KAYMAKAM ADAYLIĞI İLE İLGİLİ MEVZUAT
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu
1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu (19.06.1930 tarihli ve 1524 sayılı Resmi Gazete)
Kaymakam Adayları Yönetmeliği (23.03.1994 tarihli ve 21883 sayılı Resmi Gazete)
Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik (03.05.2002 tarihli ve 24744 sayılı Resmi Gazete)
SINAVLARA MÜRACAAT KOŞULLARI
KAYMAKAMLIK SINAV TARİHLERİ
Kaymakam Adaylığı kadrolarındaki boşalmalar, fakültelerin mezun verme dönemleri, KPSS sınavlarının yapıldığı tarih de göz önünde bulundurularak Bakanlıkça kararlaştırılır.
KAYMAKAMLIK DUYURULAR
Sınav duyuruları, Bakanlık tarafından Resmi Gazetede ve tirajı yüksek ilk beş gazetenin ikisinde yayınlanmaktadır. Sınav ilanları 81 İl Valiliğine (Valilikler kanalıyla Kaymakamlıklara), Üniversitelerin ilgili Fakülte Dekanlıklarına gönderilmekte, ayrıca Bakanlığımızın internet adresinden (www.icisleri.gov.tr.) duyurulmaktadır.
KAYMAKAMLIK SIKÇA SORULAN KONULAR
• Kurumlararası sınavsız naklen atama yapılmamakta olup, halen kamu görevinde bulunanların da Bakanlıkça yapılan Kaymakam Adaylığı yazılı ve sözlü sınavlarını kazanmaları gerekmektedir.
• Kaymakam Adaylığı sınavlarını kazanmış olsalar dahi, halen bir kamu kuruluşunda çalışanlar ile daha önce çalışmış olanlardan kamu görevleri sırasında disiplin cezası alanlar veya görevleri süresince iyi derecede sicil almamış olanların atamaları yapılmamaktadır.
• Sınavlara giriş sayısı konusunda bir sınırlama bulunmamaktadır. Yaş sınırı aşılmamak koşuluyla açılan sınavların tamamına girilebilmektedir.
• Halen bir kamu hizmeti görevinde bulunanlar da yukarıda müracaat için öngörülen tüm şartları taşımaları gerekmektedir.
• Anadolu Üniversitesinin “İktisat Fakültesi” bünyesindeki Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (Açıköğretim), İktisat (Açıköğretim), Kamu Yönetimi (Açıköğretim), Maliye (Açıköğretim) bölümleri ile “İşletme Fakültesi” bünyesindeki İşletme (Açıköğretim) bölümü mezunlarının müracaatları kabul edilmektedir.
• Kaymakam Adaylığı yazılı sınavlarında adayların yabancı dil bilgilerinin de tespiti yapılabilmektedir. Bunun kararlaştırılması halinde durum sınav ilanlarında belirtilmektedir.
• Yazılı sınavlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine (ÖSYM) veya bu hizmeti verebilecek diğer kamu kuruluşlarına yaptırılmaktadır.
KAYMAKAMLIK YAZILI VE SÖZLÜ SINAV KONULARI
Sınav konuları Anayasa, İdare Hukuku, Ekonomi, Türkiye’nin İdari Yapısı, Türkiye’nin Ekonomik Yapısı ve Sorunları, Türkiye’de Mahalli İdareler, İnkilap Tarihi ve Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları alanında Yapılan Düzenlemeler gibi konulardan seçilmektedir. Sözlü sınavlarda adayın bilgisi yanında fiziki ve sözlü temsil yeteneği, kavrama ve yorumlama becerisi, ikna gücü gibi özellikleri de ölçülmektedir.
24 yorum
10. sınıf öğrencisiyim kaymakam olmak istiyorum fakat yabancı dillerle aram pek iyi sayılmaz ve birçok yerde kaymakam olmak için yabancı dilin zorunlu olduğunu okudum bir de 1 yıllık yurt dışı stajı var tabii. Sorum bu noktadan olacak kaymakam olmak için bunlar gerçekten şart mı ? Yani mutlaka ingilizce bilmemiz gerekir mi , bilmesek ve yurt dışı stajını yapmazsak kaymakam olamazmıyız ?
Yanıtla
kaymakam olabilmek için illa yurtdışında eğitim almak zorunlumu
Yanıtla
@ SELİN:
kpss ye giriceksin önce yüksek alda sen yolun uzun
Yanıtla
@ SELİN:
kpss ye girip yüksek almalısın bu durumda kaymakamlık sınavlarına başvuru yapma hakkı kazanıyorsun o sınavdanda yüksek alıp mülakatlara kalıyosun e onuda geçersen oluyosun zaten :D
Yanıtla
@ cicek: kamuyönetimi
Yanıtla
ben açıköğretim iktisat 4. sınıfta okuyorum.Eğer bu sene okulu bitirebilirsem.kaymakamlığa başvurabilir miyim?başvuru şartları neler ve ne yapmam gerekiyor?bilgisi olan varsa paylaşsın lütfen...
Yanıtla
2 yıllık mezunları kaymakam olamazlar. Kaymakam olabilmek için İşletme İktisat veya İktisadi ve İdari bilimler fakültesinden mezun olmak şartı aranır. Yabancı dil şart değildir.
Yanıtla
ii günler bn polis okulunda okuyorum bir sorum olacak. Kaymakamlık için belli bir yıl çalışma şartımız var mı ?
Yanıtla
2 yıllık lar yapamıyor mu
Yanıtla
merhaba bn bi meslek yüksek okulunda.. muhasebe okuyorum.. kaymakam olabilmek için dgs ile hangi bölüme geçiş yapmam gerekiyor .. ve kaç sene okumam gerekiyor. lütfen beni. bilgilendirirseniz çok teşekkür ederim..
Yanıtla
kaymakam olmak için askerlikten muaf olanlar başlvurabilirmi 4 yıllık üniverteyi yurtdışındamı bitirmesi lazım
Yanıtla
@ nuray:
evet en azında ingilizceyi bilmen lazım sevgili dostum
Yanıtla
kaymakam olabilmek için askerlik şartı nedir. ? Askerliği sağlık sorunları nedeniyle (muaf olan) yapmamış biri kaymakam olabilir mi? Bilgisi olan varsa lütfen cevap versin...
Yanıtla
kaymakam olmak için yabancı dile ihtiyaç var mı
Yanıtla
arkadaşlar küçük arkadaşalarımzın hevesini kırmayın bende o yaşlarda istiyordum şuan hedefe çok yakınım pes etmemek lazım
Yanıtla
ben kaymakam olmak ıstıyorum fakat turk dılı edebıyatı okuyorum sınav veya yatay gecıs dısında baska bı secenek yokmu ?
Yanıtla
@ BETÜL: sevgili betül betül boşver kymak am olupda napcan sanki benim başıma bi işe mi yarıycan seninkisi koltuk sevdası...ama illede olacağım olacağım sana inat olacağım diyorsan gelsana 3veya 4 soru sorayım...1)kaymakam sözcüğünün manası nedir 2)her birey kendini yönetse bu ülkede yöneticilere ihtiyaç olur muydu? 3)siyasetle en ufak ilginvar mı ve 3kişik bir gurupda lider olabilir misim?
Yanıtla
ben lise öğrencisiyim kaymakam olmak istiyorum kimse bana yakıştırmıyor ısrarla ben kaymakam olucam ne yap*malıyım
Yanıtla
aferin mehmet iyi çalış kaymakam ol
Yanıtla
@ mehmet: sen sınıf başkanı ol mehmet zuhahaha :D:D:D
Yanıtla
kaymakam olacam ama daha 7.sınıf öğrencisiyim
Yanıtla
ben kaymakamlık okuyacam
Yanıtla
merhaba.. bu konuyla ılgılı bılgım sınırlı olsa dahi yukarda yazmıs be arkadasım sen yerel yonetım okumusun bunu dıkey gecısle 4 e cıkarman gerekıo yanı yukarda ole yazıo :9 he bıde sozlu mulakat dıo dedıne gorede anlama bcerısınden bahsedıo :)
Yanıtla
ben selçuk üni yerel yonetmler 2 yıllık okuyorum kaymakamlık sınawına grmek istiyorum ne yapmam lazım lütfen yardımcı olun....
Yanıtla
Yorum Yaz