın büyük çoğunluğunda eşlerine karşı saldırgan olabilir ve erkek kuşlar üreme mevsiminde eşine yanaşmakta tereddüt edebilir. Eğer öyleyse, kuşları değiş tokuş ederek yeni çiftler oluşturun. Folluğu ayrılmış barınaklı bir alana yerleştirin ve yavruların üşütmemesi için gözleyin; çünkü dişiler, yavrular hala tüylenmemişse kuluçkaya yatmayı kesebilir. Eğer ilk kuluçkadaki yumurtalar olmazsa veya yavrular ölürse, bu paraketler aynı yıl nadiren tekrar yuvalar. Bunu karşılayabilmek için, mor başlı paraketler yirmili yaşlara kadar üreyebilir.
Dişi kuş arıyorsanız, başındaki mor renkli tüyleri kontrol edin. Bunlar kuşun erkek olduğunu belli eder.
Söyleyebildiği kelimeler;
1) Mithu 2) Mithu Beta 3) Mian Mithu 4) Aslamalakum 5) Mian Mithu Chori Khao Gay 6) Oye
Oyun oynayan Erik Başlı
İlk yorumu siz yazın !..