Triküspit kapak adından da anlaşılacağı gibi 3 yaprakçıklı bir kapaktır ve düşük basınçlı odacıklar arasında bulunduğu için kolay tahrip olmaz. Triküspid yetmezliği sağ ventrikülün genişlediği durumlarda veya organik kapak hastalık ve dejenerasyonlarında ortaya çıkar.
Triküspid yetmezliği sebepleri şunlar olabilir:
Triküspid yetmezliği; fiziksel muayene ile teşhis edilebilir. Doktor Triküspid yetmezliği durumunda kalbi dinlerken hırıltı duyacaktır. Doktora Triküspid yetmezliği şüphesi oluşturacak diğer durumlar ise; nabzın düzensiz atması ve boyunda kalbin hızlı ve anormal atmasıdır.
Triküspid kapak hastalıkları fiziksel muayene sonrası yapılacak şu testlerle net olarak teşhis edilebilir:
Fonksiyonel trikuspit yetmezliğinde ise sol kalbe ait bozukluklar veya pulmoner kapak hastalıkları ile primer veya sekonder pulmoner hipertansiyon gibi sağ ventrikülde dilatasyona neden olan etkenler rol oynar. Fizyopatoloji
Trikuspit yetmezliği
↓
sağ ventrikül ve sağ atriyum volüm yüklenmesi
↓
sağ atriyal ve ventriküler genişleme
↓
venöz basınç artışı
↓
juguler venöz distansiyon, hepatomegali, ödem
Ebstein anomalisi olanlarda Triküspid kapak apekse doğru yer değiştirdiğinden sağ atriyum çok geniş olabilir ve bu nedenle yetmezlik akımı ile sağ atriyumda basınç artışı az olacağından juguler V dalgaları belirgin olmayabilir.
Laboratuvar (EKG )
Röntgen
Primer Triküspid yetmezliğinde sağ atriyal genişleme, sağ ventriküler genişleme, vena cava superior ve sağ innominate vende belirginleşme ve akciğer alanlarının normal görünümü karakteristik iken, sekonder Triküspid yetmezliğinde pulmoner arter genişlemesi, kalbin sol boşluklarının genişlemesi ve akciğer konjesyonuna ait bulgular veya akciğer hastalığına ait bulgular mevcuttur.
EKO
Sağ ventrikül ve sağ atriyum genişlemesi ile septumda paradoks hareket bulgularının yanısıra, trikuspit yetmezliğinin renkli akım Doppler ile derecelenmesi, sağ ventrikül sistolik basıncının ölçülmesi ile ve kapak yapısının değerlendirilmesini sağlar. Böylece hem tanı, hem de etiyoloji ve seçilecek tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde rakipsiz bir tanısal değer taşır.
Triküspid yetmezliği durumunda herhangi bir belirti gözlemlenmiyorsa, tedaviye de gerek kalmamaktadır. Ancak hastada belirtiler varsa mutlaka bir Kalp doktoruna gidilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır.
Doktor öncellikle hastalığın ilerleyip ilerlemediğinden emin olmak için kalbi düzenli olarak izlenmesini önerecektir. Şiddetli belirtileri olan kişilerin tedaviye ihtiyacı olacaktır. Hasta üzerinde uygulanacak tedavi büyük ölçüde bu durumun asıl nedenine ve altta yatan hastalığa bağlı olacaktır.
Kalbin düzenli olarak izlenmesinin dışında eğer hastanın kalp atışı düzensizse, doktor bazı ilaçlar da yazacaktır. Aynı zamanda kalp yetmezliği olan hastalar için de özel ilaçlar bulunmaktadır. Vücutta oluşabilecek şişlikler vücutta birikmiş fazla sıvının atılmasına yardımcı olan idrar sökücülerle tedavi edilebilir. Eğer kişide yüksek tansiyon gibi bir problem varsa, tansiyon ilaçları da verilebilir.
Bazı kişilerde Triküspid kapağının onarılması için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.
Bazı hastalıkların tedavisi Triküspid yetmezliğini iyileştirebilir:
Akciğerlerdeki yüksek kan basıncı (tansiyon)
Kalp sağ alt odacığın şişmesi
Hastada kalp ritminin hızlı olması durumunda katater cihazı da kullanılmaktadır. Doktor, uçlarında elektrot olan kateterleri damarlar içerisinden geçirir. Isı, soğuk ya da radyofrekans enerjisi daha sonra aritmiye neden olan bu yol boyunca elektrik şoku oluşturur.
Triküspid yetmezliği hastaları; bol bol taze meyve ve sebze gibi kalp dostu besinlerle beslenmelidir. Kalp hastalarının doymuş ve trans yağlardan, şeker, tuz ve rafine besinlerden kaçınması gerektiği tavsiye edilmektedir.
Kalp sağlığının devamı için egzersiz şarttır. Kalp hastalığı olan kişiler doktora gidip uygun egzersiz düzeni hakkında bilgi edilmelidir. Hastanın yapacağı egzersiz yoğunluğu ve tipi; hastalığının durumuna bağlıdır.
4 yorum
Merhaba Melis ve emin aynı sorun bizde de var Nasıl bir süreçten geçtiniz merak ediyoruz bilgi verirseniz çok sevinirim.
Yanıtla
Emin benim de sizinle aynı sorunum var nolcak merak içindeyiz Siz büyük ihtimalle doğumu gerçekleştirmişsinizdir Ne gibi bi süreç bizi bekliyor acaba 28 haftalık hamileyim
Yanıtla
merhaba benim 15 yaşında bir oğlum var 6 yaşından beri kalbinde sıkışma ve ağrısı var ayrıca gözleri kararıyor ,yüzü solgunlaşıyor ve soğuk terliyor defalarca doktora gittik çocuk doktorları kardiolojiye göndermedi sadece bir doktor yüzeysel muayene ile kalp romatizması dedi ve ilaç yazdı bu sene tekrar çocuk kardioloğuna götürdüm çokheyecanlı göremiyorum daha sonra yine gelin dedi sıra almaya çalışıyorum bulamıyorum özel hastaneye gidemiyorum bana yardımcı olurmusunuz hareket etsede etmesede bazen yatarken bile göğüs ağrısı oluyor solunumda güçlük çekiyor ,güvercin göğsü sorunuda var ne yapabilirim teşekkürler
Yanıtla
merhaba ben 20+3 gunluk hamileyim 2.hamileliğim,bütün testlerimi yaptırdım bir problem çıkmadı fakat 19+6 haftalıkken yaptırdığım ayrıntılı usg de bebekte kalpte triküspit yetmezlik görüldü heryerden araştırıyorum fakat doğru bir bilgiye ulaşamadım sorum şuki;çok büyük bir problemmi?anne karnında bebeğe müdahele sözkonusumudur?daha küçük olduğundan ilerde kendiliğinden düzelme ihtimali varmıdır?bende panikatak var daha önce tedavisini gördüm hamilelikte hiç ilaç kullanmadım birde hipotiroid var onun için ilaç kullanıyorum tek.devamlı kontollerime gidiyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler...
Yanıtla