Canlı doğuran balıklar ülkemize gelen ve bilinen adlarıyla Lepistes, Molly, Velifera, Kılıçkuyruk, Platy, Gambussia dır. Diğer türler ülkemize getirilmemiştir. Bu balıklara canlı doğuran isminin takılmasının nedeni yumurtaların anne karnında gelişip çatlamasından ve annenin karnından yavruların canlı çıkmasından dolayıdır.
Bir kere döl almış dişi 3-4 kez erkeksiz yavru verebilir. Bu tür balıklar kendi yavrularını yerler o yüzden özel yavrulatma kafesleri yapmak yerinde olacaktır.
Canlı doğuranlar 10-130 arası yavru verebilirler. Yavrular doğduktan sonra ufalanmış yemle rahatlıkla büyütülebilirler. Ayrıca damızlıklara canlı yem vermek üreme kondisyonlarını çok yüksek tutacaktır.
Lepistes Balıkları Hakkında Ayrıntılı Bilgi
Bu balık gerek görünümü gerek maliyeti gerekse hemen buluna bildigi için çogu kişi tarafından beslenmektedir . Akvaristler tarafından tercih edilme amaçlarından biride çok kolay ve çok fazla yavru alımıdır. Her ortama ayak uydurabilen küçük ve sempatik balıklardır.
Lepistes akvaryumlarının ısı değeri ortalama 24-28 derecede olarak ayarlanmalıdır. Düşük ısıyı tolere edebilmesine rağmen gelişimi durur. Suyun berraklığı önemlidir.
Üreme dönemleri hariç akvaryum içinde kolay kolay kavgalarına rastlanmaz.
Günde 2-3 kez yem verilmesi uygundur.
Balıgın üremesi
Bu balıgın üremesi için akvaryum içinde erkek sayısı çok olur ve dişi sayısı az olursa bu erkekler dişiyi sürekli kovalarlar eşleşmek için burda balıgı hırpalıya bilirler bu yüzden erkek saının az olması lazım yani erkek sayısı dişininkinin 1/4 oranında olmalıdır bu sayede erkekler diger dişilerlede ugraşır sürekli kovalanan dişi dinlenmek için fırsat ve zamn bulur bu balıklarde eşleşme yumurtlamadan önce olur dişi ve erkek eşleşir bu eşleşmeden sonra dişi balık erkek ihtiyacı duymadan başka bir akvaryumda yavrulya bilir balıgın yavrulama zamanı geldinmi balıgın karnı iyice şişer ve balık yavrular. balıgın yavruluk içine deyilde akvaryum içine yavrulayıp kendiliginden üremesini istiyosarsanız akvaryum içinde bolca bitki ile bitkilendirin küçük balıkların arasına girebilecegi bitkilerden seçin çünkü bu balıklar yavrularını yerler bu yüzden yavrular dogar dogmak saklanacak yer ararlar bol bitki ile dekore edilmiş akvaryum içinde kolayca saklanabilirler.bu dişi balıkların fazla kuvalanmasınıda engeller dişi balıklar saklanarak fazla yıpranmamış olur böylece hiç ugraşmadan balıkların üremesini saglamış olursunuz balık yavruladıktan sonra kondüsyon arttırıcı yermler balıga iyi gelecektir.balıgın geçine bilecegi bazı türler moli velifera plati kılıç kuyruk gibi türlerle bir arada yaşaya bilir
TABİATI: Orta Amerika
YAŞAYIŞ ŞEKLİ : Barışcıl
YAVRU ALIMI: Canlı dogururlar, üretimi kolaydır.
SU SICAKLIGI: 24-28
Görünüş:
İnce uzun balıklardır. Erkekler daha küçük ve renklidirler. Doğadaki basit örneklerinden seçici üretim yöntemleriyle çok çeşitli renklere ve kuyruk biçimlerine sahip gösterişli ırklar üretilmiştir. Dişiler genelde renksizdirler; daha çok grinin açıklı koyulu tonlarını taşırlar.
Cinsiyet ayrımı:
Erkekler daha küçük ve renklidirler. Dişilerde anal yüzgeç üçgen biçimindeyken erkeklerde gonopod adı verilen ince uzun üreme organına dönüşmüştür.
Beslenme:
Kaliteli kuru yemler.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Çok çeşitli su şartlarına uyum sağlayabilen oldukça dayanıklı balıklardır. Yanlız düzenli su değişimleri ihmal edilmemelidir. Örneğin: 2 haftada bir %15-20 oranında eski akvaryum suyu dipten çekilerek yerine en az 2 gün dinlenmiş musluk suyu. Musluk suyundaki kloru ve ağır metalleri nötralize etmek için dinlenmiş suya iyi bir su hazırlayıcı (örn. BioPlast AquaClean) eklemek yararlı olacaktır.
Lepistes, bir grup balığıdır; en az 6'lık gruplar halinde gruplar halinde bakılmaları önerilir. Bir erkeğe iki dişi düşebilir. Dişi sayısının erkeklerden fazla olması sürekli erkekler tarafından kovalanan dişilere ara sıra dinlenme şansı verecektir.
Lepistesler, plati, neon balığı, rasbora gibi diğer küçük sakin balıklarla bir arada tutulabilirler. Akvaryum yeterince büyükse ramirezi, kakadu ve agassizi gibi cüce çiklitlerle de beraber beslenebilirler.
Bol bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar. Akvaryumculuğa yeni başlayanlar için de önerilebilecek bazı bitki türleri: Cryptocoryne wendtii, vallisneria spiralis, anubia barteri, vesicularia dubyana. Salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavru lepisteslerin saklanmaları ve beslenmeleri için çok yararlı olurlar.
Üreme:
Çok kolaydır. Kullanılacak akvaryum en az 20 litrelik olmalıdır. Dişiler ortalama ayda bir, 10-40 arasında yavru balığı canlı olarak dünyaya getirirler. Daha çok genç dişiler kendi yavrularını yeme eğilimindedirler. Toz yem de yiyen yavrular, yumurtadan yeni çıkmış artemia larvalarıyla beslenebilirlerse çok daha hızlı gelişirler. Dişiler üç ayda, erkekler daha da çabuk cinsel olgunluğa ulaşabilirler.
Stresli bir ortam, örneğin akvaryumda rahatsız edici kuyruk yiyen balıkların bulunması, lepisteslerin sağlığını olduğu kadar dişilerinin düzenli yavrulayabilmelerini de olumsuz yönde etkiler.
6 yorum
@ oğulcan :
merak etme sen yemi üst tarafa kır onların yiyebileceği şekilde onlar acıktıkça yerler teleşlanacak bişiği yok
Yanıtla
benim dere lepistesim var neyle beslemeleiyim
Yanıtla
benim dün akşan saat 19:36'da 20 adet yavrum doğdu yem yemiyorlar onları hangi tür yemle beslemeliyim yardımcı olursanız sevinirim
Yanıtla
Akvaryum ısısını gerekli düzeyde sabit tutun ve balıkların strese maruz kalacağı faktörlerin olmadığına dikkat edin. Bunun dışında bir şey yapmanız gerekmiyor.
Yanıtla
benim lepisteslerim'den biri hamile ve çok şiş ama bi tiürlü yavrulamıyor ne yapmalıyım su sıcaklığı 27 28
Yanıtla
Merhabalar ben kılıçkuyruk besliyorum ama bir türlü yavru alamıyorum 1e 2d var bide durmadan erkek kuyruğuyla dişiyi sıkıştırmaya çalışıyor bu bir umutmu :)
Yanıtla