Bilgisayar Güvenliği | Virüsler ve Koruma Yöntemleri

Bilgisayarlarımıza her geçen gün daha çok kaynaktan veri girişi yapmaktayız. Bu kaynaklar her ne kadar fayda için varolsa da kötü niyetli kişilere fırsat doğurmaktadır. Bilgisayarlarımızı özelimizin bir parçası olarak düşünürsek korumak zorundayız çünkü koruma altında olmayan bilgisayarlar istemeden de olsa virüs zincirinin birer halkası durumundadır.

Risk unsurları; İnternet, yerel ağ, compact diskler (CD) ve harici disklerdir. Basit bir örnekle girilen bir web sayfası, o esnada bilgisayarımıza yüzlerce küçük boyutlu dosya yükler. Bilinmesi gereken; internette dolaşırken ekranınızda ne görüyorsanız, gördükleriniz ve göremediklerinizle o artık bilgisayarınızda demektir. Bir web sayfası üzerinden izlediğimiz videonun normalinde kendi bilgisayarımızda olmadığını düşünebiliriz fakat durum böyle değildir. Arka planda sunucuya bağlanılır, video kareleri parçalar halinde bilgisayarımızın geçici klasörüne aktarılır, tarayıcı bunları yorumlar ve bize seyrettirir. Hal böyleyken kötü niyetli sitelerin varlığını unutmamalıyız.

Bilgisayarınıza  bir CD yada Flash Disk taktığınızda ilk dizinde autorun.inf dosyası arar ve varsa otomatik olarak çalıştırır. Bu esasında diskin içeriğini otomatik ekrana getirmek için vardır. Hacker’lar bunu suistimal edip autorun virüsleri oluştururlar. Bilgisayarımıza virüslü FlashDisk yada CD taktığınızda Autorun özelliği sayesinde FlashDisk içindeki virüs otomatikman çalışmış ve bilgisayarınıza bulaşmış olur.

Yukarıda bahsi geçen örnekler karmaşık ve anlaşılması zor olabilir. Neyse ki bu teknik konuları bilmeseniz de bilgisayarınızı koruyabilirsiniz. Buyurun başlayalım…

Bilgisayar Virüsü Nedir?


Bilgisayar virüsleri, kullandığımız uygulamalar gibi birer programdır. Virüs olarak nitelendirilme sebebi kullanıcının haberi olmadan çalışır ve bilgisayarın normal çalışma şeklini değiştirirler.

 

Bazı virüs türleri;

  • Dosyaları silme ya da çalışamaz hale getirme,
  • Klasörler içinde gereksiz dosyalar oluşturma,
  • Dosyaları gizleme,
  • Gereksiz iletilerle kullanıcıyı rahatsız etme,
  • Klavye girişlerini kaydedip bilgi sızdırma (keylogger) vb…

 

 Güvende Olmak İçin Neler Gerekli?

  1. Antivirüs: Bilgisayarımızda bir antivirüs programı şart. Antivirüs programları gerçek zamanlı (Real Time) olarak her an tarama yaparak bilgisayarınızı tehditlere karşı korur. Virüsleri tanıyıp yok edebilmeleri için sürekli olarak güncellenmeleri gerekmektedir. Bu işlemi genelde otomatik olarak günde bir defa yaparlar. İnternetinizin açık olması yeterlidir. Ücretsiz ve başarılı bir anti virüs programı olarak Avire Free,  ve AVG, Bitdefender’ı ücretli seçeneklerde ise Kaspersky, Norton, NOD32 ve  Avast’ı tercih edebilirsiniz.
  2. Güvenlik Duvarı (Firewall): Firewall iç ve dış yerel ağı tanımlayan ve koruyan bir sistemdir. Bir güvenlik görevlisi olarak tanımlayabiliriz. Giren çıkanların bilgisini tutar ve yabancıları içeriye almaz. Windows işletim sistemleri içinde bir güvenlik duvarı barındırır ve başarıyla işini yerine getirebilmektedir. Açık olduğundan emin olmanız yeterlidir. Ek olarak birçok antivirüs programı kendi içinde bir de firewall sunar ve kurulumunda Windows’unkini kapatıp kendi firewall’unu çalıştıracağını size bildirir.
  3. Autorun Remover : Anti virüs kadar gerekli bir koruma sistemdir. Flash Disk yada CD’ler içinden çok fazla virüs yayılır. Bunların bir çoğu autorun virüsleridir.  Virüslü bir Flash Disk’i bilgisayarınıza takdığınızda koruma kalkanınız yoksa gizlice bilgisayarınıza bu virüs sızar. Size zarar verdiği gibi temizlenmediği taktirde sonraki her takılan Flash Disk içine de bilgisayarınız vasıtasıyla sızar. Bir çok alternatifi olan uygulamanın bir örneğine http://www.autorunremover.com/download.html sitesinden (autorun remover) ulaşabilirsiniz.
  4. Internet Tarayıcı: İşletim sistemleri içinde mutlaka bir “internet tarayıcı” vardır.  Windows’ta Internet’te gezintiyi sağladığımız bu uygulamanın adı Microsoft Internet Explorer’dır. Sistem içinde kurulu gelmesi ve alternatiflerinin pek bilinmemesi sebebiyle Internet Explorer büyük bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Hal böyle olunca da hacker’lar Internet Explorer vasıtasıyla bilgisayarlara sızmak ve kullanıcılara zarar vermek için yarışırlar. En çok hedef alınan tarayıcı Internet Explorer’dır. Windows işletim sisteminin en büyük açığını Internet Explorer oluşturur. Bu sebeple kullanıcıların alternatiflere yönelmesi doğru bir tercih olacaktır. e-İçişleri gibi bazı projeler Internet Explorer’e uygun hazırlanmıştır ve diğer tarayıcılarda düzgün çalışmayabilir. Bu tür işleri için Internet Explorer tercih edilebilir fakat bunun haricindeki işleriniz için Firefox yada Google Chrome gibi popüler alternatifleri tercih edin. Bu tarayıcılar güvenli olmalarıyla birlikte daha hızlı bir gezinti sağlar.
  5. E-Posta: Her gün bildiğimiz – bilmediğimiz bir sürü yerden e-posta alırız.  Bizimle ilgili olanlarının yanında birçoğu da nereden ve neden geldiğini bilmediğimiz gereksiz (spam) postaları içerir. Gelen içerik size aitse sorun yok fakat şüpheli ve sizinle ilgisi olmadığını düşündüğünüz postalardaki bağlantılara (linklere) ve eklere güvenmeyin.  Örneğin arkadaşınızdan bir posta aldınız ve içinde anlam veremediğiniz bir link var. Buna tıklamayın. Arkadaşınızla görüşüp durumu ona bildirin. Bilgisayarını virüs taramasından geçirip, e-posta şifresini değiştirmesi gerektiğini söyleyin. Ekler konusunda çok daha titiz olun.
  6. Mesajlaşma Programları: Pek sık olmasa da bu programlardan da virüs bulaşma riski vardır. Mesajlaşma programınıza tanımadığınız kişileri eklemeyin, eğer eklemeniz gerekiyorsa dosya kabul etmeyin (fotoğrafta dahil). Eğer mecbursanız ve güven sorunu yaşıyorsanız gelen dosyayı açmadan sağ tıklayıp virüs taramasından geçirin.  Ek olarak sosyal medya ortamlarında bütün kişisel bilgilerinizi koruyun.

Sonuç olarak korumasız bir bilgisayar hayatınızı kolaylaştırmak yerine başınızı ağrıtabilir. Banka hesabınızın boşaltılması, hesaplarınızın ele geçirilmesi yada veri kaybı gibi bir sürü olumsuzlukla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kaynak Bilgileri;

Ahmet VAROL / İl Özel İdare Dergisi Teknoloji Bölümü - 2012 Kasım Sayısı



İlk yorumu siz yazın !..

  • Yorumunuz en az 30 karakter olmalıdır. (0)
İlginizi çekebilir...
Sitede Ara
  • Açıköğretim Aöf Dönem Ücretleri 2024 - 2025 Güncel Öğretim Giderleri Tablosu
    Okumuyorum ve kayıt yenilemiyorum. Nokta....
  • Islets Oyunu Türkçe Yama (Epic ve Steam)
    Rar şifresi nedir? şifreyi belirymemişsiniz...
  • ECA Kombi Aşırı Isınma Arızası Arıza Kodu 6 Nedir Nasıl Çözülür - Pompa Çalışmıyor Olabilir Mi?
    bu hata kodu çıkıyordu kombimizde tarif ettiğiniz şekilde pompayı harekete geçirdik ve sorun çözüldü si...
  • Çiklet (Prenses) Balıklarındaki Ürkeklik ve Korkaklık
    Ben çok uzun süre sp, bp ile frenatus besledim hiç bir sorun yaşamadım. Çok uyumlulardı. Renk katıyor a...
  • Genel İşletme 1. Dönem Vize Soruları
    soru 3 yanlıs bence"...
  • CS 1.5 ve CS 1.6 İçin Sağlam Bir CFG (cengaver.cfg)
    bozuk bu cfg kullanmayın derim ...
  • Türkiye'de Hangi Burçtan Kaç Kişi Var?
    Akrep burcu olan var mı ben akrep burcu olarak hiç akrep burcu bulamıyorum....