Bir Akvaryum Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Yeni bir akvaristin bilmesi gereken genel bilgileri bir araya toparlayıp ilk aşamada nelere ihtiyacı olduğunu tespit etmesi açısından böyle bir yazıyı yayınlıyoruz. İlk etapta akvaryumu evinizde hangi odaya koyacağınıza karar vermeli ve o ölçülerde bir akvaryum seçmelisiniz.

Eğer büyük bir akvaryum isterseniz uyuduğunuz odayı seçmemeniz donanımın verdiği sesten rahatsız olmamanızı sağlayacaktır. 40-50 lt'lik bir akvaryumda sadece çalışan ve ayarlarnabilir özellikli bir filtre sizi rahatsız etmeyecektir fakat büyük bir akvaryumun sesi sizi rahatsız edebilir... Akvaryumunuzu petshoplardan temin edebilir, kendiniz yapabilir yada yaptırabilirsiniz.

 

Gelişen akvaryum piyasası sayesinde istediğiniz şekilde ve istediğiniz ebatta akvaryuma sahip olabilirsiniz.. Başlangıçta 40-50 litre su barındıran akvaryum ile başlamanızı öneririz.  Akvaryumunuzun kalitesi çok önemlidir. Unutmayın akvaryumunuzun boyutları yüksek olursa suyun yaptığı basınçta o denli büyük olacaktır. Bu yüzden akvaryumunuzun cam kalınlığına dikkat etmenizi öneririz. Akvaryumun silikonlarının da sağlamlığı gereklidir.

 

Cam kalınlığı ve silikondan dolayı sıkıntı yaşarsanız sonuçları feci olabilir. (Örneğin,100lt suyun bir anda evinize boşalması gibi.) Sağlam bir akvaryum sahibi olduktan sonra akvaryumun yerinin şeçimi; Akvaryumun direk güneş ışığı almaması gerekir. Çünkü yosunlanmaya yol açar.Odanızda rahat izleyebileceğiniz bir yerde olmasında fayda var.Fazla ayak altında olmasın çünkü çok yakınlarında fazla hareketten hoşlanmazlar.Strese girebilirler.Heryerden ışık almasın balıklar çok fazla ışığı sevmezler.Bu yüzden duvara yaslamanız yada akvaryumunuzun bir kısmını fon kağıtlarıyla kapatmanız sağlıklı olacaktır.

Bir akvaryumun içinde olması gerekenler;

Taban (Kum Seçimi)

Akvaryumun tabanını balık seçimine göre ister kum isterse ufak çakılla doldurabilirsiniz. Yalnız kumun quarz kum yada kireçsiz dere kumu olmasına dikkat edelim. Genelde tanelerinin kalınlıkları da 2-4mm arasında olursa daha iyi olur.Ek olarak deniz kenarlarındaki şekilli kaya ve taşlarla da kendiniz dekor oluşturabilirsiniz.

Filtre (Su temizleme ve sirkülasyon)

Filtre akvaryumunuzda en büyük göreve sahiptir. Öyleki bazı balık türleri filtre kapandığında 9-10 saat içinde yaşamını yitirebilecek kadar bu donanımın fonksiyonuna bağımlı yaşarlar. Beslediğimiz canlılar için oksijen ve sirkülasyon olmazsa olmaz diyebiliriz. Filtre, suyun temizlenmesi ve suda devamlı sirkülasyon sağlayarak sıcaklığın ve oksijenin eşit dağılmasını ve yine sirkülasyonun etkisiyle bazı gözle görülmeyen organizmalara yaşam alanı sağlar ve bunların yaşamı içinde gereklidir. Bir çok organizma sirkülasyonun durmasından 6 saat sonra yaşamını yitirir.  Akvaryum boyutlarına göre iç ve dış filtre kullanabilirsiniz. 50lt üstünde su barındıran akvaryumlar için dış filtre kullanımı daha sağlıklı olacaktır. İyi bir marka alınırsa 8-10 yıl arasında sorun yaşamadan kullanılabilir.

Isıtıcı

Akvaryumlarda beslediğimiz balık türlerinin bir çoğu ortalama 24-28 derece arası su sıcaklığını severler. Bu yüzden ısıtıcıya ihtiyaç duyulur. Günümüzde çok kaliteli ısıtıcılar ile suyun sıcaklığın sabit tutabilmekteyiz. Ani ısı kayıpları yada yükselmeleri balıklarınızın ölümüne sebep olmaktadır bu yüzden ısıtıcı tavsiye ediyoruz. Filtrenin uyguladığı sirkülasyon ile ısıtıcı etrafındaki ısınan su etrafa dağıtılır. Sürekli olarak bir döngü olduğu için su ısısı her tarafta aynı olur ve termostat ısıtıcıyı kapatır.

Akvaryumlardaki ısıtıcılar hakkında bazı önemli noktalar;
  • Yeni bir ısıtıcı aldıysanız akvaryum içine yerleştirip ortalama 15 dk çalıştırmadan bekleyin. (Bu işlem sayesinde ısıtıcının camı ve içindeki mekanizma ani bir ısı değişimine maruz kalmayacak ve çatlak oluşmasını engelleyecektir.
  • Isıtıcının ayarını azar azar yükseltirseniz sabitlemek istediğiniz ısıya daha kolay ulaşırsınız.
  • Hemen her ısıtıcının üzerinde çizgilerle suya maruz kalacağı kısımlar belirtilmiştir. Max ve min seviyelerini göz önünde bulundurmayı unutmayın.
  • Isıtıcıyı filtrenin önünde bir yere yerleştirirseniz ısınan suyu daha çabuk dağıtmış olursunuz.
  • Su değişimi yaparken filtreyi kapatmak mantıklı olacaktır. Çünkü azalan su seviyesi ısıtıcının büyük kısmı havayla temas ettirecektir.
  • Isıtıcıyı çıkarmak isterseniz fişini çekip bir süre bekledikten sonra çıkarınız.
  • Isıtıcı içindeki talimatları mutlaka okuyunuz.

Işıklandırma

Akvaryumunuzun ışıklandırma sistemi.Akvaryum bitkileri de doğada bulunan bitkiler gibi fotosentez yaparlar bu yüzden ışığa ihtiyaçları vardır.Yalnız gün ışığı akvaryum bitkilerine zarar vermektedir.Bu yüzden suni aydınlatma sistemleri ile fotosentezlerini sağlarız.Hem de bizim akvaryumumuzu seyretmemizde büyük yarar sağlar.Yalnız akvaryum boyutları ile ışık şiddetinin ayarı iyi yapılması gerekir.Ufak bir akvaryuma ışık şiddeti fazla olan lambalarla aydınlattığımızda akvaryum içinde ki canlılar için sorun oluşturur.Genelde akvaryumlarda grolux lambalar kullanılır.

Tavsiyemiz günde 10-12 saat arasında akvaryum ışığını açık tutmanızdır. Birde otomatik lambaları açıp kapatan sistemler vardır.Bunları da kullanırsanız balıklarınız düzene daha çabuk girer ve ışıktan korkup saklanmazlar.

Akvaryum donanımında diğer olması gerekenler;

  • Su sıcaklığın kontrol için termometre.
  • Balık kepçesi (balıklarınızın boyutuna göre ufak yada büyük kepçe kullanabilirsiniz.)
  • Balık yemleri (balığınız türüne göre)
  • Tatile giden için otomatik yemleme makinesi.


Etiketler: Akvaryum

1 yorum

  • Yorumunuz en az 30 karakter olmalıdır. (0)
    Tüm Yorumlar
    • böğürtlen Kayıtlı Üye Yorum: 26 Forum Mesaj: 10

      balıklar çok tatlı ve çok güzelGülümseme

      Yanıtla

Sitede Ara
  • Açıköğretim Aöf Dönem Ücretleri 2024 - 2025 Güncel Öğretim Giderleri Tablosu
    Okumuyorum ve kayıt yenilemiyorum. Nokta....
  • Islets Oyunu Türkçe Yama (Epic ve Steam)
    Rar şifresi nedir? şifreyi belirymemişsiniz...
  • ECA Kombi Aşırı Isınma Arızası Arıza Kodu 6 Nedir Nasıl Çözülür - Pompa Çalışmıyor Olabilir Mi?
    bu hata kodu çıkıyordu kombimizde tarif ettiğiniz şekilde pompayı harekete geçirdik ve sorun çözüldü si...
  • Çiklet (Prenses) Balıklarındaki Ürkeklik ve Korkaklık
    Ben çok uzun süre sp, bp ile frenatus besledim hiç bir sorun yaşamadım. Çok uyumlulardı. Renk katıyor a...
  • Genel İşletme 1. Dönem Vize Soruları
    soru 3 yanlıs bence"...
  • CS 1.5 ve CS 1.6 İçin Sağlam Bir CFG (cengaver.cfg)
    bozuk bu cfg kullanmayın derim ...
  • Türkiye'de Hangi Burçtan Kaç Kişi Var?
    Akrep burcu olan var mı ben akrep burcu olarak hiç akrep burcu bulamıyorum....