VPN mi Proxy mi, Sizin İçin En İyisi Hangisi?

VPN mi Proxy mi, Sizin İçin En İyisi Hangisi?

İnternet bireysel kullanıma açık olduğu dönemden beri kullanıcıların en özgür olduğu ortamların başında geliyor. Biliyorsunuz başlangıçta sadece resmi kurumların haberleşebilmeleri için tasarlanan internet 90’lı yıllarda bireysel kullanıcılara ve haliyle evlere şimdilerde ise cebimize girmiş durumda. Türkiye’de özellikle ADSL’in yaygınlaşması ile ivme kazanan internet kullanıcı sayısı, 3G ve 4.5G ile birlikte oldukça üst seviyeye gelmiş durumda. Kullanıcıların birçoğu internete VPN yardımıyla giriyorlar. Ancak aralarında Proxy kullananlar da azımsanmayacak kadar fazla. VPN mi yoksa Proxy mi sorusu için okuyabileceğiniz bazı kaynakları araştırdık, bu makaleyi oluşturmak için yararlandığımız kaynak: https://tr.wizcase.com/blog/vpn-nedir-baslangic-kilavuzu/

Üstelik akıllı telefonlar ve genç nüfus yoğunluğu sebebiyle Türkiye nüfusa göre internet kullanım oranı en yüksek ülkeler arasında. Üstelik bu kullanımlar genelde sosyal medya ve video uygulamaları servisleri üzerine yapılıyor.

vpn proxy

Genelde yurtdışı merkezli sosyal medya ve video içerik servisleri telif haklarından ya da devletin düzenlemelerinden dolayı engellenebiliyor. Örneğin yurtdışında Netflix uzun süre Türkiye’de (https://seyler.eksisozluk.com/netflix-turkiyede-izleyebileceginiz-en-iyi-dizi-film-ve-belgeseller) açılana kadar kullanıcılar farklı yöntemlerle erişmeye çalışmıştı. Nitekim geçtiğimiz yıllarda kullanıcılar Netflix’e VPN ya da Proxy kullanarak erişmişti. Şuan yine benzer şekilde Amazon Prime Video servisine Türkiye’den erişmek isteyen video izlemek isteyen kullanıcılar benzer yöntemlere başvuruyor. Çünkü Amazon Prime Video servisi sadece teliften dolayı belirli ülkelerde kullanıma açık, servise erişmek isteyen kullanıcılar servisin açık olduğu ülkelerden bağlanıyormuş gibi internete çıkış yapıyorlar.

Bunun yöntemi ise yukarıda bahsettiğimiz gibi VPN kullanmak. Ya da Proxy ile ayarlar yapmak. Bu iki yöntemin de farklı avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Az sonra aşağıda size bunların ne işe yaradığını ve hangisinin en iyi seçim olduğundan bahsedeceğiz. Bunun için VPN nedir nasıl kullanılır ne işe yarar Proxy ile arasındaki farklar nelerdir gibi çok duyduğunuz kulağınızın aşina olduğu ancak bir türlü okumaya fırsatınız olmayan teknik ve teknik olmayan konuları sizlerle paylaşmayı hedefliyoruz.

VPN, Virtual Private Network ifadesinin kısaltmasıdır ve Sanal Özel Ağ anlamına gelir. VPN görev olarak başka bir IP üzerinden internetle bağlantı kurmayı sağlar. Yani ziyaret etmek istediğiniz web sitelerine ve

mobil uygulamalara girerken farklı bir coğrafyadan ve kişisel IP adresinizden farklı erişmek isterseniz VPN kullanabilirsiniz.

VPN hizmeti veren servis ve uygulamalar genelde bu hizmetlerini süreli ücretsiz yani demo olarak sağlar. Sonrasında sizden bir miktar ücret isteyebilir. VPN kullanım amaçları arasında kurumsal (http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/vpn-kullaniyorsaniz-bir-kere-dusunun-iste-buyuk-tehlike-40650315) işler ve işyerinizdeki, okuldaki ağa doğrudan bağlanmak, internetten torrent, video ve dosyalar indirmek ve güvenlik kişisel gizliliği korumak olabilir. Güvenlik konusunda VPN’ler internette alışveriş halindeki verileri şifreler böylece bankacılık işlemleri ve diğer hesaplara bağlanırken girdiğiniz veriler kötü niyetli 3. şahısların kullanımına geçilmesi önlenmiş olur.

Peki diğer alternative olarak ortaya çıkan Proxy’e bakalım. Proxy kelimesinin Türkçe anlamı vekil sunucudur. Bu vekil sunucu, internete erişim esnasında kullanılır. İnternete girmek isteyen kullanıcı bir ağa erişmek istediğinde Proxy kullanırsa doğrudan erişim sağlamaz ve vekil sunucuya bağlanır. Kullanıcı Proxy’ye girmek istediği sayfayı söyledikten sonra, Proxy o sayfaya bağlanır ve sayfanın içeriğini çeker, içeriği aldıktan sonra da kullanıcının tarayıcısına sayfayı gönderir. Bu anlamda Proxy için, internet kullanıcılarının istedikleri sitelere uygulamalara erişmelerini sağlayan bir aracı yani Türkçe karşılığı gibi vekil sunucu diyebiliriz.

İnternet kullanıcıları, Proxy aracılığı ile yasaklanan sitelere ve servislere erişim sağlayabilir. Proxy kullanmanın tek sebebi engellenmiş ve yasaklanan sitelere girmek değildir. IP adresinin öğrenilmesinin istenmediği durumlarda ve belli bir adrese çok fazla istek gönderecek teknik program ve yazılımların çalıştığı ortamlarda da Proxy kullanılabilir. Proxy’nin gizlilik sağlama özelliği dışında farklı avantajları da var; hız ve güvenlik, bu teknolojinin sunduğu kolaylıklardan bir kaçı. Bu sebeple Proxy genellikle şirketler, büyük ağlar ve internet servis sağlayıcıları (ISS) tarafından kullanılmaktadır.

Tüm tarayıcılar Proxy ayarlarına sahiptir. Bunun dışında her tarayıcının Proxy ayarlarının değiştirilme koşulları da birbirinden farklıdır. Proxy ayarları değiştirmek için öncelikle Proxy adreslerine ihtiyaç duyulur. İşte tam burada VPN mi Proxy’mi sorusu akıllara tekrar gelmektedir. Proxy kullanmak için ilgili adresleri ve şifreleri internetten edinmeniz gerekiyor. Her ülke için bu adres ve şifreler farklı olmakla birlikte ücretsiz olarak bulduklarınızın adres ve şifreleri çok sık değiştiğinden bağlantınız sürekli kopacak ve can sıkıcı bir hale gelecektir.

Bu noktada VPN kullanmak Proxy’den daha pratik stabil ve devamlıdır. VPN kullanırsanız Proxy’nin yaratacağı olumsuzluklarla karşılaşma ihtimaliniz ortadan kalkar ve eşsiz bir internet gezinti deneyimi yaşayabilirsiniz.



Etiketler: VPN Proxy

İlk yorumu siz yazın !..

  • Yorumunuz en az 30 karakter olmalıdır. (0)
Sitede Ara
  • Açıköğretim Aöf Dönem Ücretleri 2024 - 2025 Güncel Öğretim Giderleri Tablosu
    Okumuyorum ve kayıt yenilemiyorum. Nokta....
  • Islets Oyunu Türkçe Yama (Epic ve Steam)
    Rar şifresi nedir? şifreyi belirymemişsiniz...
  • ECA Kombi Aşırı Isınma Arızası Arıza Kodu 6 Nedir Nasıl Çözülür - Pompa Çalışmıyor Olabilir Mi?
    bu hata kodu çıkıyordu kombimizde tarif ettiğiniz şekilde pompayı harekete geçirdik ve sorun çözüldü si...
  • Çiklet (Prenses) Balıklarındaki Ürkeklik ve Korkaklık
    Ben çok uzun süre sp, bp ile frenatus besledim hiç bir sorun yaşamadım. Çok uyumlulardı. Renk katıyor a...
  • Genel İşletme 1. Dönem Vize Soruları
    soru 3 yanlıs bence"...
  • CS 1.5 ve CS 1.6 İçin Sağlam Bir CFG (cengaver.cfg)
    bozuk bu cfg kullanmayın derim ...
  • Türkiye'de Hangi Burçtan Kaç Kişi Var?
    Akrep burcu olan var mı ben akrep burcu olarak hiç akrep burcu bulamıyorum....