Bu yazı da en sevilen çiklet (cichlid) türlerinden olan Mücevher Çiklet balığının cinsiyeti ve üreme - çiftleşme gibi bilgilere yer vereceğiz. Mücevher Çiklet balığının doğal yaşam alanı, Afrika’nın batı kıyısı, Güney Gine’den Merkez Liberya’ya kadar uzanıyor. Diplerde yaşayan bu sevimli balık, en fazla 15cm'e kadar büyüyebiliyor. Minimum 110 lt'lik bir akvaryum bu balıklar için idealdir.
Mücevher Çiklet akvaryumunda kavga ve stres olmaması için mümkün olduğunca çok saklanma yeri olan geniş bir akvaryum sağlayın. Bu, çiçek saksıları, mağaralar, dalgaların karaya attığı odun ve yoğun dikim alanlarını oluşturmak için düzenlenmiş kayaçların kullanılmasıyla güzel bir ortam oluşturabilirsiniz. Bu balıklar kazıcı olduğu için eğer bitki düşünürseniz çok güçlü kökü olan bitkiler veya saksı içi bitkiler olması gerekir.
Beslenme
Neredeyse her şeyi yiyebilen balık türlerindendir. Diyetleri bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Sebze, pul yemler,beyazlatılmış ıspanak şeklinde verilebilir.
Latince Adı : Hemichromis guttatus
Habitatı ve Anavatanı : Sahelo-Sandanian bölgesindeki tüm nehirler.
Beslenme Biçimi : Hem etçil, hem otçul.
Davranış Biçimi : Orta derecede agresif.
Kendi Türlerine Davranışı : Orta derecede agresif.
Yüzme Seviyesi : Dip - Orta
Cinsiyet Ayrım :
Cinsiyet ayrımı pek kolay değildir. Erkeklerin renkleri daha parlak, kırmızılıkları daha koyudur. Dişileri nispeten daha küçük boyda ve renkleri daha soluktur.
Üreme
Düz yumurta dökerler. Eş tuttuktan sonra her 3 haftada bir yüzlerce yumurtlarlar. Yumurtaları beraber korurlar ve tehlike anında yuvayı taşırlar. Bir kaç genç balık koyup balıkların eşlerini seçmesi sağlanmalıdır. En az 6-7 muhtemel dişi balık akvaryuma eklenmeli ve dişiyi seçmesi beklenmelidir. Erkek eş tutunca diğer balıkları çıkarmanız gerekir. Bölgeci ve korumacı olan Mücevherler eş tuttuktan sonra diğer balıkları öldürmekten geri durmazlar, hatta elinizi akvaryuma soktuğunuzda elinize bile vururlar.
Mücevher Çikletlerin üremesi göreceli olarak basittir. Yetişkin bir mücevher balığını eşleştirmek zordur. Bu yüzden 5 veya 6 genç balığı akvaryuma ekleyin. Bu biraz zaman alacak bir durumdur. Balıklar, yukarıda belirtildiği gibi kurulmuş bir tür akvaryumda tutulmalı, bazı büyük kayalar da yumurtlama alanları olarak işlev görmeli ve iyi bir diyet uygulanmalıdır. 48 inçlik bir akvaryum yeterlidir. Su, yaklaşık 6.5-7.0 pH ve 22 - 28 derece sıcaklıkta hafifçe yumuşak ve asidik olmalıdır.
Bir çift oluştuktan sonra, diğer balıklar öldürülecekleri için çıkarılmalıdır. Bu çift ömür boyu birlikte kalacaktır. Çift hazır olduğunda, çarpıcı bir şekilde renk yoğunlaşacaklar. Akvaryumda başka balık varsa, onları çıkarın aksi takdire ifade edildiği gibi onları öldürür. Elinize saldırmasından çiftleşme evresine geldiklerini anlayabilirsiniz.
Düz bir kaya üzerinde (genellikle hafifçe eğimli bir alan), bir saksının veya akvaryum camının kenarında bir yumurtlama alanı seçecek ve iyice temizleyecektir. Erkek dişi arayışında çok güçlüdür ve eğer hazır değilse, taciz edilebileceği için yakından takip edilmesi gerekir.
Yumurtlama, diğer birçok çiklit için de benzer bir şekilde gerçekleşir, dişi uzaklaşmadan önce bir yumurta dizisi koyarak, erkeğin yerini almasına ve döllemesine izin verir. Bu şekilde 600 kadar yumurta döllenmiş olabilir.
Sıcaklık : 26 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy : 12 cm
En Az Akvaryum Hacmi : 120lt
Su Sertliği : Orta serlikte
pH : 7.0-7.5
Zorluk Seviyesi : 2
Genel Yorum :
Cichlide yeni başlayanlara önerilen bir türdür. Üreme zamanı çok agresifleşirler ve vücudu, özellikle de ağız bölgeleri fotoğraftaki erkek balık gibi kızarır. Canlı yem takviyesi üremlerini olumlu yönde etkileyecektir. Mücevherler kazıcı balıklardır bitkileri sökebilirler, bu yüzden bitkiler iyi sabitlenmelidir.
Akvarist Yorumları :
Çok güzel bir balık. Ben malawi karma akvaryumuna 1 çift bırakmıştım. Birbirlerine kur yapmaya başladıktan sonra akvaryuma porselen bir bardak koydum. 1 hafta geçmeden 250-300 yavru kuyruğunu sallamaya başladı. Söylenenin aksine Anne - Baba yavrulara kesinlikle dokunmadı; tam tersine akvaryumda terör başladı. Yuvaya yaklaşan tüm balıklar nasibini aldı. Kur zamanı erkek büyüleyici renkler alıyor. Doğumdan sonra dişim çok yorgun düştü ve 2 hafta sonra öldü. Tavsiyem dişiyi yavrularıyla beraber ayrı bir akvaryuma koyun.
Mücevher çiklet yumurtalarını gösteren bir fotoğraf
22 yorum
Merhaba benim de 2disi 1erkek mucevher cikletim var acaba ciflesmeleri icin kac cm olmalilar ortalama ne zaman eriskin oluyorlar
Yanıtla
67 cm yeterli kardeşim
abi mucevher balıkları en az kac cm likte yasar yardımcı olursanız sevınırım
Yanıtla
Arkadaşlar dişi olan mücevher balığım kendine bir küpün orada yer seçti hafifte karnı şişti ortalama ne zaman yumurtlar?
Yanıtla
Zamanını kestirmek zor. Erkekle dişi bir birini kabul etti mi? Ortam müsait mi ve eş tuttuktan sonra akvaryumda başka balık varmı? Bu durumların hepsi bu süreci etkiler.
Arkadaşlar 1cift mücevheri var dogurdular fakat 1 hafta veya 2 hafta bekledim ne yumurta nede yavru yok üstelik etkide ayırmıştımm
Yanıtla
Abi benim balık hep kafa aşağı duruyor yem yemiyo acaba neden hanilemi
Yanıtla
Mücevher balığım var yumurtayı bırakıyor ama iki gün sonra kayboluyor neden acaba
Yanıtla
Eğer yeteri kadar saklanma alanı yoksa, fazla balık varsa bundan ötürü anaç yumurtaları yutuyor olabilir.
Arkadaşlar merhaba Yeni akvaryum sahibi oldum ciklet türü bakıyorum mücevher cikletim akvaryumun en büyüğüydü lakin kuyruğu küçülmeye başladı eridi yani ve yuvadan çıkmıyor başka bi balıkta almıyor içeri bazı arkadaşlar eşe ihtiyaç duyduğunu söylüyor fakat cinsiyetini anlayamıyorum bu konuda yardım ederseniz sevirim şimdiden teşekkürler
Yanıtla
küçük bir yere koy sende öyle dene
Yanıtla
merhaba arkadaşlar bana lütfen cevap verin benim akvaryumum 70 cm tüm malzemesi var ısıtıcı yer taşı ve hava motoru bide normal motor lambası var bi tane mücevher balığı aldım ağzının altı birazcık kırmizicinsi nedir ?
Yanıtla
çenesinin altı kızarıyorsa yavrulayacak olabilir
Bn iki mücevher balığı aldım 1dişi 1 de erkek damızlıklarmış ama sürekli akvaryumun zemininde duruyorlar neden olabilir
Yanıtla
Benim bir tane balığın var ama turunu bilmiyorum yukarıdaki balıkların sahada soluk renklisi toplam 2,3 tane yuvarlak izi var siyah birisi gövdede birisi kuyruk kısmında lütfen yardımcı olurmusnz ?
Yanıtla
iyi günler arkadaşım öncelikle sorum olacaktı 1 dişi 1 erkek mücevher aldım erkek kur yapıyor dişi sürekli kaçıyor erkek yaklaşıyor dişi kaçıyor ne yapmalıyım erkek dişiye zara verirmi ?
Yanıtla
Aynı sorunla bende karşı karşıyayım acaba neden ?
arkadaşlar benim akvaryumda 2 mücevher, 4 sp, 2 mpanga, 2 zebra, 1 ahli var hangi balıklardan yavru alabilirim almam için ne yapmam gerekli
Yanıtla
iki adet küp alıyorsun balıkların rahat şekilde girebilecekleri şekilde akvaryumun sağ ve sol tarafına yerleştir.onlar zaten yerini bulur
Merhaba emir hava filitreli hava motoru kullanıyorsan ondandır yavru balıkları içine çekmiş olabilir
Yanıtla
merhaba benimde mücevherlerim var fakat 2 kez yumurtladılar fakat yavrular 2gün sonra kayboldu bu neden olmuş olabilir
Yanıtla
meraba benım balıklarım da yumurtalarını bıraktı fakat anne ve babadan ayırdım bı sorun olurmu hangisinin disi hangisinin erkek olduğunu ılmıyorum ne yapmalıyım benı bılgılendıdırmısınız
Yanıtla
CoK iYi BaLıK :D
Yanıtla
Yorum Yaz