Hidrojene bitkisel yağların zararları
İşlenmiş, paketlenmiş gıdaların yaklaşık %90'ı hidrojene yağ içerir. Ancak doymuş yağların zararlı olduğu kampanyasına karşı, birçok kişi bitkisel yağların en güvenli alternatifler olduğunu düşünmektedir. Bu tamamiyle bir oyundur. Bitkisel yağlar hidrojenasyon sürecine uğradığı için trans yağ oluşumundadır.
Cips, bisküvi ve margarin gibi bazı sanayi ürünleri hidrojenasyon yoluyla kullanılan bitkisel yağlardan hazırlanıyorlar. Eğer kolesterolünüzün artmasını istemiyorsanız, ürünün arkasındaki etiketi dikkatlice okumanız ve bu ürünlerden çok fazla yememeniz tavsiye edilir.
Bazı durumlarda, gıda endüstrisinde, teknolojik nedenlerle ve ürünlerin raf ömrünü uzatmak için, bitkisel yağlar kimyasal işlem ile katı hale getirilerek kullanılır. (Buna örnek için, margarin veya belirli cips ya da bisküvini gösterebiliriz). Bu süreç hidrojenasyon olarak adlandırılıyor ve bu nedenle bu yağlar etiket üzerinde hidrojene yağlar olarak yazılır.
Kolesterole Etkisi
Ancak işlem sırasında sağlığa zararlı olan trans yağ asitleri de oluşabilir. Onlar kandaki iyi kolesterolü düşürür ve kötü kolesterolün düzeyini yükseltir. Aynı zamanda, hidrojenasyon ucuz ve çaput bitkisel yağlar üzerinde gerçekleştirilir.
Sanayi ürünleri ile satışa çıkarılan trans yağ asitlerinin miktarını sınırlamak için en iyi yol dikkatle etiketleri okumanız ve bu asitleri içermeyen gıdaları tercih etmenizdir.
Çok dikkatli olun çünkü sağlık gerçekten önemlidir.
Şimdilerde satış da hidrojene edilmiş olmayan ama genellikle transesterifikasyon adı verilen bir işlem ile elde edilen bitkisel yağlar vardır. Bu yağlar hiçbir trans yağ içermez, ancak hammadde kalitesi aynı olmakta devam etmektedir. Bundan ilave, ürün etiketlerinde kimliği belirsiz doymuş yağları da bulabilirsiniz. Bu yüzden en ideal olanı zeytinyağı (sızma en iyisidir) veya tereyağı içeren gıdalar tercih etmenizdir. Bu şekilde sağlığınızı kimliği belirsiz maddelerden korursunuz.
İlk yorumu siz yazın !..