Kabızlık bir çok hastalığa sebep olabilecek ciddi bir problemdir. Tuvalete çıkamama sorunu bir an önce çözülmez ise yeni hastalıklara hazır olmalısınız. Yanlış yaşam tarzı ve yanlış beslenme kabızlığın başlıca iki büyük nedenidir. Kronik kabızlık sorunu yaşayan insanlar bu rahatsızlığın farkında bile değildir. Haftada en az 3 kez bağırsak hareketi yaşamanız gerekiyor ki bu asgari düzeydir.
Kabızlık, şişkinliğe neden olur. Bağırsaklarda kalan dışkı günler geçtikçe daha da kurur ve kabızlık ortaya çıkar. Sürekli yaşanan kabızlık hastalıklara neden olur. En yaygın olan sorun Hemoroid (Basur, Mayasıl) hastalığıdır.
Kabızlıktan kurtulmak için bir çok doğal yöntem bulunmaktadır. Kendi evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz ev bu yöntemler bilim tarafından da desteklenmektedir.
Evde Kabızlıktan Kurtulma Yöntemleri
En Acil Şekilde Kabızlıktan Kurtulmak
Kabızlık için günlük hayatınızı olumlu yönde etkileyecek uzman tavsiyeleri bulunmaktadır. Bu günlük yaşam ve beslenme tavsiyeleri yaşam süresi boyunca dikkat edilmesi gereken konulardır ve süreklilik arz eder. Bunların yanında eğer acilen bir çare arıyorsanız alttaki konuyu inceleyebilirsiniz.
Kabızlıktan Acilen Kurtulmak İçin Ne Yapılır?
1. Daha Fazla İç
Düzenli olarak su içmek, kabızlıktan sizi korur. Bunun için vücudumuzu susuz bırakmamalıyız.
Neler içilebilir;
Su, ayran, sade maden suyu, katkısız doğal meyve suları. Sade maden suyu kabızlık için ilk tavsiye edilecek içecekler arasındadır.
Neler İçilmemeleri
Gazlı olan tüm içecekler, kafeinli içecekler
2. Daha Fazla Lifli Gıda Tüketin
Kabızlık için sürekli duyduğumuz lifli gıdalar konusuna ağırlık vermeniz gerekiyor. Çünkü lif alımı artan bağırsak hareketlerinin tutarlılığını artırır.
Kronik kabızlığı olan kişiler de bile lifli gıdalar işe yaramaktadır.
Diyet ekmek, kepekli ekmek, yulaf, kepek, arpa, fındık, fasulye, mercimek, bezelye, meyve ve sebzeler. Bu gıdalar suyu emer ve dışkıyı yumuşatır.
3. Daha Fazla Egzersiz
Egzersiz yapmak kabızlığa iyi gelir mi sorusuyla başlayalım.
Egzersizin kabızlık üzerindeki etkisi üzerine yapılan çalışmaların sonucu olumlu etkisi konusunda çelişkili sonuçlar vermiştir.
Bazı çalışmalar bağırsak hareketlerini etkilemediğini göstermiş olsa da bazı deneklerde de olumlu etkileri görülmüştür.
Yine de uzmanlar kabızlık sorunu yaşayan kişilere düzenli yürüyüş yapmanın olumlu etkileri olabileceğini vurgulamaktadır.
Egzersiz tüm vücuda faydalı olduğundan kabızlığa dolaylı da olsa olumlu fayda sağlayacaktır.
4. Kahve İçin, özellikle de kafeinli
Bazı insanlar için kahve tuvalete gitmek için dürtüyü artırabilir. Kahve sindirim kaslarını uyarıcı etkiye sahiptir.
Yapılan araştırmalara göre kafeinli kahvenin bir yemek kadar bağırsakları uyarıcı etkiye sahip olduğuna rastlanmıştır.
Kahve aynı zamanda bağırsak bakterilerinin dengesini de düzenler. Bu denge sayesinde kabızlığı önleyebilir.
Kahve kabızlık yapar mı?
Bu çalışmaların sonucu olarak lif içermesi, bağırsak bakterilerini dengelemesi ve bağırsakları uyarması sebebiyle kabızlığa iyi gelir.
5. Probiyotik Gıdalar ve Takviyeler
Probiyotikler kronik kabızlığı önleme konusunda etkilidir. Laktik asit ve yağ asitleri üreten probiyotikler kabızlık tedavisinde fayda sağlar. Bağırsak hareketlerini artırır. Dışkıyı yumuşatır ve boşaltımı rahat bir şekilde yapmayı sağlar.
Probiyotik Nedir ve Nelerde Bulunur?
Canlı mikroorganizma içeren besinlerdir. Bilinen en etkili probiyotik yoğurttur. İçerdiği yararlı bakteriler sayesinde, sindirim sistemini zararlı bakterilere karşı korur ve gerektiğinde onlarla mücadele eder.
Ayran: Yoğurt bazlı olduğu için, sindirim sistemindeki zararlı bakterilerin yok edilmesine ve yararlı bakterilerinde artmasına yardımcı olur.
Keçi sütü: Keçi sütünde bulunan bakteriler, vücuda enerji verirler ve bağışıklık sistemini güçlendirirler.
Kefir: İçerdiği probiyotik mikroorganizmalar ile, sindirim sorunlarının daha hızlı çözülmesini sağlar.
Peynir: İçerisinde bağışıklık sistemini güçlendiren mikroorganizmalar vardır.
Bitter çikolata: Bir parça bitter çikolata, tüketeceğiniz süt ürünlerinden 2 kat daha fazla probiyotik içerir.
Turşu: Yine içerisinde sindirim sistemi için yararlı bakteriler vardır.
Kombu çayı: Bu çay, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bizim kültürümüzde çok bilinmese de vücuda enerji verir ve rahatlama sağlar.
Probiyotik içeren diğer gıdalar
Nar ekşisi, sirke, şalgam, boza, pastörize edilmemiş zeytin, süzme peynir, dhokla, dosa, ıdli, kim chi, miso, natto…
6. Düşük Karbonhidrat Diyeti
Yaşadığınız kabızlık İrritabıl Bağırsak Sendromu (IBS) belirtisi olabilir. Düşük karbonhidrat diyeti IBS tedavisinde etkilidir.
7. Erik - Kuru Kayısı ve Hoşaf
Erik, erik suyu doğal bir şekilde bağırsak hareketlendirini hızlandırıcı etkiye sahiptir.Erik doğal laksatif sorbitol içerir. Bu kabızlığı tedavi edici etken maddedir.
Günlük 2 öğün 6-7 adet orta boy erik (50gr) civarı tüketebilirsiniz. Doğal etkili ve kolay bir çözümdür.
8. Süt Ürünleri Tüketin
Süt bazı hastalarda kabızlık etkisi yapabilir. Hastalıklar kişiden kişiye değişiklik gösterir, bir kişiye fayda sağlayan bir ilaç başkasında etkisiz kalabilir. Gıdalarda öyledir. Süt içmek sizi kabız etmiyorsa devam etmelisiniz.
Kabızlık için başka neler yapılabilir
Kabızlık yaşam şeklinizle alakalı veya bir hastalıkla ilgili de olabilir. Stres, gerginlik, depresyon da bir kabızlık sebebidir. Tüm bu etkenlere karşı alacağınız önlemler sonrasında da eğer kabızlığınız geçmiyorsa;
Mutlaka uzman bir hekime başvurunuz.
Geçmiş olsun.
Sağlıklı günler...
>Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318694.php
İlk yorumu siz yazın !..