3D Yazıcı Nedir Nasıl Çalışır Neler Yapılabilir?

3D Yazıcılar

Bu teknoloji nereye gidiyor böyle der gibi oldunuz değil mi. Evet sonunda buda oldu ve evinizi bir endüstriyel üretim haneye dönüştürmeniz hayal değil. Temelleri 1980’li yıllarda atılmış olmasına rağmen günümüz teknolojisinin sağladığı kolaylıklar ve medyada geniş yer tutması sebebiyle 3d baskı cihazları artık elimizin altında.

3D yazıcı üreticileri hızla artıyor ve işin en garip tarafı üretilen bu yazıcılar kendi parçalarını (basabiliyor) çıktı olarak verebiliyor. Yakında tamamen kendisini çıktı olarak verebileceği ise başka bir çarpıcı gerçek…

 

3D Yazıcı Nasıl Çalışır?

Bilgisayar ortamında tasarlanmış 3 boyutlu bir modelin katı bir formda basılması işlemine 3d baskı denir. CAD programıyla hazırlanmış 3 boyutlu obje katmanlarıyla birlikte yazıcıya gönderilir ve yazıcı bu sayısal veriyi sarmal şekildeki plastiği eriterek modeli çıktı olarak hazırlamaya başlar. Kullanılan sarf malzemenin hammaddesi ABS ve PLA ismi verilen sert bir plastiktir.

 

 

3D Yazıcıyla Neler Yapılabilir?

Hayal gücünüzün harekete geçtiğinin farkındayım ama biz yine de bir göz atalım, zaten hepsini yazmaya kalksak ansiklopedi olur. Çünkü neler yapılamaz kısmı daha az bir liste oluşturacaktır.

 

 

  • Tıp (Biyo-organik maddelerle yapılan yapay organlar, damarlar)
  • Mimarlık (Projenin maketinin basılıp yakından incelenmesi)
  • Oyuncak Sektörü (Çocuğunuzun istediği gibi bir oyuncak !...)
  • Hobi ( Kendi modelinizi yapabilir yada kırılan parçasını yeniden üretebilirsiniz.)
  • Robot Üretimi
  • Kuyumculuk -> Takı
  • Yedek Parça Sanayi
  • Otomobil Sektörü
  • Dekoratif Ürünler vb.

Bununla birlikte evinizde kırılan bir cihazın parçasını yeniden üretebilir ya da kendi cep telefonunuza kendi tasarımınız olan bir kılıf (kapak) üretebilirsiniz.

Yaygınlaşması durumunda çok büyük yenilikler ve kolaylıklar sağlayacak olan bu teknoloji sınır tanımıyor. Otomobilinizi servise götürdüğünüzde yeni parçanın yurtdışından gelmesini beklemeden saatler içinde çıktısının alınıp aracınıza takılması kulağa hoş geliyor değil mi? Hepsi artık mümkün…

 

Türkiye’de satışı var mı, fiyatı ne kadar?

Evet. Ülkemizde de birçok farklı marka mevcut ve sarf malzemesini de kolayca temin edebilirsiniz. 3D yazıcıların fiyatı ise 1500 $’dan başlıyor. PLA (sarf malzemesi) ise 100TL gibi bir fiyattan satılıyor.

 

3D Yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli?

3D yazıcının kullandığı hammadde türü fiyatı bakımından önemlidir bu sebeple tercihiniz uygun fiyatlı hammadde kullanan cihazlar olmalıdır.

Baskı kalitesi ve detay: 100 mikron (0.1 mm) katman kalınlığında çözünürlük ve üzeri baskı detayına sahip olmalıdır. Bu özellik sayesinde modelinizin en ince ayrıntılarına kadar detaylı bir çıktı alırsınız.

Teknik destek ve eğitim: 3D yazıcı alırken hem yazıcıda oluşabilecek parça problemleri hem de doğru kullanım için gerekli eğitimi sağlayabilecek güvenilir bir firmadan alınması tercih edilmelidir.

Kullanıcı deneyimleri göz önünde bulundurularak iyi araştırılmadan 3d yazıcı alınmamalıdır.

 

Modelleri Kendim Çizebilir Miyim?

Eğer CAD programlarından her hangi birini kullanabiliyorsanız çiziminizi yapıp çıktı alabilirsiniz. Bilmiyorsanız 3d yazıcılar için özel modellerin olduğu (Shapeways, Thingiverse) gibi sitelerden ücretli ya da ücretsiz modelleri indirip çıktınızı alabilirsiniz. Bu sitelerde dekorasyon, takı, kolye, anahtarlık, oyuncak, sanatsal ürünler, tabak – çanak ve akla gelmeyen bir çok kategori altında farklı modeller bulunmaktadır. Ayrıca 3D Scanner (tarayıcı) kullanarak istediğiniz bir objeyi yada kendi yüzünüzü klonlayabilirsiniz.

 

3D Tarayıcı Nedir?

3d tarayıcılar taranan bölgeyi 3 boyutlu model olarak sayısal değerlere dönüştürüp bilgisayara almanızı sağlar. Bu vesileyle taranan obje 3d yazıcılardan çıktı alınabilir. Ayrıca bu modeller film, oyun vb. platformlarda da kullanılabilmektedir. Ortalama 800 Euro’dan başlamaktadır.

 

3 Boyutlu Çizim Kalemleri

Konuyla ilgili olan bu ürünün tanıtımını da yapmakta fayda var. 3d yazıcıların çalışma mantığını anımsatan bu kalemler işi sizin bileğinize bırakıyor. Aniden donan sert plastik kullanan 3d kalemler, bilgisayara ve yazılıma ihtiyaç duymadan tamamen işi size bırakıyor.

Ülkemizdeki satış fiyatı 75 $

 

Yazıda kullanılan fotoğraflarla verilen fiyatlar farklıdır. Fotoğraflar temsilidir ve fiyatlar giriş seviye ürünlere aittir.

 

 



İlk yorumu siz yazın !..

  • Yorumunuz en az 30 karakter olmalıdır. (0)
Sitede Ara
  • Çiklet (Prenses) Balıklarındaki Ürkeklik ve Korkaklık
    Ben çok uzun süre sp, bp ile frenatus besledim hiç bir sorun yaşamadım. Çok uyumlulardı. Renk katıyor a...
  • Genel İşletme 1. Dönem Vize Soruları
    soru 3 yanlıs bence"...
  • CS 1.5 ve CS 1.6 İçin Sağlam Bir CFG (cengaver.cfg)
    bozuk bu cfg kullanmayın derim ...
  • Türkiye'de Hangi Burçtan Kaç Kişi Var?
    Akrep burcu olan var mı ben akrep burcu olarak hiç akrep burcu bulamıyorum....
  • Papağan Bakımı Banyo Yaptırma Yıkama
    pakistan pağına sirkeli su ile yıkanırmı...
  • Müzik Notaları İçin A4 Kağıda Porte Çıktısı Alma
    SEN NE KRAL ADAMSIN!! VALLA ÇOK SAĞOL...
  • GTA 5 Steam’da indirime girdi - En Ucuz GTA 5 Fiyatı
    ne yazim ilk yorum milk flen dediler geldim...