Açıköğretim fakültesinde son zamanlarda en çok merak edilen konulardan birisi de formasyon. Bu konuda açıköğretim ayrıntılı bir açıklama yapmadığı için herkesin aklında onlarca soru işareti vardı. Son olarak resmi sitede yayınlanan bir haberi paylaşmak istiyorum. Umarım formasyonla ilgili bölümleri tercih eden arkadaşlarımıza yardımcı olacak bir yazı olur.
Açıköğretim Fakültesi’nde, 2009-2010 öğretim yılında açılacak olan Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji ve Felsefe bölümlerinden mezun olarak formasyon alanlar öğretmen olabilecek.
Açıköğretim Fakültesi bünyesinde 2009-2010 öğretim yılında açılacak olan Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji ve Felsefe bölümlerinden mezun olarak formasyon alan öğrenciler, öğretmen olmaya hak kazanacak.
Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür, “Bir insan kendini Türk Dili ve Edebiyatı’nda geliştirmek istiyorsa ve bunun sonucunda gerekli koşulları sağlamışsa tabii ki öğretmen olacaktır. Öğretmen olmanın koşulları bellidir. Öğrenci mezun olacak, formasyon alacak, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda başarılı olacak ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın açacağı kadrolara müracaat edecek. Bunların tamamı Açıköğretim Fakültesi mezunları için de geçerlidir. Bunun koşullarını biz değil, Milli Eğitim Bakanlığı belirliyor” dedi. Prof. Dr. Özgür, yaşam boyu eğitim anlamında, bireylerin kendilerini geliştirmeleri, bilgilerini artırmaları ve yaşamlarını zenginleştirmelerini hedeflediklerini kaydederek, “Kendini geliştirmek isteyen herkesin yerleştiği birer program sunmak istiyoruz” dedi.
“Eğitim anlamında her şey denk”
Açıköğretim ile örgün programlar arasında eğitim anlamında hiçbir fark olmadığının altını çizen Özgür, “Bizim denklik kaygımız yok. Kendimize eğitim ve öğretim anlamında çok güveniyoruz. Bugün, Türkiye’de üniversiteden mezun olan hiçbir bireyin kariyer planlamasını üniversiteler yapmaz. Zaten kontenjanlar da Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre belirlenmiyor. Binlerce insan üniversite kapılarında bekliyor. Biz bekleyenlere yeni seçenekler sunarak hayata kazandırmaya çalışıyoruz” dedi. Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür, ulusal basında çıkan eleştirilerin bilinçsizce ve bilgisizce yapıldığına dikkat çekerek, amaçlarının nitelikli eğitim vermek olduğunu sözlerine ekledi.
Meltem Türkeri
6 yorum
Eyitim acığı orgunu diye farklılıklara bölmeyin önemli olan eyitim görenin kendisini geliştirmesi hangi alanda okorsa okusun o alanda uzman olmuşsa acıktan iyi derecede bitirmişse formasyon artı kpssdende iyi derecede bitirmişse öğretmenlik ve kadro tabiki onun hakkı olacak o konuda hocayi destekliyorum bazılarının dediğine göre ya adamlar universite sınavında şu puanı almişlar zorla iyi bir universiteye yerleşmşler bu haksızlık değilmi hayır kim kendi alanına uzmanlaşmişsa acıkta olsa butun haklar onundur eyitim sadece kampuse gitip hocanın ağzına bakarak öğrenmek değildir eyitim iyi bir universite kazanıp bunu kendine nişan yapmakta değildir eyitim hakıylan calışıp öğrenmektir lutfen aöf öğrancilerine karcı bıraz insaflı davranın
Yanıtla
hocaya bak ya... eğitim anlamında kendine çok güveniyorlarmış. bi defa formsyon dediğiniz uygulamalı derslerden oluşuyor.. öğrenci pratik yapmadan bir iki kitap okumakla normal bir tezsiz yüksek lisans öğrencisi haline gelebiliyorsa öğrencilerinize acırım ben. 1. 5 yl formasyon alacağız diye orda burda süründük. yok alestir. yok mülakattır. karda kışta gezmediğimiz şehir kalmadı. siz şimdi havadan formasyon veriyorsunuz. hakkımı helal etmiyorum. ne demek ya çalışsınlar adam gibi alesi kazansınlar. ne bu önüne gelen öğretmen oluyor. hayır atansak içimiz yanmayacak. bol bol mezun vermekten başka bi şe yaramıyor sisteminiz... kınıyorum.
Yanıtla
@ banu:evet alınıyo
Yanıtla
meraba ben tarih mezunuyum formasyon almak istiyorum acaba açıköğretim okuyarak alınıyormu formasyon.
Yanıtla
yani aöf liler okurken formasyon alamayacak bitirdikten sonra alacak öyle mi?
Yanıtla
aöf bölümleri için teşekkürler. benim oturdugum yerde fakulte yoktu. aöf çok işime yarayacak
Yanıtla