Africa Gri papağanı ve diğer adıyla Jako'lar dünyanın en yetenekli konuşmacı kuşlarıdır. 12-18 aylık olduktan sonra konuşmaya başlarlar. Sesleri taklit etme kabiliyetleri sayesinde sahiplerinin konuşmarlarını ustalıkla taklit ederler. İnsan etkileşimi arttıkça konuşma eğilimleri artar.
Afrika Gri papağanı sürü halinde yaşayan bir türdür. Bu sebeple kendi hallerine terkedilmemelidir. Kafeslerinde onları meşgul edecek oyuncaklar ve sizinle olan ilişkisini papağanınız için hayati öneme sahiptir. İlgisiz kaldıklarında ve meşgaleleri olmadığında kendi tüyleriyle oynamaya başlar ve bilinen tüy yolma sorunuyla başbaşa kalırlar. Bir sabah kalktığınızda kafesin altında uzun uzun tüylerin yolunmuş olduğunu görmek sizi gerçekten üzecektir.
Peki bu durum nasıl ortaya çıkar?
Jako'lar hissiyatlı ve duyarlı kuş türlerinden biridir. Genelde psikolojik bir sorun olan tüy yolmanın bir de fiziksel yönü vardır. Yani bir hastalık yada bir davranış bozukluğu olarak ortaya çıkabilir. İlk etapta bunu tespit etmek için bir veterinere gidebilirsiniz. Kuşun başındaki tüyler de günden güne yokoluyorsa büyük ihtimalle bu bir hastalıktır. Eğer başındaki tüyler normal, gövde deki tüyler dökülmüş yada yolunuyorsa bu bir davranış bozukluğudur.
Tüy Yolma Sebepleri
Beslenme Eksikliği: Muhtemelen kalsiyum eksikliği, A vitamini eksikliği yada yağ asitleri eksiliğinden ileri gelebilir. Tohum (çekirdek) diyeti bu eksiklikleri ortaya çıkaran etkendir. Bazı kuşlarda tohum alerjisi olabilir ve göz önünde bulundurulmalıdır. Günlük diyet bolca taze meyve ve sebzeler oluşturmalıdır.
Bakteriyel Enfeksiyon: Bir bakterinin kuşun derisi üzerine yayılmasıyla ortaya çıkar ve kuş sürekli olarak kaşınır. Çözümü tüyleri koparıp yolmakta bulabilir. Ek olarak iç ve dış parazitlerde buna sebep olabilir. Bu durumda veteriner kontrolü şarttır.
Metal Toksisite: Çinko veya kurşun zehirlenmesi.
Çevresel Faktörler: Hava değişiklikleri sebep olabilir. Kuru bir hava papağanınızın derisinde olumsuz etki yapabilir. Odaya bir nemlendirici yerleştirmek çözüm olabileceği gibi siz duş alırken banyoya birlikte girmeniz de faydalı olur. Siz duş alırken ortaya çıkan buharla papağanınızda buhar banyosu yapmış ve tüyleri yeteri kadar nemlenmiş olur. Bunun haricinde etrafta küflenme olabilecek kadar nem de olumsuz bir durumdur.
Kafes: Küçük, kirli ve hijyenik olmayan kafes Jako'nuz için hem fiziksel hemde zihinsel bozukluklara yol açar.
Banyo - Duş: Düzenli bir banyo ihtiyacı olan Jako'lar banyo yapmadıklarında hastalığa meyilli olurlar. Kışın haftada 1 kez yazları ise 2-3 günde bir fısfıs ile banyo yaptırılmalıdır. Banyoda siz duş alırken onada buhar banyosu yaptırmak faydalı olacaktır.
Hava : Oda spreyleri, parfümler, mumlar, saç spreyleri, sigara ve benzeri şeyler de Jako'nun cildini tahriş edebilir.
Bu etkenlerin yanında birde psikolojik sorunlarda vardır. Jako'lar son derece akıllı ve duyarlı bir kuş türüdür. Bu nedenle onun tüylerini yolmasına neden olan etkeni dikkate almalıyız. Jako'larda tüy yolma genelde davranış bozukluğu olarak görülür.
Dikkat eksikliği; Jako'ların ilgi ve etkileşime çok ihtiyacı vardır. Onlara yeni kelimeler ve oyunlar öğretin. Renk renk oyuncaklarla vakit geçirmesini sağlayın. Kafesin üst kısmına dönen ve onun ilgisini çekecek oyuncaklar asın. Oyuncakların çeşitliğiği önemlidir. Onları hafife almayın parçalara ayırıp tekrar birleştirebileceği oyuncaklar onların gerçekten ilgisini çekecektir. Farklı boyutlarda renklerde ve şekillerde oyuncaklarla vakit geçirmesini sağlayın. Jako'lar dış dünyayı seyretmeyi de severler. Cam kenarına bırakarak dışarıyı izlemelerini sağlayın. Bütün bunlar onun dikkatini bu faydalı şeylere çekecektir. Kendi tüylerini yolmaya fırsatı kalmayacaktır.
Ev Hayatı: Kafesin yerinin değişmesi, eve yeni bireylerin katılması, çocuklar tarafından rahatsız edilmesi gibi olumsuzluklar.
Uyku: Yeteri kadar uyku alamayan Jako'lar tüylerini yolabilirler. Günde en az 8-12 saat uykuya ihtiyaçları olduğunu unutmayın.
Duygusal Taciz: Korkmuş bir jako tüylerini yolabilir. Ne yazıkki herkes bir hayvana nasıl davranması gerektiğini bilmez. Evinize gelen misafirlerin yada çocukların tek başına kuşla vakit geçirmesine izin vermeyin. Jako'ların korktuklarında tüylerini yoldukları bilinmektedir. Bu sebeple onları korumayı unutmayın.
Tüy Yolmanın Önüne Nasıl Geçilir?
Yukarıdaki etkenleri göz önünde bulundurarak iyi bir ortamı sağladıktan sonra yapmanız gereken şey o tüylerini yolarken sessiz kalmak. Jako bu alışkanlığını hemen bırakmayabilir ve her şey yoluna girse bile tüy yolmayı oyun zannedip tüylerini yolmaya devam edebilir. Jako'nuz tüylerini yolarken asla bağırmayın, kafese vurmayın yada bir ses çıkarmayın. Yapacağınız hareketle bağlantı kurup bunu da oyun haline getirebilir. En doğru hareket sessizce odayı terketmektir. Onu yalnız bırakın.
En önemlisi de Jako'nuzun kendisine güvenini kazandıracak olan keşfetme ve merak duygularını kabartmaktır. Başka bir odaya alışmasını sağlayabilir, evin diğer bireyleriyle sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. Aklınızda kalması gereken bir diğer nokta oyuncaklar yada farklı kişilerle sosyalleşme sürecinde korkuyorsa devam etmemektedir. Korku başka olumsuzlukları doğurabilir. Çünkü amaç onu mutlu etmektir. Mutlu kuş sağlıklı kuştur.
Bol tüyler diliyoruz...
21 yorum
Arkadaşlar merhaba. 5 aydır bir jako ya sahibim. Son 1 haftadır kuyruk ve kanat tüylerinin uzun kısınlarını koparttı attı. Çok da kaşınıyor ve küçük tüycükler uçuşuyor. Sebep ne olabilir_? Tüy değişimimidir_? Teşekkür ediyorum.
Yanıtla
@ Cihan:
Merhaba, yer değişimi ve ilgi eksikliği bu söylediğiniz olumsuz durumun temelini atmış. Eski yaşam koşullarına geri dönmezse jakonuz belkide kendini öldürürcesine yolmaya devam eder.
Bu durumu yaşamış bir jakoyu sahiplendim ve tam 3 yıldır düzelmedi. Kronikleşmeden onu eski şartlarına döndürün. Yoksa tüysüz ve sorunlu bir papağan olarak devam eder.
Yanıtla
Merhaba,yaklasik 17 ay once sahiplendigim Şeker(timneh jakom) ile ilgili bir sorunumuz var.Dünden beri kanadinin ucundaki tuylerin bircogunu 1cm gibi kirip atiyor.Kuyrugu ve kanadi bu nedenle sanki cok deforme olmus gibi gorunuyor.Ani kasinmasi veya agresif bir durumu yok.Bizimle iletisimide gayet iyi,konusmalari ve heycanlanmalari devam ediyor.Fakat bizim bebegimiz oldugu icin yaklasik 2 aydir Şeker ile eskiden oldugu gibi ilgilenemedik.Sartardan dolayi odasini degstirdik ve erken satlerde uyumasina neden olduk.Tuylerini kirmasi bununla ilgili olabilir mi yoksa dönemsel bir davransmidir?ayrica konu ile ilgiyi bircok yazi okudum elma sirkeli su ile kafesi ve Şekeri yikadim fakat kirmaya devam ediyor.Simdiden tsk ederim.
Yanıtla
Selamualeykum...benim bi jako papaganim var 1 yili oldu hic konusmuyor sadece cok guzel islik caliyor onu nasil konusturmaliyim??
Yanıtla
iş yerimde bir jako var bakımını kimse zaman bulup yapamadıgı için jakoyu benim odama koydular. şu an tüylerini yoluyor ve hırıltılı nefes alıyor. sadece çekirdek ve simit yiyor ama simit haftada belki bir iki lokma veriyorum. susamlarını yiyip kalanını atıyor. öeyve ve sebze yedirilmesi gerekir denilmiş. acaba hangi meyve ve sebzelerden vermek lazım. üzüm koydum tasına bir gün boyunca ağzını vurmadı. bende mecburen tası boşalttım ve çekirdek kydum tasına. son bir sorum fısfıs ile yıkanması gerekir demişsiniz acaba fısfısın içine sudan başka bir madde de koymak gerekir mi?
Yanıtla
@ JAKO:
Merhaba, benim fikrimi soracak olursanız iade edin. Strese girmiş bir jako'yu tamamen kurtarabilmiş bir insan evladına henüz rastlamadım. Düzelip toparlanması tamamen şans ve daha kötü hale gelmesi de an meselesidir.
Sprey kullanımı çözüm olmayacaktır. Boşuna para vermeyin çünkü çekip çıkarmak istediği tüyü naparsanız yapın koparacaktır. Bu hayvanlar çok zekiler ve kafaya koydukları şeyi yaparlar.
Benim jakom koparmaya bir başladı mı şıpır şıpır kan damlarken bile bunu yapabiliyor ve çekinmiyor. O üzerinde tüy görmek istemiyor.
Uzun lafın kısası ucuz olmayan ve aldıktan sonra geri dönüşü olmayan bu hayvanları alırken araba alır gibi inceleyin, güvenmediğiniz yerlerden almayın. Üretimhanelerden görüp seyredip inceleyip ve de pazarlık ederek alın.
Ucuz papağan sorunludur ama bu pahalısının en doğru seçim olacağını garantilemez.
Yanıtla
Arkadaşlar bi sorunum var 2 gün önce 2,buçuk yaşın'da jako aldım ama göğüs ve sırt kısmın'da ki tüyleri çok dökülmüş, Aldığım kişi stresden ve çıkan tüyleri de kendi yoluyor dedi ( bitter beak ) Die sprey ilacı verdi. Artık ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemiyorum bu konu hakkın da pek bilgim de yok açıkcası, bu konu hakkın da bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim...
Yanıtla
S.a arkadaşlar benim hint bülbülüm var 2 çift ama yavru olmadı hala bilgisi olan varsa cevap versin lutfen
Yanıtla
Merhaba arkadaşlar. Jakomla çok büyük sorunlarım var ve çözemiyorum bir türlü. yaklaşık 5 aydır benimle papağanım ama hala sevemiyorum onu. farklı sitelerden baktım sopayla başlayın diyorlar bende başladım fakat direk üstüne çıkıyor. Elimle sevmeye çalışıyorum izin vermiyor kabarıyor ve direk ısırıyor. Koluma çıkıyor ne zaman gel desem fakat sevme sorununu bir türlü çözemedim birde en ufak bir konuşma belirtisi yok. Lütfen yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden teşekkürler :/
Yanıtla
Şahsi fikrimi söylüyorum onunla fiziksel iletişim konuşmasını olumsuz etkilemez. Bunun tek olumsuz yönü şu olur, bir zaman sonra kucağınıza almaz ilgiyi keserseniz onu üzersiniz ve belkide huysuzlaşabilir. İşte burda zekasına tanık olursunuz :)
Yanıtla
merhaba 7 aylık jako aldım 3 hafta oldu çocuklara ve bana çok alıştı ama çok çocukların kucagında zaman geçiriyor....2.haftasında gırtlak çalılşması yapmaya başlamışken kucaga alıştıgından azalttı ..konuşmaya etki edermi kucakta olması
Yanıtla
@ Mehmet:
Tüylerinin çıkması çok zaman almaz. Önemli olan tüylerini yolmasını durdurmanız. Yani tüylerini yolma sebebini ortadan kaldırmanız her şeyden daha önemli. Çünkü tüy çıkarma, yaşam boyu sürer özellikle ilk baharda beslenme durumuna bağlı olarak artar.
Jakolarda tüy yolma alışkanlığı çok büyük bir sorundur, umarım atlatabilirsiniz..
Geçmiş olsun...
Yanıtla
3-5 yaşları arasında olan bir jako aldım alalı 5 ay oldu yaklaşık olarak. Bileziğin bulunduğu ayağındaki tüyleri komple yoldu vücudunun birkaç yerındede yolma var yine bu tüyler ne zamana kendini yeniler acaba ?
Yanıtla
@ Umut:
Merhaba, her şeyden önce Jako'nuzla aranızı yapmanız gerekiyor. Jako'lar sanıldığından daha zekidir ve gerçekten ilgi isterler. İşlerine gelmedimi kendilerini yolmaya başlarlar ve eğer o yolundukça siz ilgileniyorsanız bunu taktik olarak kullanıp sizi kendisine çekmek isterler. Akabinde de tüy yolma sorunu alışkanlık haline gelir ve artık ardı arkası kesilmez.
Tüy yolma sorunu büyük bir sorundur ve önüne geçebileceğiniz yöntemleri denemeniz gerekiyor.
Hırlama sorunu için alttaki videodan yada benzeri videolardan yardım alabilirsiniz;
Jako hırlama
Banyo konusu içinde alttaki bağlantıyı takip ediniz...
https://www.somut.net/939/hayvanlar-alemi/jako-papagan-nasil-yikanir.1.html
Yanıtla
Merhaba arkadaslar Ben jakoyu alali 4 ay oldu hala hirliyor.yanina gittigimde bagriyor.eger uzaktan konusursam oda sesler cikariyor takla atiyor. Simdi son birkac haftadir tuy yoluyor kirmizi kuyruklarini tamamen yoldu.Ustlerdende basladi.Aldigimdan beri banyo yaptirmadim hava soguk hasta olur falan diye ve birde hirlamasida cozulmedigi icin de banyo yaptiramiyorum kaciyor acaba kafes ile banyoda fisfisla banyo yaptirsammi?Suyun kacmamasi icin dikkat etmem gereken yerler varmi? Jakoyu salona koyduk.Girisin ve mutfagin arasinda salon var. kapidan gectikce durup birseyler soyluyoruz acaba daha fazla ilgilensek sorun gidermi ? Yardimlariniz icin tesekkurler.
Yanıtla
Merhaba papağanların banyo yaptırılmasıyla ilgili sayfamıza göz atabilirsiniz.
Papağan Bakımı Banyo Yaptırma YıkamaYanıtla
jakolar bayo yaptırılır mı
Yanıtla
@ gokan: hırladığında geri çekilip gitme. bunu size karşı sürekli kullanacaktır. 4-5 gun sadece suyunu ver yemini değiştirin. başka bir şey denemeyin. daha sonra kafesin yanına bir sandelye koyun. sandalyede oturun bir süre sonra sizi kabullenecektir. kabullendiğinde ödüllendirin..
Yanıtla
slm arkadaşlar acil cvp verebilir misinz jako papağanımın kulağına su kaçtı ne yapmam gerekiyor
Yanıtla
zamanla jako alışacaktır size ona zaman verin yeni bir ortam yeni insanlar alışmak zaman ister ben 5sene oluyor jako alalı bizde aynı sorunları yaşadık ama şuan ben yanından uzaklaştığımda bağırıyo ürkütmemeye özen gösterin yoksa size alışması epey bi zaman alır ona kabuklu fıstık verin bayılacaktır her gun deneyın sabırlı olun ıslığı çok güzel taklit ederler bilmiyorum jako benim hayatımın bir parçası oldu mükemmel birşey
Yanıtla
merhaba arkadaşlar bir yaşında jako aldım 1 ay oldu ama hırlaması devam ediyor uzaklaştığımda ıslık çalıyor kafesde oyun oynuyo yaklaştığımda bağırıyo sizce ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim
Yanıtla
Yorum Yaz