Derin Denizlerdeki İlginç Balıklar
Derin deniz balıkları, 600 meterden 8.370m'ye kadar derinliği bulunan okyanus derinliklerinde yaşan türlerdir. Bu sınıf Osteichthyes olarak adlandırılır. Genel olarak büyük ağızları ve büyük gözlere sahiptirler. Bazı türler etrafa ışık saçar. Bu balıklar aşırı basınç, soğuk ve zifiri karanlığa adapte olmuş şekilde yaşamlarını sürdürürler. Günümüz teknolojisiyle hala inilemeyen yüksek basınç noktalarında keşfedilmemiş türler mevcuttur.
Derin deniz balıkları dünya üzerindeki en zor yaşam alanlarına sahip canlılardır. Bu sebeple bu türler bir yaşam uzmanıdır.
Aşağıda bu ilginç ve korkunç görünümlü türlerin bazılarını görebilirsiniz.
1. Zehirli Diş Balığı (Fangtooth veya Anoplogaster Cornuta) isimli bu balık okyanustaki en büyük dişlere sahip balık türlerindendir. Derin denizlerde yaşar.
2. Blobfish (Damla Balığı) türü tehlike altında olan bir tür. 30cm kadar büyüyebilen bir balık türüdür. İnsanlar tarafından nadiren görülebilir çünkü 900m derinliklerde yaşar. Bazı bölgelerde sürüklenerek geldiği için ağlara takılabiliyor.
3. Oranda (japon balığı) akvaryum balığı gözü ve ağzı hariç tüm kafasını kaplayan ilginç bir kafa yapısına sahiptir.
4. Endonezya'da Komodo Island bölgesinde yaşayan whitemargin stargazer lilyum balığı. Bir resif üzerinde yarı gömülü şekilde küçük balıkları avlamak üzere bekliyor.
5. Asya Davarbaşı Balığı (sheepshead wrasse), Labridae familyasından gelmektedir ve genellikle Çin, Kuzey Kore, Güney Kore, Niligata, Japonya'da bulunur. Wrass'lar tipik olarak jutting, kalın dudaklar ve 'alınlar' ve 'çene kemikleri' ile eşsiz bir çene yapısına sahiptir. Asya Davarbaşı balığı, oldukça utangaç bir balık türüdür. deniz hayvanlarını ve kabuklularla beslenir.
6. Bali, Endonezya'da görülen kurbağa balığı (frogfish), tropikal ve subtropikal okyanuslarda bulunur ve bir tür fener balığıdır. Yırtıcı hayvanlardan saklanmak veya avları için potansiyel bir yemek gibi görünmek için taklit ve kamuflaj kullanırlar. Pulsuzdurlar ve genellikle alışılmadık şekillere ve dokulara bürünebilirler. Kamuflaj konusunda ustadırlar.
7. Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda ve Kızıldeniz'de görülen bir balık türüdür. Görüntüde ki genç bir sarı kutu balığıdır. (Yellow Box Fish). Bu balık tıpkı bir kutu şeklindedir ve gençken daha parlaktır. Yaşlandıkça, mavi-gri renklere dönüşürler. Bilimsel adı Ostracion cubicus.
8. Tabut Balığı (Coffinfish), sırt yüzgecinden öne doğru uzanan şekilde sarkan kısa bir bioluminescent'lara sahiptir balık türüdür. Derin deniz balığıdır. Biyolüminesans, bazı canlı organizmanın gerçekleştirdiği kimyasal reaksiyonlar esnasında kimyasal enerjinin ışık enerjisine dönüştürülmesi ile ışık üretilmesi ve yayılması olgusuna verilen genel isimdir
9. Kauçuk top gibi okyanus tabanında sıçrayan bu balığın adı 'psychedelica'dır. Yeni keşfedilen bu balık, Endonezya'nın Ambon Adası'ndaki sularda görülür. Vücudunun her iki tarafında da bacaklara benzeyen yüzgeçleri vardır.
10. Tayvan'ın Ryokuto Adası'ndaki Kirpi balıkları geceleri şişmiş olarak görülür. Kirpi balığı dünyadaki en zehirli omurgalılardır. Balıkların doğal savunması hızla şişirmek, elastik mide sularını su ile doldurmak ve potansiyel yırtıcılara daha büyük görünmek için kabarık ve dikensi görüntüsüdür.
2 yorum
İlk fotodaki balık hakkaten efsane ya. İlginç ve korkunç ve ürkünç ve esrarengiz ve canavarvari bir balık. Hatta balık değil canavar.
Yanıtla
Biri kalkar der maymundan geldik biri der doğa ana. Şu canlılara bakın yahu. Daha keşfedilmemiş neler neler var. Bunlar nasıl rastlantı olabilir? Bu canlıları Yaratan kutreti görmemek körlüktür. Allah’ım ne büyüksün, ne yücesin. Her biri bir sanat eseri.
Yanıtla