Dört Nokta Beş G - 4.5G Nedir - Hızı - Avantajları
4. Nesil Kablosuz İletişim Ağları
Dört nokta beş G’yi açıklamadan önce kullandığımız 3G’ye ve son teknoloji 5G’ye değinmekte fayda var. Şuan da ülkemizde kablosuz iletişim ağı olarak 3G şebekesi kullanılmaktadır. Bu ağın hızı eğer yoğunluk yoksa 20-25Mbps hıza ulaşabilmektedir ve ülkemizin bir çok noktasında kullanılabilmektedir.
5G ise dünya çapında 2020 yılında yaygın olarak kullanılması planlanan 1000Mbps hıza sahip kablosuz iletişim ağıdır.
5G’ye uygun alt yapıya sahip olması sebebiyle ülkemizde 4.5G ihalesi yapılmış, 4G ihalesi ise iptal edilmiştir. Yapılan bu ihale 5G’yi de kapsadığı için, 5G sistemi geldiğinde yeni bir ihaleye gerek kalmayacaktır.
4.5G’nin bağlantı hızı 300Mbps’ye ulaşabilen bir sistemdir ve hali hazırda kullandığımız mobil internetten 10 kat daha hızlıdır. 300Mbps ile saniyede 37.5MB veri transferi yapmak mümkün olabilecektir.
4.5G’nin Avantajları
Yaklaşık 150 ülkenin geçtiği bu iletişim ağı, mobil cihazların kullanım alışkanlıklarına büyük katkılar sağlayacak kapsama alanı ve yüksek hıza sahip internet hizmetinin temelini oluşturacaktır.
4.5G ile internette gezinirken ya da sosyal ağlarda vakit geçirirken fark edilebilir bir hız görülmeyebilir. Çünkü 3G kapsama alanındaysanız zaten bu küçük işlemler için yeteri kadar hıza sahipsinizdir. Ancak video izleme, müzik dinleme, program indirme ya da görüntülü görüşmelerinizde bu farkı net bir şekilde görebileceksiniz.
4.5G ile birlikte gelen VoLTE teknolojisi sayesinde sesli görüşmelerin kalitesinde artış ve çağrıların daha hızlı bağlanması gibi avantajları da beraberinde getirecektir.
Hepsinden daha önemlisi ise 4.5G ihalesinin ardından kapsama alanları genişletilerek tünellerde ve konvansiyonel tren hatlarında kesintiler yaşanmayacak ve hatta bu yüksek hızlı internetten yararlanmak mümkün olabilecektir.
4.5G Ne Zaman Kullanılabilecek?
İhale gereği aksaklık olmaması halinde 2016 yılının Nisan ayında hizmete açılması planlanmaktadır. Operatörlerin 2024 yılına kadar da ülkemiz nüfusunun %95’ine bu hizmeti ulaştırması gerekiyor.
Bu alt yapının kullanıma başlamasıyla 3G hizmet kapasitesi de artmış olacak ve bağlantı sorunlarının birçoğu ortadan kalkmış olacaktır.
4.5G Destekleyen Cihazlar
Son 2 yıl içinde üretilen birçok cihaz 4G uyumlu olarak pazarlanmaktadır. 4G uyumlu cihazlar 4.5G ile de sorunsuz çalışmaktadır. Cihazınızın kataloğundan ya da internetten bunu kolayca öğrenmeniz mümkün.
Sonuç
Kullanmış olduğumuz 3G iletişim ağı bize yetmiyor değil fakat 4.5G mobil internetimizi daha hızlı kullanmamızı sağlayacak. Paylaşım yaparken beklemeler ya da HD film izlerken yaşadığımız kesintiler, program indirirken indirme barının yüzdesini takip etmeler tarih olacağa benziyor.
Belki de evimizde kullandığımız kablolu interneti iptal ettirip cep telefonu internetimiz vasıtasıyla bilgisayar ve televizyonlarımızın internet erişimini sağlayabileceğiz.
Daha fazla hız daha çok kota tüketimi demek olsa da operatörlerin bunu fiyatı değiştirmeden kota artırımıyla çözüme kavuşturması da ihtimaller arasında.
Yeni teknoloji her zaman iyidir (:
1 yorum
Şuna bak, biz daha yeni geçiyoruz. Avrupa'da ne kadar önceden vardı :(
Yanıtla