En basit haliyle veri yolu (Bus), anakartın bir parçasını diğerine bağlayan devredir. Bus, bir veriyolunun bir seferde ne kadar fazla veri tutabildiğine, bilginin daha hızlı hareket etmesine izin verir. Veriyolunun hızı, megahertz (MHz) cinsinden ölçülür, aynı anda veri yolu boyunca ne kadar veri taşıyabileceğine işaret eder.
Veri yolu hızı genellikle CPU'yu kuzey köprüsüne bağlayan ön veri yolunun (FSB) hızını ifade eder. FSB hızları 66 MHz ila 800 MHz arasında değişebilir. CPU, kuzey köprüsüne rağmen bellek denetleyicisine ulaştığından, FSB hızı bilgisayarın performansını önemli ölçüde etkileyebilir.
İşte bir anakartta bulunan diğer veri yollarından (bus) bazıları:
Bir bilgisayarın veri yolu hızı (Bus Speed) ne kadar hızlı olursa o kadar hızlı çalışır, yani veriler bir noktadan diğerine daha hızlı ulaşır. Yavaş bir İşlemci (CPU) ve yonga seti (Chipset) hızlı bir veriyolu hızı (Bus Speed) sağlayamaz.
Bus olarak tanımlanan veriyolları bir parçaları bir birine bağlar. Şekil (Anakart Veri Yolu Bağlantıları Şeması)
Bir diğer örnekle;
Bilgisayarınızın RAM'ini bir İstanbul, İşlemciyi de (CPU) Ankara olarak düşünün. Onların arasında geniş bir yol var (Ön Yüz Veri Yolu). Hesaplama yaparken, grafik geliştirirken (sizin ve yazılımlarınızın isteyebileceği herşey) Veri Yolu Hızı bu talepleri karşılamak için verileri hızlı şekilde aktarır.
İpucu! hangi sistemi seçerseniz seçin, bileşenlerin birlikte çalışmasını sağlayın. Örneğin, bir ortam bilgisayarı oluşturuyorsanız, yüksek tanımlı videoyu idare eden 1333 MHz veri yolu hızı mükemmel olacaktır, yalnız CPU'nun bu işlem için uygun olduğundan emin olun.
2 yorum
"İpucu! hangi sistemi seçerseniz seçin, bileşenlerin birlikte çalışmasını sağlayın."Bu söz her şeyi açıklıyor
Yanıtla
İyi bir bilgi olmuş teşekkürler!
Yanıtla